hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2008. február 9. szombat   16:39
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Morpheus: III


  Talán többeknek ismerősen csenghet már a Morpheus neve, annál is inkább, hiszen a banda már a 3. nagylemezénél tart, amit nemes egyszerűséggel III-nak neveztek el. Továbbá az Iced Earth zenekar neve is gyakran fel szokott sejleni a Morpheus említésekor, ami részben helytálló, részben nem, de tény hogy a zenei palettán való elhelyezésben sokat segít.
  Az album az Audioplanet stúdió „boszorkánykonyhájában” készült Jaya Hari das „boszorkánymester” vezetésével, akiről tudjuk, hogy ügyesen szokta kevergetni a „kondért”. Most is markánsan megszólaló, erőteljes hangzást hoztak össze. Egyedüli kritika a néhol csattogó basszusgitárhangot illeti, amely egyes esetekben, stílusokban helyénvaló lehet, de a Morpheus albumánál pont nem az.
  
  Én mindenképpen pozitívumnak tartom, hogy a Morpheus nem állt be az itthon már iszonyú unalmassá váló (de mégis népszerű) tucat heavy metal bandák sorába, hanem a középtempós/zakatolós retro témák helyett inkább az amerikai vonulatra jellemző összetettebb, keményebb, riffcentrikusabb világot vallják magukénak.
  Szinte minden dalra jellemző Horváth Lajos harapós és ötletes riffelése, Giczi Tamás intenzív és nem egyszer figyelemfelkeltő dobjátéka, valamint Horváth Richárd billentyűjátékát, szimfonikus elképzeléseit is gyakran alkalmazzák.
  A megközelítés szempontjából valóban van köze a Morpheus-nak az Iced Earth-höz, de az amerikaiak (vagy inkább szűkítsük le magára Jon Schaffer-re...) azért sokkal monumentálisabb, összetettebb alkotásokat szoktak felépíteni. Viszont a Morpheus inkább groove-osabb témákkal operál, amiben véleményem szerint a Pantera hatása is elég komolyan megfigyelhető.
  
  Könnyű Tamás dallamai szépen kimunkáltak és élvezetesek, bár azért Ripper érezhetően képzettebb énekes (jó, mondjuk ő kinél nem...), de még talán Barlow is. Ők ott az Iced Earth-ben elég fogós, elsőre ható nagyívű dallamokkal operálnak, de ami a Morpheus-hoz szükséges, azt Tamás is megoldja.
  De nem csak ő, hanem több vendégénekes is segédkezik a produkcióban, így Bátky-Valentin Zoltán (Wendigo), Nachladal István (ex-Wisdom, ex-Morpheus), Jaya Hari das, Kenyér Klára hangját is hallhatjuk. Viszont pár nóta esetében a Tamás éneke mögött hallható háttérvokálozás rendkívül gyenge és fülsértően hamis lett, ezeket jobb lett volna kihagyni.
  
  Szólógitáron Vörös Attila játszik (aki Metallica és Pantera tribute bandákból lehet ismerős), ő is könnyedén veszi az akadályokat, bár egy ilyen képességű gitáros szólójátékát talán jobban is kihasználhatták volna.
  A dalok nagyjából egységes színvonalon mozognak. Kifejezetten kiemelkedő, rögtön kedvenccé váló alkotás nem került a fókuszomba, de gyenge produkciót sem találunk. Talán a Miért Változnál?, Örökség, Morpheus, Gyötrelem, és az Inkvizíció című szerzeményeket érzem a legerősebbeknek, szerintem ezeket sikerült a legfogósabban összerakni.
  A lemezen eléggé kilóg a sorból A Szerelem Mindent Legyőz című szám. Itt csak Kenyér Klára énekét hallhatjuk, ami ugyan valóban csodaszép, de ez a kissé szirupos dal nagyon nem való ide. Egy gótikus banda repertoárjában tökéletes helyet kapna, de egy Morpheus albumon szerintem hiba volt megjelentetni.
  
  Szerencsére olyan csapatok is léteznek és alkotnak már hazánkban, akik nem a lejárt szavatosságú, ezerszer hallott retro heavy metal témákat dobálgatják egymásra, igénytelen és izzadtságszagú tálalásban (ráadásul hasonló színvonalú közönségnek...), hanem valóban előremutató, izgalmasabb power metal produkció mellett törnek lándzsát. Ezek egyike a Morpheus is.
  Bár szerintem a nyugati és tengerentúli hasonló hangvételű bandák (Brainstorm, Iced Earth, Vicious Rumors, stb.) fogósságát és professzionalizmusát nem éri el a Morpheus, a III-as lemez élvezetesre sikerült, a hazai palettán üdítő színfoltnak számít a csapat munkássága.
  
  
  Felállás:
  Könnyű Tamás: ének
  Horváth Lajos: gitár
  Vörös Attila: gitár
  Giczi Balázs: basszusgitár
  Horváth Richárd: billentyűk
  Giczi Tamás: dob
  
  Morpheus: III
  1. Nincs Igazság
  2. Miért Változnál?
  3. Örökség
  4. Félelem
  5. Morpheus
  6. A Szerelem Mindent Legyőz
  7. Gyötrelem
  8. Inkvizíció
  9. Végzet
  10. Az Átkozott



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Morpheus

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szemle    nervecell    the offspring    horse the band    all shall perish    müller péter sziámi    into darkness    remorse    simon pegg    lion twin    a diktátor    rhcp    lord of the lost    tony allen    vályi péter    honeyball    superbutt    voices of destiny    dark shadows    the devin townsend project    blessthefall    coen    jacked    black procession    cain  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!