hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2001. november 2. péntek   16:15
nincsen hozzászólás

szerző: Rigoletto
Kovács Linda Quartet a Jazz Kedd´V-en
2001 november 13, Rigoletto

   Az év elején trióként indult együttes műsorszámait az énekesnő szállítja a próbákra, s most alkalmunk nyílik meghallgatni, hogy a bőgős Szanday Mátyás, a gitáros Lamm Dávid és az ütős Dés András hogyan fűszerezik szájízük szerint a kedvelt darabokat.
  
   Ha a tagok és általában a zene történetébe egy kicsit mélyebbre ásunk, nem kell csodálkoznunk, hogy Marcus Miller, John Coltrane és Charles Mingus mellett elhangzik majd két szám Bob Marleytól is, hiszen Linda, Dávid és András a Koalában is együtt játszanak - Bob Marley dalokat.
  
   A zene történetét tekintve is érdekes párhuzamok észlelhetok a jazz és a reggae vonásaiban. Egyrészt Jamaicán a második világháború után számos big band igen képzett zenésze ontotta a swinget, és a háború utáni élet egyik elengedhetetlen mozzanata volt a nagy szabadtéri táncokon való részvétel, amely egyszerre több társadalmi funkciót töltött be, mint szórakozóhely, hírközlő médium, templom, gyülekezőhely, iskola és színház egyben. Valami hasonló lehetett a század eleji New Orleans Congo tere, ahol az összegyűlt fekete sereg járta a bamboulát, amely a szórakozóhelyeken át végül is a jazzhez vezetett.
  
   Amikor az USÁban a big band korszakot felváltotta a kiszenekaros bop és rhythm´n´blues, Jamaicán a rádió bevezetése körüli nehézségek miatt a legjobb megoldásnak a rendelkezésre álló minimál technológia igénybevétele tűnt, amely nem zenészek „átképzése”, hanem sound systemek felállítása révén juttatta el az új zenét a szigetre a dancehallok, a társas összejövetelre kialakított terek, rétek mulatóközönségéhez. A következő lépés az amerikai lemezek behozatalától a hazai lemezipar kialakulásáig tartott, amely a szigetre hurcolt afrikaiak öröksége és az Antillák jellegzetes dallam-és hangszervilága mellett a zenészek kezében még élő afro-amerikai hatás együttesét dobta piacra - egy jó adag, a Bibliából kölcsönzött rastafari szimbólummal; a helyi, nagyon is egyedi hangzásra képes műszerek és szakértőik áldásos közreműködése folytán. S lassan a reggae és lecsupaszított, jól bevisszhangoztatott utastársa, a dub, a jazzhez hasonló világkörüli útra indult, s a kiadott, elterjedt lemezek segítségével egy nép bizonyos fajta elfogadást, hazájában pedig büszkeséget vívott ki magának. Mindkettőre jellemző továbbá, hogy egyfajta elidegenedésből származnak, és a Gazdától csent, kifacsart, metaforikus nyelven szólnak a közösséghez. Mindkettő kifejezéstárába Afrikából érkezett a felhívás-reakció szerkezet, (Can I get a witness?) és sokféle nótának hallhattuk már jazzes és reggae-s verzióját is, mert hát amelyik zene a szórakoztatásról is szól, ott sokszor rafinált formában tűnnek fel ismerős dallamok, mint a Mission Impossible, vagy akár Beatles dalok.
  
   De hogy ezen a ponton visszakapcsolódjunk a kedd esti szórakozáshoz, Dés András például régi magyar slágerek jazz verziójához csilingel és ráz megannyi furcsa formát a Balázs Elemér Quintettel, de őt igazán nem kell bemutatnunk a Rigoletto közönségének, hiszen legutóbb a múlt héten lépett fel a Bosamboval. Szanday Mátyás pedig egy pár hét múlva jön majd újra a Dresch Quartettel.
  
   Bár Jamaicán a sound systemekre és DJ-kre való áttérés előnyei között azt is felsorolták, hogy a gép nem issza meg mind a fehér rumot, és nem eszi meg az összes currys kecskét, a Rigoletto estéin az élő és felvett zene szépségét egyaránt igyekszünk bemutatni, mert a koncertek előtt, között, és után mindig hátra van még egypár Badihali és Sanyi által kevert feketelemez!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zechs marquise    die hard    karinthy frigyes    h.power    irepress    fall out boy    poison    joy division    john sykes    mocsok 1 kölykök    goulasch exotica    s dance    calico island    chris columbus    doro pesch    despicable me    as you drown    gus g    contour    apocalyptischen reiter    gm49    edguy    stormraizer    oceanhoarse    circle ii circle  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!