hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2002. február 6. szerda   13:30
nincsen hozzászólás

szerző: mily
30Y Pécset
Reneszánsz-rock, kis csalással 2001 október 5, Pécsi Egyetemi Klub

   Sokáig gondolkoztam milyen is ez a zene. Tinódi Lantos Sebestyén jutott eszembe, meg a réges-régen dalban elmesélt történetek. Aztán eszembe jutott a megfelelő szó: reneszánsz.
  
   Pedig a zenekar felállása teljesen hagyományos: szóló-, ritmus-, basszusgitár, dob. Ehhez jön egy fűszerként a két lány vokálja. Úgyhogy - csörgök, furulyák, és lantok híján - valószínűleg az ének teszi reneszánszosakká a dalokat. Egyébként egyértelműen a Kispál és a Borz vonalon indult el a banda, amit nem is próbálnak titkolni, még dalt is írtak nekik (”de biztos túlsó part lesz / Lovasinak partja / és hogy ő a házát / fölépítette rajta / verjünk egy sátrat le / a ház mögött a telken / tudod sokan leszünk ott / de még mindig többen szemben”). A 30Y is pécsi zenekar, amit meg is örökítenek az „ennek a városnak olyan a fullánkja” kezdetű nótában, ami értelmezésem szerint kb arról szól, hogy a város olyan, mint egy adag ragasztó (technokol mondjuk), hogy ragaszkodsz hozzá, és kellően bekábulsz, és mikor már mennél, mert elég volt, nem tudsz, mert csak nyúlik utánad a massza, és visszarángat folyton, ami persze nem feltétlenül rossz.
  
   A szövegek tetszenek, de jobb őket olvasni. Énekként ugyanis egyáltalán nem érteni őket, bár lehet hogy ez a depi motyogás koncepció volt, ami végül is bejött, mert valahogy tényleg szomorkásak a számok. Ettől függetlenül van pár jó dal, igaz kicsit lovasoidok, meg sokhelyütt nem értem miért kell vokál, de mondom, nem is rosszak. Párszori hallgatás után már ismerősek is a dalok a lemezen.
   Merthogy bizony lemezen szerepelnek már a számok, bár inkább demonak illene nevezni, csak ugye okosan kitalálták - gondolom a zenekar „menedzsmentje” - hogy olcsóbb egy koncertet rögzíteni, mint stúdiót bérelni, úgyhogy a tavaly októberi Pécsi Egyetemi Klubbeli fellépés hallható a stílusosan „Koncert”-re keresztelt „albumon”. És itt jön az a rész, hogy nem is tudom, hogy örüljek-e vagy sírjak, de tényleg nem tudom, mert azért kicsit kínosan éreztem magam, mikor rajtakaptam a zenekart a „csaláson”, és nem is tudom, hogy szabad-e nekem leleplezni, mindenesetre viccnek kicsit jó, de mondom, én nem nevettem, de remélem más igen, mondjuk, aki ott sem volt. Arról beszélek, hogy a számok között hatalmas tapsvihar, a közönség tombol, és éljenzi az előadókat. Akik a valóságban nem azok, akiknek hinni lehet. Mindenesetre ügyes lemez, és ötletes is, csak kicsit merész, mert olyan ez, mintha úgy nézegetnem magam a tükörben, hogy közben Milla Jovovich egész alakos posztere van ráragasztva, de úgy, hogy ne lehessen észrevenni a ragasztófoltokat.
  
   Mindenesetre lehet hogy ennyi belefér. Sőt! Legyen, férjen bele az erkölcsi normákkal teletömött batyuba, mert legalább jóképű a dobos, akivel személyesen is sikerült megismerkednem egy pécsi Kispál koncerten. Tőle tudtam meg, hogy a zenekar 2000-ben alakult, és az a szintén pécsi Játszótér nevű zenekar pedig, amelyik gitárosát Endre alakjában hagyta a 30Y-ra megszűnt. Többet nem is igen sikerült beszélgetni, mert dübörögni kezdtek a hangfalak.
   De amondó vagyok nem is volt szükség más tudnivalóra, a zenekarral úgyis sokat fogunk találkozni akár a fővárosban, akár Pécs környékén. Nyomulnak rendesen, ami lehet, hogy nem is baj. Csak rakják előre a dobost a színpadon. Hagy lássa a nép.
   A zenekar: Beck Zoltán - ének, akusztikus gitár, szöveg; Beck László - dobok; Varga Ádám - basszusgitár; Gradvolt Endre - gitár; Komáromi Kornélia - vokál; Molnár Anikó - vokál (web: www.30y.vze.com )



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 eros ramazotti    rick rubin    gustafsson    short sharp stock    inhalator    skore    tosca    méhes marietta    banco de gaia    enrico rava    nagyfiúk    doro pesch    badacsony    josh homme    abraham lincoln    the moog    möbel    alex chilton    kézdy luca    norma jean    jon lord    specials    jared leto    helloween    csiribiri  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!