hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2023. november 17. péntek   15:01
1 hozzászólás

szerző: Morello
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana
2023. november 15, Barba Negra

  A finn melodikus death metalos Wolfheart zenekart többször is láttuk már itthon a szintén hasonló műfajban alkotó Insomnium hűséges Sancho Panza-jaként. Vagyis előzenekarként több turnén is nyitottak már az Insomnium-nak (akiket a napokban amúgy szintén üdvözölhetünk a Barba Negrában), például a 2019-es Rockmaratonon és a 2022-es Ultima Ratio feszten is egy csomagban érkeztek hozzánk. Mostanra azonban elérkezett az idő, hogy a Wolfheart önálló turnéra is vállalkozzon (6 megjelent nagylemez után ez már észszerű is), ők pedig a szintén finn Before The Dawn-t és a texasi Hinayana-t hozták magukkal.
  
  Remek kombináció volt, hiszen mindegyik zenekar a hörgős death metalnak a melodikusabb irányvonalát vallja magáénak, vagyis a durva, zúzós zene mellett azért minduntalan fülsimogató, melodikus gitártémák is színesítik az összképet. A Barba Negra kisebb színpadán családiasnak mondható közönség gyűlt össze, a szellős félház azért semmiképp nem mondható soknak, viszont az is tény, hogy az említett csapatok nem a melodikus death metal első vonala (a már említett Insomnium pénteki koncertjére például nagyobb létszámot jósolok).
  De a célnak megfelelt így is, a mai koncerten megjelenők biztos, hogy nem bánták meg, hogy eljöttek. A furcsa nevű Hinayana például megfelelően nyitotta az estét, ők már képesek voltak néhányakat erőteljes headbang-elésre ingerelni, amit ők maguk is bőven megtettek a deszkákon. Casey Hurd zenekara kimértebb, belassultabb, masszív riffekben gazdag irányzatot vallanak magukénak, a frontember hörgős énekével kísérve. De Erik Shtaygrud gitárosnak köszönhetően azért a melódiák is jelen voltak.
  Több új dalt is játszottak az idei Shatter And Fall albumukról és a jelek szerint a hallgatóságból is sokan ismerték is ezeket a tételeket. Még némi pogó is beindult, szóval a közönség is a jelek szerint kezdett hangulatba jönni.
  
  A Before The Dawn már egy szintlépést jelentett a Hinayana-hoz képest. Nem csak azért, mert ők már 8 nagylemezzel a hátuk mögött érkeztek, hanem zeneileg is változatosabbak, izgalmasabbak voltak a texasiakhoz képest. Egyrészt dalszerzésben is változatosabb, figyelemfelkeltőbb megoldásokat találhattunk náluk, másrészt Paavo Laapotti tiszta éneke és öblösebb hörgése is szélesebb skálán mozgott. Érdekesség, hogy a Before The Dawn eredetileg a Wolfheart agytröszt Tuomas Saukkonen szólóprojektjeként indult 1999-ben, de a frontember a Wolfheart 2013-as megalapításával feloszlatta a projektet. 2021-ben viszont újjáalakultak és azóta is teljesértékű bandaként léteznek, mint azt ma is láthattuk.
  A tagok, azaz Juho Räihä gitáros és Pyry Hanski basszer is rendkívül lelkesen zúztak a deszkákon, de a központban azért mégis Paavo Laapotti volt. Nem csak azért, mert a termetes frontembert önmagában is elég szépen kitöltötte a helyet, de az „ezer tó Molics Zsoltija” tényleg látványos énekteljesítményt mutatott be. Paavo nem egy nagy torokcsoda, de a dallamos énekrészek nagyon jól álltak neki és a zenének is. A sebzett bölényként bömbölő hörgései és a méteres befont hajának pörgetése is látványos volt, szerintem a színpadi takarító személyzet tehermentesítve érezhette magát.
  
  Bár ez a mostani felállás 2021-2022 óta van együtt, azért nem csak a legfrissebb Stormbringers albumukról játszottak, hanem a korábbiakról is, különösen a 2007-es Deadlight-ról. Az Unbreakable, Destroyer, My Darkness, Faithless, Dying Sun, Chains, Downhearted, The First Snow, Winter Within, Wrath, Deathstar és Deadsong dalokból álló program nagyon jól mutatta be a banda erejét.
  A nézőtér is egyre jobban megélénkült, szemmel láthatóan a szövegeket is sokan ismerték. Jó választás volt a Before The Dawn a Wolfheart elé, szerencse, hogy újraélesztették ezt a projektet, mert van létjogosultsága annak, amit csinálnak. Remélem nem lesz megállás, a Before The Dawn útja teljesértékű zenekarként folytatódni fog és még további új lemezeket is kaphatunk tőlük.
  A közönség nagyon elégedett volt a koncerten, lelkesen búcsúztatta a csapatot, akik nem győztek hálálkodni a lelkes fogadtatásért. Paavo Laapotti ugyanakkor senki sem akarta stagediving-ra biztatni. Ki érti ezt...?
  
  Ha már emlegettem az „ezer tó Molics Zsoltiját”, érkezett a színpadra az „ezer tó Jason Momoa-ja”, ugyanis Vagelis Karzis gitáros 2020-as csatlakozásával kétségtelenül poszterre valóbbá vált a Wolfheart. A görög származású gitáros ebben a finn csapatban találta meg a helyét és rögtön sokat is tett a zenekar hangzásának formálásaként. Bár a banda zenei agya továbbra is Tuomas Saukkonen gitáros/frontember, de Karzis felel a melodikus gitármotívumokért és a szólókért, valamint tiszta énekkel is dúsítja olykor a számokat.
  Tuomas mellett Lauri Silvonen a másik központi karakter, hiszen a basszusgitáros is rendkívül látványosan, lelkesen zúzott, a vokálokból ő is kivette a részét, sőt a konferálások java részét is ő végezte. Szóval ez a Tuomas Saukkonen elég magának való fickó lehet (nem véletlenül minden projektje szólóként indult be és terebélyesedett ki valódi zenekarrá), igazából csak a zenélésre, a gitárriffekre és a hörgős énekre koncentrált, konferálni is csak a legutolsó szám előtt hallhattuk. Minden mást meghagyott a többieknek.
  
  Legjelentősebb albumuk talán a 2013-as, debütáló Winterborn, nem véletlenül erről hangzott el ma a legtöbb dal. Érdekes módon a legfrissebb King Of The North-ból és az azt megelőző Wolves Of Karelia-ból csak keveset hallhattunk. A The King és a bulit nyitó Skyforger, valamint a The Hammer hangzott el ezekről a lemezekről, minden más korábbi szerzemény volt.
  De nem volt ezzel gond, a rajongók nagy lelkesedéssel kezdtek zúzni a Ghost Of Karelia, Zero Gravity, Abyss, Boneyard, Routa Part 2, Strength And Valor, Aeon Of Cold és a The Hunt dalokra. Lauri Silvonen circle pit-ekre is ingerelte a közönséget, aminek sokan eleget is tettek. Némelyek kicsit túl hevesen is, a biztonságiaknak kellett kicsit nyugalomra inteni őket. A hangulatot azonban semmi nem törte meg, Vagelis Karzis látványos pózokkal zúzott a deszkákon, Lauri Silvonen is alaposan kiheadbangelte magát, Tuomas Saukkonen pedig a maga visszafogottságában zenélt. Nem is volt nagy búcsúzkodás, egyszerűen csak levonultak a színpadról, úgy látszik a híresen maguknak való finnek most sem hazudtolták meg magukat.
  Nagyon jó kis este volt a mai a melodikus death metal rajongóinak, a Wolfheart, a Before The Dawn és a Hinayana koncertjét is érdemes volt végignézni. A műfaj rajongói pénteken folytathatják a bulit az Insomnium-mal...


Kulcsszavak:
  wolfheart     before the dawn     hinayana 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 ismeretlen 2023. november 19. 14:01  #1
Említésre méltó, hogy Tuomas mekkorát dobolt, amikor a Before the Dawn játszott. Nekem mindent vitt, élmény volt látni.

 kapcsolódó cikkek: 

A Moonspell és a Wolfheart társaságában jön hozzánk a Dark Tranquillity

Wolfheart + Before The Dawn + Hinayana a Barba Negra-ban

Headliner turnéval jön a Wolfheart novemberben

Június végén új albummal jelentkezik a Before The Dawn

Ultima Ratio Fest 2022 (Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana)

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

WOLFHEART - 2023. november 15. BARBA NEGRA - KING OF THE NORTH TOUR 2023

BEFORE THE DAWN - 2023. november 15. BARBA NEGRA - KING OF THE NORTH TOUR 2023

HINAYANA - 2023. november 15. BARBA NEGRA - KING OF THE NORTH TOUR 2023
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 steve vai    delain    kamikaze scotsmen    paddy and the rats    greg bennick    darkthrone        beastie boys    scary guyz    efott arcok    noomi rapace    carcass    apokalipszis    bérczesi róbert    paul greengrass    crippled fox    steve-o    anthony hopkins    susan tedeschi    ingested    shallov    vágtázó halottkémek    nine inch nails    sajnos batár    endless main  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!