hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [program]  2007. március 25. vasárnap   11:21
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
II. Hangvető Fesztivál - Hangot vet, zenét arat…
2007. április 19 - 20. (csütörtök, péntek) 20.00. Budapest - Gödör klub (V. Erzsébet tér)

  A tavalyi kísérlet sikere után kétnaposra bővült fesztivál újra a Gödör Klubban, a legjobb folk és világzenekarokból merít. A belváros szívében zajló fesztivál sorra felvonultatja a legkiválóbb hazai és nemzetközi folk-és világzenei sztárokat.
  
  A Besh o droM bemutatása szinte már felesleges, hiszen sok éve járják a klubokat és a fesztiválokat. A Balázs Elemér Group-ot pedig valószínűleg minden hazai dzsesszrajongó ismeri, és akik a Magyar Népdalok című lemezükkel kerültek bele a világzenei körforgásba, amelyen a népszerű Palya Bea és az elmúlt két évben Fonogram- díjat nyert Szalóki Ági is közreműködött. Ezen az estén group műsorukkal várják a közönséget. A vajdasági Rroma Art zenekar magyar, roma és szerb népzenét, dzsesszt, flamencót, tangót, funkyt és bluest egyaránt könnyedén, virtuóz módon ad elő. Az átütő hangú gitáros Oláh Vince csapata játszott már Lajkó Félixszel, Boban Markoviccsal és Boris Kovaccsal, hogy csak a legismertebb neveket említsük. Roma zenét játszik a Karaván Família, amely tulajdonképpen Nagy Família, hiszen a Rományi Rotából és a Romano Kokalóból ismert muzsikus Nagy István családjának több zenei díjat is elnyert zenekara. Állandó közreműködő a harmonika nagymestere, Wertetics Slobodan. Moldvai zenét játszik a Zurgó. Navratil Andrea csodálatos énekhangjával és a vérpezsdítő moldvai zenével feltétlenül meg kell ismerkednie mindenkinek, aki idáig nem találkozott a moldvai Magyarság muzsikájával. Valószínűleg ez az év a Napra-é lesz, azé a zenekaré, akiknek a híre futótűzként terjed bárhol is lépjenek fel, és akiknek sikerült egy újfajta különleges és mégis ismerős hangzással berobbannia a zenei köztudatba. Májusban jelenik meg sokak által várva-várt első lemezük, a fesztiválon e lemez koncert változatát élvezhetjük.
  
  A fesztivál programja:
  
  1. nap - április 19., csütörtök
  
  Karaván Familia

  
  A Karavan Família zenéje tradicionális cigányzene az orosz dallamoktól a balkán népzenéken át az andalúz falmencóig a maguk sajátos stílusára formálva, néha érzelmesen, néha mississipi bluessal fűszerezve, de mindenképp magával ragadó egyéni stílusban. Az elmúlt évben sok-sok év után ismét közösen játszottak az angol-indiai Transglobal Undergrounddal, majd Svédországban a Liet Lavlut kisebbségi Eurovíziós dalfesztiválon, begyűjtötték a legnépszerűbb zenekar elismerését. A közönség januárban a HS7 vendégzenészeiként láthatta őket, a Jövő házában és a Művészetek Palotájában, amikor is a zenekar régi slágereik átfűszerezésével teljesen új, pergő hangulatú fok ízt adtak.
  
  A családi zenekarból Nagy István és Farkas Ilona korábban a híres Romanyi Rota és később pedig Balogh Kálmán féle Romano Kokalo zenekar alapító tagjai voltak. Karaván néven első nagylemezüket Boban Markovics közreműködésével készítették el. 2004-ben csatlakoztak gyermekeik, akik ugyanúgy főszereplői a zenekarnak, mint a szüleik. Legújabb saját kiadású CD-jük Gipsy Crossroads címmel jelent meg 200ben..
  
  Roma Art
  
  A Roma Art (Earth-Wheel-Sky Band) a roma kultúra egyetemes bemutatására vállalkozott. Sikeres albumokat adtak ki Szerbiában és Magyarországon egyaránt.
  Olah Vince igazi showmanként vezeti a formációt, mely az utóbbi években úgy Európában, mint Ázsiában nagy sikerrel koncertezett.
   A most megjelent Gipsy Tango CD-n ötvözik a magyar népzenei hatásokat és az észak-szerbiai cigány zenét. Otthonosan mozognak olyan stílusokban is, mint a flamenco, reggae, soul. A cigányzenész óriások szívhez szóló muzsikája nevezhető etno-jazz-nek, lehengerlő előadásmódjuk kihagyhatatlan élménnyel ajándékozzák meg hallgatóságukat.
  
  Besh oDrom
  
  A Besh o droM zenekar 1999 augusztusábanban alakult Budapesten. Nevük lovári nyelvjárásban annyit jelent „üld meg az utat!”- mint a lovat szokás. A zenekar viharos sebességgel robbant be a köztudatba, első lemezük platina,
  második, harmadik es negyedik albuma pedig aranylemez lett a világzene kategóriájában.
  
  Hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult, a különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik a zenekar saját dallam és ritmusvilágával, így kel új életre és alkot önálló egységet.
  A zenekar külföldi turnéi alatt több mint 300.000 kilométernyi utat tett meg földön, és majdnem ugyanennyit levegőben, számtalan fesztiválon, klubkoncerten szerepelt Európában és világszerte. Témája és szereplői voltak diplomafilmnek, de Jancsó Miklós Utolsó vacsora az arabs szürkéhez c. filmjében is láthatta őket a közönség, valamint a Szegedi Nemzeti Színház Szent Iván éji álom előadásaiban zenéltek és szerepeltek nagy sikerrel. A zenekar GYÍ! című lemeze még európai megjelenése előtt felkerült az angol fRoots világzenei szaklap Top 10 és a World Music Chart Europe Top-20
  listájára. A zenekar egyik legnagyobb sikerét a Montreáli Jazz Fesztiválon aratta 35 ezer ember előtt, ahonnan fesztivál best-of-jaként távoztak, de fennállása óta
  minden évben játszanak a Sziget Fesztiválon, az utóbbi években több mint tízezer fős közönség előtt, és számos egyéb itthoni fesztiválon vonz több ezres tömeget.
  A zenekar jelenleg az ötödik lemeze anyagán dolgozik. Tavaszi, nyári terveik között mexikói, belgiumi, francia, holland, német utak szerepelnek, de jelen lesznek a legtöbb magyarországi fesztiválon is.
  
  Ezen a koncerten vendég énekes:
  Magyar Borbála
  
  2. nap - április 20. (péntek)
  
  Zurgó Együttes

  
  Az 1993-ban alakult Zurgó Együttes a moldvai csángó magyarok zenéjének bemutatását tűzte ki célul. Az együttes eredeti környezetben tanulta a csángó zenét, hiszen saját gyűjtőutakat szerveztek, így a hagyományos hangszereken megszólaltatott muzsika hiteles előadóivá váltak. Így az elmúlt esztendőkben - a moldvai csángó muzsikát és táncokat népszerűsítve - számos hazai és külföldi fesztiválon vettek részt. 1997-ben megjelent Moldvai csángó népzene és a 2004-es „Szíve járását hallod az időnek” című lemezeik mellett számos válogatásalbumon szerepelnek. 2005-ben szerkesztették össze saját gyűjtéseikből a Nincs Pusztina békerítve - Ünnepnapok és hétköznapok Moldvában című duplalemezüket, mely egy moldvai csángó falu, a Tázló menti Pusztina hagyományos életvilágát idézi fel több jellegzetes folklórműfaj megszólaltatásával. 2004 őszén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az együttes eddigi munkáját értékelve Bezerédj-díjjal, 2006 tavaszán a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma pedig a Bartók-emlékdíjjal jutalmazta őket. Legutóbb a hazai aktuális zenei paletta folk kategóriáját képviselve a Hungry for Hungary 2007 elnevezésű népszerűsítő válogatáslemezére kerültek fel.
  
  Balázs Elemér Group
  
  Balázs Elemér, Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa 2000-ben alakította meg a zenekart, amely az ország egyik legkedveltebb zenekarává nőtte ki magát. A Group egyéni hangzásvilágot alakított ki, melyben a női és férfi énekhang fontos szerepet kap és érdekes konrasztot alkot. Zenei stílusukra jellemzőek a dallamos témák, melyekhez gyakran használnak páratlan ritmikájú kíséretet. Szívesen kalandoznak az etno zenei stílus világában és merítenek inspirációt más zenei kultúrákból. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható. Eddig 4 albumuk jelent meg, melyekre neves vendégeket is meghívtak, az elsőhöz Pat Metheny, a híres jazzgitáros írt ajánlást (Around the World-2002 BMC Records -Feat: Dresch Mihály, David Yengibarian), (Our Worlds Beyonds-2003 BMC Records -Feat: Charlie Mariano, Dés László), (Refracting sounds-2004 BMC Records: Dés László, Borbély Mihály, Lukács Miklós, Cvikovszki György), (Magyar népdalok-2005 X kiadó-Palya Bea, Szalóki Ági). 2004-ben a Group felkérést kapott egy Salamon András által rendezett film zenéjének elkészítéséhez, melynek címe Getnó. A fimből ihletett Refracting Sounds című albumuk kapta meg a 2005. évi Fonogram díjat. Hazai és külföldi fesztiválok állandó közreműködői (pl. Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje).
  
  Napra
  
  A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek dob, basszusgitár, gitár a népiekkel: hegedűvel, brácsával, cimbalommal, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.
  
  A fesztiválra napijegyek 1700 Ft-os áron válthatók a helyszínen, csak elővételben váltható kedvezményes áru 2 napos bérlet 3000 Ft-ért.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hangvető

Világveleje

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 war of ages    isolated youth    jay chou    evile    vended     natalie portman    ahumado granujo    green day    chris rea    dance or die    jucifer    mastic scum    anathema    tobias sammet    a titánok harca    Ákos    nyócker    hierophant    maylene and the sons of disaster    mtv hungary    she wants revenge    konflikt    chalaban    sleep token    csorna  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!