hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2007. február 12. hétfő   16:24
nincsen hozzászólás

szerző: PerifericRecords.Com
A Ittzés Gergely és a TeTraVERSI fuvolanégyes - Kitalált emlékek lemezbemutató hangversenye
2007. február 19. 19:30. Budapest - Nádor Teremben (1146. Ajtósi Dürer sor 39.)

  A 2003-ban alakult együttesben Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész legkiválóbb régi növendékeit gyűjtötte egybe. A nála töltött évek után mindannyian a Zeneakadémián vagy a Debreceni Konzervatóriumban szereztek egyetemi diplomát, és hazai ill. nemzetközi versenysikerekkel is büszkélkedhetnek. A hasonló iskolázottság előnye, hogy elősegíti az egyöntetű hangzás és frazeálás kialakítását, ami az ilyen egynemű összeállítás fő vonzereje.
  
  A TeTraVERSI fuvolanégyes több ízben szerepelt a Magyar Rádióban, és fellépett többek közt a Tavaszi Fesztiválon és a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Sziget Fesztiválon, valamint Szlovákiában és Csehországban. Az együttes hallható a Hungaroton és a new yorki 903 Records felvételein, valamint előkészületben van a Szabó Anita Liszt-átiratait tartalmazó lemezük az amerikai Water Lily cég gondozásában. Repertoárjukat úgy alakítják ki, hogy a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig, a filozofikus hangvételtől a könnyed szórakozást nyújtó stílusokig terjedjen. Céljuk továbbá a hangszer (jelentős részben Matuz István és Ittzés Gergely által ki-, illetve továbbfejlesztett) új lehetőségeinek kiaknázása, új művek rendelése, egészen meglepő hangzások előcsalogatása a négy hangszerből. A Kitalált emlékek, első önálló lemezük ebből a színes repertoárból ad ízelítőt.
  
  Az együttes tagjai: Balog Evelin, Nagy Katalin, Paczolay Judit és Ittzés Gergely
  
  Repertoár:
  
  reneszánsz zene:
  Machaut, Dunstable, Dufay, Praetorius és más szerzők zenéje, madrigálok stb.
  
  barokk zene:
  Quantz, Telemann és Boismortier eredeti művei, Bach és mások orgonaműveinek és népszerű darabok átiratai
  
  bécsi klasszikus:
  Haydn és Mozart órazenéi, népszerű művek átiratai
  
  romantikus zene:
  Kuhlau, Reicha, Walckiers és mások kvartettjei, átiratok Csajkovszkij, Liszt, Grieg, J. Strauss stb. műveiből
  
  francia impresszionizmus:
  Bozza, Dubois, Satie, Ravel, Debussy, Fauré, Jongen, Casteréde, Berthomieu, Tomasi és mások művei
  
  kortárs zene:
  Doina Rotaru, Anthony Newman, Michael Hynes, Robert Dick, Isang Yun, Pierre Csillag, Sári József, Sáry László, Reményi Attila, Madarász Iván, Dukay Barnabás, Dubrovay László, Bánkövi Gyula, Horváth Balázs, Milan Slavicky, Ittzés Gergely és mások művei
  
  szórakoztató zene:
  ragtime-ok, spirituálék, filmslágerek, jazz standardek, latin dallamok átiratai, Mike Mower és Somos András szerzeményei
  
  Az együttesben a négy C-fuvolán kívül pikolót, alt- és basszusfuvolát is használnak. A négyfuvolás művek mellett szólók, duók és triók is színesít(het)ik műsorunkat óriásira duzzasztva ezzel a lehetséges irodalmat. Repertoárjúk folyamatosan bővül, újonnan beszerzett kották, általunk és mások által készített új átiratok és nem utolsó sorban a számunkra írott új művek folytán.
  
  Kitalált emlékek Első fejezet (Chapter One)
  
  1-2 J. S. Bach: g-moll prelúdium és fúga BWV 885 Prelude and Fugue in G minor
  3-7 J. Haydn: Öt darab zenélő órára Five Pieces for Musical Clock
  8-13 E. Grieg: Hat lírikus darab Six Lyric Pieces
  14 E. Satie: Noktürn Nr.1 Nocturne Nr.1
  15 J. Strauss: Pizzicato-Polka
  16 S. Joplin: Stoptime Rag
  17 D. Ellington: Sophisticated Lady
  18 Ch. Parker: Scrapple from the Apple
  
  Kitalált emlékek Második fejezet (Chapter Two)
  
  19 Somos A.: Passacaglia
  20 M. Hynes: Négy korál Carinthe-nak Four Chorales for Carinthe
  21-26 P. Csillag: Esquisses Traversičres (Harántvázlatok) Transverse Sketches
  27-30 M. Mower: Fictions Kitalációk
  
  Gondolatok a Kitalált emlékekről:
  
  Kitalált emlékek: talán különösnek tűnhet ez a szókapcsolat, pedig, ha jól meggondoljuk, a zene (miként a szépirodalom is) általában kitalált emlék. Kitalált, hiszen a mű egy alkotó intelligenciájának és képzeletének szülötte, melyet azonban úgy kell megfogalmaznia, mintha saját személyesen és intenzíven átélt élményeit, hangulatait, érzéseit osztaná meg másokkal.
  
  Az emlék szó különösen ráillik a lemez Első fejezetében hallható darabokra. Ezek zenetörténeti emlékek, múltbéli szerzők darabjai, melyek zenei örökségünk részeivé váltak. Esetünkben a kitalálásba az eredeti alkotón túl az átíró is beleavatkozott. Egy mű áthangszerelése olyan köztes feladat, amely jótékony átmenetet biztosít kompozíció és interpretáció közt. Segíti a kompozíció megértését, az emlék személyessé válását, ami aztán az interpretációra is hatással van. Ezenkívül lehetőséget nyújt arra, hogy egy négyfuvolás együttes olyan mesterek zenéjét is megszólaltathassa, akik maguk nem komponáltak erre az összeállításra, amire 2-300 évvel ezelőtt főleg kevésbé jelentős, többnyire fuvolás zeneszerzők írtak elsősorban házi muzsikálásra szánt műveket.
  
  Az átdolgozások révén olyan művekhez kerülhettünk közel, melyeket egy fuvolás máskülönben csak hallgatóként ismer. J. S. Bach g-moll prelúdium és fúgája egyike a legnagyobb zenei architektor jellegzetes építményeinek; abszolút zene, amely bármilyen hangszerelésben stabil szerkezet és magával ragadó hangzás marad, legfeljebb annyi különbséggel, mint amikor különböző fényviszonyok közt szemléljük ugyanazt az épületet. A zenetörténet mosolygó bölcse, Joseph Haydn nem restellt kora egyetlen hangrögzítő eszközére, az előkelő házakban elterjedt zenélő órákra miniatűr tételeket komponálni vagy egyéb műveiből átírni. A mechanikus szerkezet német neve, a Flötenuhr (fuvola-óra) elegendő bátorítás, hogy ezekből az egyébként hangterjedelmükben is kiválóan alkalmas, bájos darabokból egy csokornyit élő fuvolákon is előadjunk. Edvard Grieg karakterdarabjai szinte kiáltanak a meghangszerelés után. A fuvolán való megszólalás talán még fokozza lírikus, tündéri jellegűket. Eric Satie képviseli a lemezen a francia zenét, amelyben a fuvola oly jelentős szerephez jutott az 19. sz. vége óta. A zongorára készült Nocturne fuvolákon is visszaadja e különös egyéniség sejtelmes, bonyolult egyszerűségét. Johann Strauss Pizzicato-Polkájának megszólaltatása már utalás a 2. fejezetben hallható modern fuvolatechnikai eszközökre. A nyelvpizzicato, az úgynevezett slap itt elsősorban komikus jellegét mutatja meg, ami jól illik a darab humorához és az eredeti vonóshangzáshoz.
  
  Egy kis lépés elegendő, hogy a szórakoztató komolyzenész, Strauss zenéjétől a The Enternainer (A szórakoztató) c. ragtime szerzője, Scott Joplin stílusához jussunk. A Stoptime Rag eredetileg folyamatos, metrikus dübögéssel kísért anyaga jó alkalom négy játékos kedvű fuvolásnak, hogy vidámságot csaljanak hallgatóik szívébe. A már nyilvánvalóan a jazz felé tartó utunk következő állomásán az örömöt a szinte romantikus érzelmesség váltja fel Duke Ellington kifinomult darabjának adaptációja segítségével. Hogy a stílus szabályait tiszteletben tartsuk, a középrészben az átíró improvizált szólója hallható. Ez is jelzi, hogy ezekben a darabokban a hangszerelő önálló kreativitására sokkal nagyobb szükség volt, mint a klasszikus szerzők műveiben. Ez igaz Charlie Parker örökzöldjére is, amelynek négyfuvolás változata egyedi darab. Itt ismét kilépünk a hagyományos fuvolajáték köréből, avantgarde effektusokat hívunk segítségül az illúziókeltés érdekében.
  
  Az album Második fejezete ma élő szerzőktől származó műveket tartalmaz. Ezek is kitaláltak, ezek is emlékek, de frissebb emlékek, méghozzá olyan szerzőktől, akikkel valamilyen módon magunk is ismeretségben, kapcsolatban állunk. Somos András barátunk és fuvolás kollégánk Passacaglia című variációsorozata hagyományos nyelven írt, briliáns darab, amely egyszerűségében is sokszínű: drámaiság és humor ötvöződik benne. A kanadai Michael Hynes szintén kedves barátunk. Számunkra komponált Négy korál Carinth-nak c. műve egy 18 éves lánynak állít emléket, aki egy részeg sofőr áldozataként halt meg. A tragédiát katartikusan oldó kompozíció a fuvolatechnika általunk is kultivált új hangzáslehetőségeire építve teremt különleges hangzásvilágot és hangulatot. Az ötven éve Franciaországban élő magyar származású Pierre Csillag, avagy Csillag Péter műve szervesen kombinálja a modern hangzásvilágot hagyományosabb hangrendszerekkel és frazeológiával. Vázlatai egyszerre hatnak újszerűnek és ismerősnek. Végül még egy fuvolás zeneszerző, Mike Mower, aki kompozícióiban sem kívánja letagadni, hogy jazzvirtuózzal állunk szemben. Műveiben a latinos temperamentumhoz meglehetős szellemesség és hangszerismeret társul, a végeredmény pedig egy fergeteges kitalálmány.
  
  (Ittzés Gergely)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ittzés Gergely

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 steroid    nonverse    stone temple pilots    redrum inc.    hupikék törpikék    gerard butler    seth rogen    ignite    todd phillips    quimby    solar scream    élek és szeretek    foster the people    évértékelő    arbat    julian sas    cadik    a papháború a vámpírok ellen    agentea    matthew vaughn    wolf parade    anberlin    cliteater    nils petter molvaer    massive aggressive  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!