hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 4. péntek   15:18
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Ensiferum, Chthonic, Insania
2007. december 11. Wigwam

  Egy rossz szavuk sem lehet a viking metal magyar híveinek, sorra jönnek hozzánk a műfaj legjelesebb képviselői. Jelen esetben talán e stílus legfontosabb finn bandája, az Ensiferum látogatott el hozzánk. Mintha hazajárnának hozzánk Petri Lindrosék, olyan gyakorisággal fordulnak meg nálunk. Ezúttal magukkal hozták a svéd Insaniat és a tajwani Chthonicot.
  
  Az Insania nyitotta az estét épp akkor, mikor beléptem a Wigwamba. Egy kisebb tömeg már ekkor összegyűlt a színpad előtt, bár kétlem, hogy sokan ismerték volna előzetesen a bandát. Én mindenesetre meghallgattam néhány nótájukat még a koncert előtt. Olyan, mint egy takarékra vett Stratovarius, bár azt azért nem lehet tagadni, hogy vannak jó dalaik is. Viszont amit itt a koncerten hallottam tőlük az több volt, mint kiábrándító. Gyengébben szólaltak meg a számok persze, mint az albumon, de ami igazán kiverte a biztosítékot az az ének. Ola Halen olyan hamisan énekelt, amit én nem sűrűn hallottam eddigi pályafutásom során. A magasabb hangfekvésű énektémáknál hiába szenvedett, ezen az estén egyszerűen semmi nem jött össze neki. A felső testét már szépen kidolgozta, de a hangjára még ráfér a gyúrás. A team többi tagjára viszont nem tudok, és persze nem is akarok rosszat mondani, becsületesen hozta mindenki a kötelezőt a maga kenyéradó hangszerén. A közönség nagy része azért élvezte a banda fél órás produkcióját, amiben a svédek megvillantották eddigi albumaik legjobb dalait. Ha esetleg ismét ellátogatnának hozzánk a jövőben, akkor reméljük Ola jobb napot fog majd ki, és akkor talán még én is megszeretem az Insaniat.
  
  Kisebb átszerelés után lépett a deszkákra a tajwani illetőségű Chthonic. Amire legelőször figyelmes lettem velük kapcsolatban, az még a merchandisehoz kapcsolódik: nem sok metal zenekart láttam, akik saját magukról megformázott idétlen papírfigurákat árultak volna, mindezt több mint kétezer forintos áron. Nagy az Isten állatkertje, alacsony a kerítés.
  Na de fontosabb az, ami a színpadon történt. A különös kegyetlenséggel elkövetett arcfestéssel bevonuló banda az Indigenous Lacerationnel nyitotta a szettet. Zenéjük engem leginkább a Cradle Of Filth dolgaira emlékeztetett, de lehet, hogy van, aki ezért megkövezne.
  A legtöbb dalt a Pandemonium albumról tolták, de eljátszották például a köreikben kultikusnak számító UNLimitedet, amiről a turné is a nevét kapta. Freddy, a vokalista kifejezetten jól teljesített, egészen meggyőzően károgott és acsarkodott a mikrofonállványba kapaszkodva. A különleges távol-keleti hegedű adta az igazi kuriózumot a zenéjüknek, csak sajnos ez szinte teljesen eltűnt a masszában, csak úgy, mint a gyönyörű és törékeny basszusgitáros kisasszony, Doris játéka és hangja is. Szintén nem játszottak túl sokat, de e rövid idő alatt is elég rendesen beindult a közönség a műsorukra. A Quasi Putrefaction című gyors tétellel zárták a koncertet, amely még utolsó össztáncra buzdította az egybegyűlteket.
  Összességében azért nem okoztak csalódást a tajwaniak, remélhetőleg élvezhetik a jövőben is majd a magyar vendégszeretetet.
  
  Fél tíz tájékán érkezett el az Ensiferum ideje. Egy hangulatos intrót követően vonultak be a félmeztelenre vetkőzött északi harcosok. Szegény Petrit majdnem lefújta a szellő a színpadról, én nem tudom miért nem adnak ennek a jó harcosnak rendesen enni. Minden tag egy furcsa szoknyaszerűséget viselt, olyan volt, mintha egy finn zászlót tekertek volna magukra, legalábbis a mintázat alapján. Petri ezt még megfejelte egy vadnyugati kalappal, csak hogy a Wigwamnak is kifejezze tiszteletét. Az intró lecsendesülése után a nyitószám rögtön olyan gyengén, erőtlenül szólt, ami nagyon meglepett azok után, hogy a Wigwamban általában ideálisak a körülmények. Szerencsére ezen gyorsan segítettek és a folytatásban már valamivel jobban szólalt meg az egész. Természetesen a legutóbbi Victory Songs album volt a középpontban. A legtöbb igen alacsony átlagéletkorú rockeren is ez a póló virított. Pedig szerintem az első két Ensiferum albumnál nincs és nem is lesz jobb már egyik sem. Azt az igazi hangulatot sajnos nem tudják visszaadni az újabb lemezek nótái. Ennek ellenére élőben kifejezetten tetszettek az olyan dalok, mint a One More Magic Potion, az Ahti vagy a Wanderer. A Dragonheads Ep-ről leginkább a záró Finnish Medley nyerte el a tetszésem, viszont kár, hogy nem volt női vokál. Az est csúcspontjaként elhangzott egyik kedvenc ´fegyverhordár´ nótám is, a Tale of Revenge.
  A tagok elég enerváltnak tűntek az egész műsor folyamán, egyedül a basszer Sami Hinkka látszott valamivel feldobottabbnak. Hat húros basszusgitárját még mindig mesterien kezeli.
  A nemrég kilépett Meiju Enho helyén egy szintén csinos fiatal lány játszotta a szintitémákat, bár elég zavarba esettnek tűnt szegény.
  
  Végülis ismét hatalmas közönségsikert arattak a finnek, bár én szomorúan konstatáltam újra, hogy ez az Ensiferum már nem a régi.
  
  Áprilisban ellátogatnak hozzánk ismét egy Paganfest nevű turné keretein belül a Moonsorrow és a Korpiklaani társaságában. Reméljük ott sokkal jobban teljesítenek majd!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ensiferum honlap

Chthonic honlap

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cocorosie    unstoppable    suffokate    deranged     a kutya vacsorÁja     corrodal    brendan tobin    alan wilder    vince vaughn    marilyn manson    the sherlocks    soderbergh    mark jansen    she past away    dub fx    trick or treat    duende    butal assault    cataract    skálmöld    cowboys & aliens    virus    g.m.t.    simple plan    last hope  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!