hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. október 10. szerda   10:26
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Dokken, Kingdom Come
2007. szeptember 29. A38

  2007. szeptember 29.-én Budapesten szórakoztatta a közönséget a 80-as évek két meghatározó hard rock csapata a Dokken és a Kingdom Come.
  
  Elöljáróban el kell mondani, hogy a heavy metalban és a hard rockban már mindenki megtette amit meg lehetett tenni. Láttunk fekete sztreccsnadrágokat tornacipővel, kifestett férfiarcokat, dauerolt tupírozott, hidrogénezett sörényeket, gitárnyakból robbanó tűzijátékot, hallhattunk nagyterpeszben előadott nagyszerű gitárszólókat és utánozhatatlan énekeseket. És megemésztettük azt is, amikor Axl Rose fehér biciklisnadrágban merészkedett a Népstadion közönsége elé több mint két órás késéssel anno 92-ben és adott egy nagyszerű koncertet Lezárult a nyolcvanas évek és lezárult egy korszak is. Van, aki túlélte, van, aki nem. S akik túlélték, ehhez a történethez nemigen tudnak mit hozzátenni, mert annyi bőrt lehúztak erről a műfajról, hogy nehéz lenne ezek után eredetinek lenni. Ezeket a jóöreg zenekarokat visszahallgatva óhatatlanul is utánérzése támadhat az embernek; itt egy kis Zeppelin utánérzés, ott egy kis AC/DC buké, néha még a Motörhead-es Lemmy is kikacsint néhány előadó mögül. De ezt mind a kor rovására kell írni, mert Hendrix nélkül nem lett volna Zeppelin, Zeppelin nélkül nem lett volna Kingdom Come és a sort a végtelenségig lehetne folytatni.
  
  Újat nem lehet mutatni, profinak lenni viszont szabad, nosztalgiázni szabad, a régi dalokat szabad és kell jól előadni, ebben reménykedve vágtunk neki az estének, hogy az A38 legénységével az erre a célra rendelt rock különítménnyel visszahajózzunk a 80-as évekbe.
  
  Néhány szó a fellépőkről: az amerikai Dokken a 80-as évek meghatározó hard rock zenekara volt, akit anno a Judas Priesttel emlegettek egy lapon. Don Dokken erőteljes hangja és George Lynch nagyívű gitár riffjei tették emlékezetessé a zenekart. Az idén harmincéves zenekar új stúdióalbummal ünnepli a kerek évfordulót (Lightning Strikes Again). Az eredeti tagok közül csak Don Dokken az énekes maradt.
  A Defenders Of Rock turné másik zenekara a német Kingdom Come. Az együttes frontemberének Lenny Wolfnak erőteljesen Robert Plant-re hajazó énekhangja tette népszerűvé a zenekart. Az 1988-as Masters of Rock turnén olyan nagy nevek mellett léptek fel sikerrel, mint a Metallica vagy a Scorpions.
  
  A németek egykori büszkesége a Kingdom Come kezdett, de nekem mindegy lett volna, hogy ki kezdi a műsort, ha már két ilyen rock ősmasszívumot láthattam egy napon és színpadon. Nem szűkölködtek dögös rock nótáikkal, alap riffeikkel, töménytelen elfogyasztott whiskey után már tiszta Amerika volt ez a koncert Az ember fia-lánya igencsak kedveli, ha egy ilyen koncerten vastag basszussalapokkal döngetik az agyát, hát most ezt is megkaptuk. És ahogy Lenny Wolf énekre nyitotta a száját, lelki szemeink előtt behajózott egy Zeppelin és ott lebegett a koncert végéig. Mert ilyen hanggal csak a hülye nem asszociál a nagy elődre Robert Plant-re és Lennynk még kicsit rá is játszott színpadi mozgásával erre a tényre.
  
  Kingdom Come esetében reménykedtem, hogy a 80s években metal és rock körökben oly divatos tupir hajat 20 év elmúltával nem felejtik el. Ez szimbólum volt, igaz rázásra, lobogtatásra sajnos nem volt alkalmas, de arra igen, hogy komikussá tegye hordozóját. Elmúlt ez a korszak, de mint tudjuk a rock örök és elpusztíthatatlan, csak egy kis nosztalgia kell hozzá, és máris újra dübörögtek a softos dalaik. Terítéken volt többek között: a Gotta Move on, a Do You Like it, a Get it on vagy a lírai Should I. Az összes Zeppelines áthallás megbocsátható volt, mert a produkció friss volt a zenészek lelkesek voltak, a számok szerethetőek, dallamosak szellősek, és samplerből is csak éppen annyit kaptunk amennyi mindenképpen muszáj, szóval jól szórakoztunk.
  Tulajdonképpen ugyanezek a dolgok elmondhatók az est következő fellépőjéről a Dokkenről, csak pepitában. Minden előzetes híresztelés ellenére nem játszottak az új lemezről, csupa régi sláger volt terítéken, mint a Kiss of Death, Breaking the Chain, Alone Again, Tooth n Nail, vagy a Paris is Burning.
  
  Dübörgő basszusalap, korrekt vérprofi gitárszólók, erőteljes ének, barátságos hangulat, egy kis áthallás innen-onnan nem lehetett okunk a panaszra. Valahogy mégis nekem valami hiányzott a produkcióból, bár lehet, hogy csak az elfogyasztott sörök tették, és tulajdonképpen én fáradtam el és nem Dokkenéket láttam kicsit erőtlennek, egyhangúnak. Fásultnak nem mondanám, mert látszott, hogy velünk együtt a zenészek is jól szórakoznak. És a végén még az énekes is tökéletesen gyűrte azt a fránya basszusgitárt
  A hatvanas-hetvenes évek nagy hard rock csapatai még szörnyethaltak a színpadon minden egyes fellépésen (ezért valószínű, hogy soha nem fogok arról írni, hogy az A38-on fog koncertezni a Led Zeppelin Jimi Henrix-szel karöltve), az életben maradt rockveteránok viszont már beérik egy szimpla, lábon kihordott infarktussal így negyven fele közeledve azt hiszem mi is...



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 circle ii circle    combichrist    intercom    atticus ross    tony iommi    voltfolió    january jones    diane kruger    endgame    winter    liszt ferenc    gallagher    disco ensemble    manowar    grieved    the somersault boy    within temptation    paranormal activity    a perfect circle    chimaira    stealing axion    talking heads    zagar    james cameron    saxon  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!