hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. december 19. szerda   17:56
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Karácsonyi koncert - Szájról szájra Világzenei „szupercsapat” Magyarországról
2007. december 22., szombat, Budapest – Millenáris Teátrum

  A Szájról szájra három nagyszerű fiatal énekesnője külön-külön már sokat letett az asztalra: Bognár Szilvia útja az Anima Sound Systemtől a Makámon át vezetett a szólópályáig, Herczku Ágnes a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistájaként és a Fonó zenekar énekesnőjeként ragyogott, míg Szalóki Ági az Ökrös együttes és a Besh o droM énekesnőjeként, majd a Szalóki Ági Quintet élén futott be. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló lemezeik egész sora teremtette meg azt az új népzenei hangot, amely mögött érezhetően ott lüktet e három kiváló, erős karakter. Mély barátságuk és zenéjük közös rétege ihlette ezt az előadást, amelyben az énekesekhez egy kiváló dzsessz- és népzenészekből álló zenekar társult.
  
  A Szájról szájra projekt azokat az újító szellemű zenészeket gyűjtötte egy csapatba, akik az elmúlt években a világzenei kísérletezések élcsapatát alkották. Juhász Gábor a Pangeával mutatkozott be (Barcza Horváth Józseffel, Szakcsi Lakatos Róberttel, Fekete-Kovács Kornéllal, valamint Binder Károllyal), később alapítója lett a Tin Tin Quartettnek (Szőke Szabolcs gadulkással, Szalai Péter tablással és Monori Andrással). Az elmúlt években egyebek mellett Lantos Zoltánnal, Winand Gáborral dolgozott együtt, de tagja volt a Bosambónak, az Off Course-nak, a Balázs Elemér Groupnak, valamint a Dés László Szeptetnek. 2006-ban jelent meg a Szakíts, ha tudsz! című album, melyet Marozsán Erika színésznővel és Jónás Tamás szövegíróval közösen készített, s amely 2002-ben elnyerte a Gramofon Magyar Jazz Díját.
  
  Nikola Parov a magyarországi világzene kiemelkedő figurája, a mai napig méltán világhírű Zsarátnok vezéregyénisége, hangszerelő, producer és multiinstrumentalista, aki hosszú ideje Michael Flatley kísérőzenekarában is játszik. Nevéhez fűződik a táncos-zenés szuperprodukció, a Naplegenda zenéje. Mester László a magyarországi népzenei produkciók meghatározó egyénisége, akár állandó formációkról (pl. Ökrös zenekar, Ifjú Szívek zenekar), akár alkalmi előadásokról van szó.
  
  Kovács Zoltán tagja volt évekig a Makám és az Arasinda együtteseknek, most a Szalóki Ági Quintet alapja nagybőgőjével, de feleségének, Bognár Szilvi előadásainak is állandó tagja és zeneszerzője. Dés András a fiatal dzsesszmuzsikusok generációjába tartozik, de már több produkcióhoz (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet, Dés László Szeptet) járult hozzá érzékeny ritmuskíséretével.
  
  Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei jelensége a magyar népdalkincshez való megújító viszonyulás, megjelenés, amely e daloknak nem a megszokott, autentikus népzenei környezetben való előadását, hanem a dzsessz és a világzene elemeivel való megújítását képviseli. A dzsessz rögtönzése és szabadsága, valamint a más népek hangszeres hagyományaiból merítő és a lelki rokonságot hangsúlyozó világzenei hangzás egy új, rendkívül izgalamas környezetbe helyezik a hagyományos énekeket.
  
  Szalóki Ági a ´90-es évek végén berobbant új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. A Magyarországon és Európa-szerte rendkívül népszerű világzenét játszó Besh o droM és az autentikus magyar népzenét virtuózan tolmácsoló Ökrös együttes énekese volt évekig. E két zenekarral járta a világot a Montreáli Jazz Fesztiváltól a londoni Barbican Centre-n át a párizsi Théatre de la Ville-ig. Hangja több mint 25 lemezen hallható. 2005 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent három szólólemeze közül kettőt az év lemeze díjjal jutalmazták dzsessz, illetve gyereklemez kategóriában (Fonogram-díj 2006, 2007). Ági éneklését érzékenység, gyermeki őszinteség és invenciózusság jellemzi, amelyre a legnagyobb magyar dzsesszzenészek is felfigyeltek. Szakcsi Lakatos Bélával, Tony Lakatossal, Oláh Kálmánnal, Dresch Mihállyal népi énektechnikát alkalmazva improvizál hazai és külföldi dzsesszkoncerteken.
  
  Bognár Szilviát egyszerű találkozások, jelentőségteljes események, élmények sorozata vezette a színpadi éneklés felé. Előbb a Vasi Népdalstúdió, majd a Boglya együttes tagjaként kezdett énekelni. Fiatalon az akkor induló Anima Sound System énekese lett, miközben több évig a nemzetiségek többszólamú dalait éneklő Vándor Vokál együttes tagjaként járta az országot. Izgalmas zenei távlatokat nyitott számára a különféle zenei és népzenei hatások egyesítését hirdető Makám együttessel való 4 évi közös munka is. A hazai népzenei életben jelenleg szólistaként, az Állami Népi Együttes, valamint különböző népzenei együttesek vendégeként van jelen. Az énekelt vers műfajának jeles művelőitől, így például a Sebő együttestől is számtalan ízben kap meghívást. A régi zene irányába kacsingatva Kónya István lantművésszel hoztak létre közös produkciót. Saját világzenei formációja mellett az Etnofon Zenei Társulás szólistájaként is találkozhatunk vele. A Magyar népköltészet album felvételekor Sebestyén Márta közös éneklésre invitálta, majd 2006-ban zenei anyjaként vállalt közreműködést Szilvia Ének őrzi az időt című szólólemezén. A külföldi megjelenés tekintetében legjelentősebb a flamand Kadril együttessel való együttműködése. Már tizennyolc évesen elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, 2004-ben az Artisjus előadói díját, valamint a Magyar Rádió eMeRTon díját Az év folkénekese kategóriában.
  
  Herczku Ágnes tíz éves amatőr dzsesszbalett, egy éves néptánc és két év modern tánc tanulása alatt csak kacérkodhatott a gondolattal, hogy egyszer hivatásos táncosnő lesz belőle, majd felvették a Honvéd Együttes tánckarába, ahol az éneklés még másodlagos szerepet játszott. Majd ahogy a tánckarban egyre gyakrabban próbálhatta ki magát népdalénekesként, a tánckar zenekara (a későbbi Fonó) meghívta énekelni a készülő lemezükre, majd egyre többen újabb és újabb lemezekre. A mérleg nyelve akkor billent végleg az éneklés felé, amikor 2003-ban Kelemen László meghívására a Magyar Állami Népi Együttesbe került. Azóta az együttes énekes szólistája. Az autentikus népdaléneklés mellett több, különböző műfaj (világzene, pop, dzsessz) zenészeivel dolgozott együtt, például: Vasvári Pállal, Nikola Parovval, Bornai Tiborral, Borbély Mihállyal, Herbie Mann-nel, DJ Palotaival, Juhász Gáborral. A Magyar Állami Népi Együttes előadásain és a Fonó zenekar fellépésein kívül a Szalonna és bandájá-val (autentikus népzene), valamint a Nikola Parov Quartettel koncertezik a legtöbbet.
  
  Több rangos elismerés birtokosa (Bartók Rádió I. Népzenei verseny különdíj; eMeRTon-díj; Hungarian Worldmusic Orchestra Év felfedezettje; Le Monde de la Musique Choc de lannée Fonó zenekar; eMeRTon Év folkénekese Fonogram-díj Balkan Fanatik; Bartók Béla Emlékdíj; eMeRTon; Fonó zenekar Év Folkegyüttese).
  
  A Szájról szájra énekesnői és zenészei 2007. szeptemberében stúdióba vonultak, hogy közös munkájuk gyümölcsét hanghordozón is megörökítsék, így lemezük várhatóan november elején boltokba kerül a FolkEurópa Kiadó gondozásában. A hangfelvételek a Tom-Tom Stúdióban készültek, a lemez boríóját Bogdán Csilla illusztrálta, akinek eddig megjelent munkái a közönség és a szakma elismerését egyaránt kivívták.
  
  Jegyár: 2000/2500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 chaos of disorder    communic    symphonium    napokon    69 eyes    a sötét lovag    sean paul    absolved    hangsúly    hammer of gods    sevenfield    juliette lewis    black label society    ratm    petendi tamás    blackgates    1killembrace    the man-eating tree    dilis szerelem    gallagher    satelles    wasp    eluveittie    checkmate    chris rea  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!