hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. március 4. kedd   14:51
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Flotsam And Jetsam az Avalonban
2008. március 9, Budapest - Avalon Klub

  Furcsa lehet egy olyan zenekar bőrében lenni, amelyet soha nem a saját alkotásaik, kiadványaik tettek ismertté, hanem egyfajta (ráadásul lejárt szavatosságú) bulvárhír jut eszébe róla mindenkinek. Olyan ez, mintha valakit unos-untalan az ex-feleségével hoznának hírbe, noha már rég semmi közük egymáshoz. Kissé irritáló lehet már az érintettek számára, de hát nem nagyon tudnak mit tenni ellene.
  A Flotsam And Jetsam zenekar esetében ez az infó nem más, minthogy a Metallica-ban ismertté vált Jason Newsted itt kezdte a pályafutását. Aztán ennyi, legtöbbek számára ennyit mond a Flotsam neve. A 9 megjelent sorlemezük szóba sem kerül.
  Talán azért van mindez, mert a Flotsam-nak soha nem sikerült az élbolyba keverednie, hogy a legnagyobbakkal emlegessék őket egy lapon. Mindez persze sokban múlik a szerencsén is, de az is igaz, hogy nem sikerült folyamatosan olyan lélegzetelállító műveket letenniük az asztalra, mint tette azt a Metallica, Megadeth, Exodus, csak hogy a kortárs bay area thrashereket említsük...
  
  Pedig a kezdet ígéretesebbnek tetszett. Először Paradox néven kezdték meg működésüket, majd számos névcsere után, 1983-ban kötöttek ki a Flotsam And Jetsam névnél. Ekkora a banda felállása így nézett ki: Eric A. Knudtsen ének, Ed Carlson gitár, Michael Gilbert gitár, Jason Newsted basszus, Kelly David-Smith dob.
  Kezdetben kisebb klubokban játszottak, ezek során olyan bandák társaságában léptek fel, mint a Megadeth, Armored Saint, Exciter, Merciful Fate, Riot. Két demófelvételük jelent meg ekkortájt, 1986-ban pedig a Metal Blade Records gondozásában kijött első nagylemezük, a Doomsday For The Deceiver. A debütalbumra mindenki felkapta a fejét, hiszen a thrash metal színtéren mérföldkő született. Összetett, komplex, de mégis harapós thrash album született, amely így együttvéve nem volt jellemző akkortájt a bay area világára. Remekbeszabott játék hallható minden egyes poszton, így nem is csoda, hogy pont Jason Newsted volt az, akit lenyúlt a Metallica a csapatból. Ez viszont óriási érvágás volt a bandának, hiszen Jason ebben a bandában a legfőbb dalszerző és szövegíró volt, a kultikussá vált Doomsday For The Deceiver lemez szinte teljesen az ő keze munkáját dicséri. Ráadásul a Metallicában nem voltak kíváncsiak az ő zenei ötleteire, így a metal világa hosszú időre szegényebb lett egy kiváló dalszerzővel.
  
  1988-ban megjelent a Flotsam And Jetsam második albuma No Place For Disgrace címmel. Newsted még ekkor is segítette a csapat munkáját, noha basszusgitáron már egy jó ideje Troy Gregory játszott náluk. A második lemez is sikeresnek számított, a banda a King Diamond, Megadeth, Testament társaságában turnézhatott. 1990-ben került kiadásra a Storm Comes Down album, amelytől áttörést várt a banda, de ez nem következett be. Egyrészt az első két albumhoz mérten gyengébb dalok és a grunge hullám metalt elsöprő hatása miatt gyenge lett a fogadtatása ennek a kiadványnak.
  Troy Gregory lelépett a bandából, a helyére Jason Ward került. A Flotsam megpróbált alkalmazkodni az új idők szeleihez, így az 1992-es Cuatro leginkább a thrash és a grunge vegyületeként készült el. A thrash hívei ekkortájt már elfordultak a bandától, de bizonyos körökben azért így is sikert aratott a lemez. 1995-ben még kiadták a Drift albumot, aztán hosszú szünet következett a soron következő alkotásig. A visszatérő High jó fogadtatást kapott, de nem mérhető a legkorábbi alkotásaikhoz. A High után Mike Gilbert és Kelly Smith elhagyta a Flotsam-ot, a helyükre Mark Simpson és Craig Nielsen került.
  
  Az igazi áttörés soha nem sikerült a csapatnak, noha folyamatosan szállították az újabb és újabb sorlemezeket, amelyekkel a kitartó rajongóikat örvendeztették meg. Ez jellemzi az Unnatural Selection és a My God albumokat is, amelyek erős alkotások, de a színtér legjobbjainak kiadványaihoz nem mérhetők. Az énekes Eric A. K. is megunta már a folyamatos sikertelenséget, és kilépett a bandából. A Flotsam nem oszlott fel, az élő fellépéseken a kiváló képességű James Rivera segédkezett, de az alkotói folyamat megtört. Eric végül visszatért, és a csapat újjult erővel vágott neki a dalszerzésnek, melynek eredménye a 2005-ös Dreams Of Death lett. Az elmúlt években DVD kiadványok és a legendás Doomsday For The Deceiver újrakiadása is napvilágot látott, emlékeztetve a banda múltjára és jelenjére.
  
  Szerencsére eljött az alkalom, hogy élőben is láthassuk a ´80-as évek közepének egyik meghatározó bandáját, akiket a további évtizedekben mindvégig elkerült a reflektorfény. Március 9-én az Avalon Klubban ad koncertet a régi és új idők csemegéiből a Flotsam And Jetsam. Előzenekarként két holland reménység, a modern metal Non-Divine, és a thrash metal Izegrim turnézik velük.
  Ez a koncert igazi unikumnak számít egy valamirevaló thrasher, és a régi Metallica / Megadeth hangzását kedvelők számára, most mindenki élőben is megadhatja az elismerést annak a bandának, amely már régóta erre áhítozik.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Flotsam And Jetsam

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 darkrise    angerseed    backyard babies    bergendy    jubileum    hard    chief rebel angel    bon jovi    pennywise    sabaton    mustasch    long road    gary lightbody    emancer    unknown    panopticon    barabás lőrinc    krízis    sister sin    crusted     j.j. abrams    new seed 55    másnaposok 2.    ramones    inhale me  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!