hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. június 12. kedd   10:19
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Al di Meola & Midsummer Night Quartet a Margitszigeten
2007. június 23., szombat 20:30. Budapest - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

  A világ egyik legjobb dzsesszgitárosa június 23-án Magyarországon lép fel a Margitszigeti szabadtéri színpadon.
  
  A Return to Forever nevű alapvető dzsessz-rock együttesben ismerte meg a nagyközönség, majd 1976-ban szólókarrierbe kezdett. Technikai tudása mellett az is elismerésre méltó, hogy mindig új zenei területeket igyekszik felfedezni.
  
  Al Di Meola 1954-ben született, Jersey City-ben, New Jersey államban. Az első hangszer, amin játszani tanult, a dob volt, ám nyolc éves korában áttért a gitárra. Gyerekkorában a zenei világ meghatározó csillagai a Beatles, Elvis Presley és a The Ventures volt. A kis Al ugyan már tinédzserkorában igen jól játszott gitárján, társai mégsem ismerték el igazán: „a hatvanas években, ha nem úgy gitároztál, mint Eric Clapton vagy Jimi Page, nem fogadtak el.” Márpedig ő tanárjától dzsesszt, bossa novát és egy kis klasszikus gitározást tanult, így hát technikája igencsak furcsának tűnt az akkori közegben.
  
  Zenei fejlődését egy bizonyos Larry Coryell határozta meg leginkább. A középiskola vége táján minden fellépését megnézte, New Jersey-ből New Yorkba buszozgatott érte. Larryről később Al úgy nyilatkozott: ő a fúziós zene keresztapja. A hetvenes évek elején született ez az új műfaj: a fúzió, az egyesülés a dzsessz és a rock között jött létre ezekben az időkben. A születésnél egyébként Miles Davis is ott bábáskodott. A népszerű, erőteljes rockhangzás és a dzsesszre jellemző improvizáció keveréke ma is izgalmas zenéket eredményez.
  
  A középiskola elvégzése után egy rövid, ám annál intenzívebb periódus következett: napi nyolc-tíz óra gyakorlás. Ebben az időben Al mindenféle zenét hallgatott, mert bár szerette a rockot, úgy érezte, hogy az túlzottan behatárolt stílus, amiben nem lehet a gitár minden lehetőségét kibontakoztatni. Amellett, hogy sokféle zenét hallgatott, tudatosan kereste a saját hangját: „Valami újat akartam alkotni, olyat, amit még senki más nem csinált meg” - mondta erről később.
  
  1971-ben Al Di Meola beiratkozott a híres bostoni Berklee School of Musicba. Ez a zeneiskola Amerika legnevesebb ilyen intézménye, a kortárs komolyzene és a dzsessz legnagyobb alakjai közül sokan jártak ide. Al másodévtől már egy fúziós zenekarban játszott, 1974-ben azonban egy mindent megváltoztató telefonhívás érkezett.
  A vonal túlsó végén Chick Corea beszélt, aki már akkor is majdnem akkora névnek számított a „szakmában”, mint manapság. Azt kérdezte, hogy vajon nincs-e kedve átjönni egy próbára. Mégpedig a Return to Forever nevű együttesben, ami máig a leghíresebb fúziós banda. „Egy álom vált valóra. Tíz perc alatt összepakoltam néhány ruhát egy táskába, buszra ültem, és soha többet nem láttam azt a bostoni lakást.” Egy hétvégén át gyakoroltak együtt, aztán Al már színpadra is lépett az együttessel. A második közös fellépésükön már negyvenezer ember előtt játszott. Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy „új csillag született.”
  
  RTF ezen felállása három meghatározó jelentőségű lemezzel járult hozzá a fúziós zene, és a modern dzsessz történetéhez ( Where Have I Known Before, 1974, No Mystery, 1975, Romantic Warrior, 1976). Mind a kritika, mind a közönség körében hatalmas sikereket értek el: az előbbit legjobban a Grammy-díj jelzi, az utóbbit pedig az, hogy e lemezek bejutottak a Top 40-be, ami alig szokott dzsessz-lemeznek sikerülni. Érdemes megtekinteni ezt az igen sikeres felállást: Al Di Meola (gitár), Chick Corea (billentyű), Stanley Clarke (basszus), Lenny White (dob). Mindannyian ma is ismert nevek (a zene iránt érdeklődő nagyközönség talán legkevésbé White-ot ismeri) - elsősorban azért, mert az RTF feloszlását követően a megszerzett tudás nagyszerű szólókarrierekben bontakozhatott ki. Ezért nem bánták igazán a tagok az 1976-os szakítást.
  
  Már ebben az évben megjelent Al első szólólemeze (Land of the Midnight Sun), amit számos egyéb követett. Eleinte a fúziós zene izgatta, az elektronikus gitár lehetőségei, ám később egyéb zenei világokba is elkirándult. A MIDI-vel is kísérletezett (vagyis azzal a technikai trükkel, hogy a gitárból jövő „jeleket” számítógép segítségével alakítsa tovább), de manapság talán izgalmasabbak lehetnek azok a kilencvenes években kiadott lemezei (pl. Winter Nights, World Sinfonia), amelyeken az akusztikus gitár hangzása és a világzene felé fordult. Most itt következhetne egy igen hosszú lista, hogy ki mindenkivel játszott együtt „saját” lemezein, de maradjunk inkább annyiban: szinte mindenkivel, aki számít. Nem csak a dzsessz és fúziós zene ászaival: dolgozott Paul Simon és David Matthews lemezein is.
  
  A legfontosabb kollaboráció egy igazi klasszikus lemezt eredményezett: az Al Di Meola - Paco de Lucía - John McLaughlin trió által kiadott 1980-as Friday Night in San Francisco máig kötelező darab mindenkinek, akit egy kicsit is megérintett a gitár nevű különleges hangszer.
   A hazánkban is rendszeresen fellépő gitárművész ezúttal egy Midsummer Night Quartet nevű formáció élén érkezik majd Budapestre, ahol egy akusztikus programot hallhatunk tőle. A Quartet dobosa a világhírű kubai kongás, Gubi Ortiz, s két olasz zenész szerepel még Meola mellett: Fausto Beccalossi harmónikán, Peo Alfonsi pedig gitáron működik majd közre. A koncertre június 23-án kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, jegyek pedig már most kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.
  
  A zenekar tagjai:
  Al Di Meola - gitár
  Gumbi Ortiz - dob
  Peo Alfonsi - gitár
  Fausto Beccalossi - tangóharmónika
  
  Belépő: 5990-14 990 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Danubius Music

Al di Meola

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mnemic    wacken metal battle    christoph waltz    spirits    lou reed    rose tattoo    unleashed    michael bublé    pig destroyer    klone    malevolence    ghost of shelter    david bowie    gwar    simon roman - ének    hordes of chaos    csányi sándor    vanessa hudgens    másfél    jude law    casey affleck    alan wilder    robin hood     csata: los angeles    death night feast  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!