hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2002. szeptember 10. kedd   13:44
nincsen hozzászólás

szerző: mogyoro
Animal Cannibals Mindent lehet - Stílusok keverve
Warner Music

  A lemez

   Nem igen szoktunk lapunkban az AC-ről írni, s ennek meg is van az oka. Zenéjük nem igazán fér bele az UZKM által képviselt stílusvilágba. Akkor mégis, hogy kerül ide? Erre négy okot tudnék hirtelenjében felsorolni - de erről később.
  Először egy mondatban hadd emlékezzek vissza egy - ha jól emlékszem - három évvel ezelőtti szigetre, ahol legnagyobb meglepetésemre az ÁllatKannibálok egy Európa Kiadó számot énekeltek. Itt már elgondolkodtam, hogy a hipp-hopp nem is annyira kötött műfaj - s erre bizonyíték a legújabb lemezük.
   A négy indokon kívül az albumon szerepet kapnak a „könnyebb műfaj sztárjai” közül Terecskei Zita (Zanzibár), Völgyesi Gabi (Unique), Gergely Éva (néha besegít az EmilRulez!nek is), Basszus Szabi, Roy és Ádám. Igazi sztárparádé - mondhatnánk.
  Ilyen felhozatal mellett az ember szívesen teszi be a lejátszóba a CD-t, s várja, mi is lesz itt.
  
   Az első trackből megtudhatjuk, hogy négy év után a fiúk dupla albummal készültek - de trilógia lett belőle, s most csak az első rész jött ki a piacra, s a folytatásra sem kell ilyen sokat várni. De aki megveszi az első lemezt, az azonnal kettőt kap. Hogyan is? Tudvalevő, hogy manapság elég drága minden hanghordozó, ezért az A.C. úgy döntött, hogy visszaadja a CD árát! Hogyan? Minden cédé tartalmaz egy plusz papírkorongot is, mely három részre van felosztva. Az egyik rész egy 2500 Ft értékű tiszteletjegy az Animal Cannibals Szuperkoncertre, ami az Orczy kertben kerül megrendezésre 2003. június 6-án. A másik harmad egy sorsjegy, amellyel kitöltés és visszaküldés után 999 ajándékot lehet nyerni (sorsolás havonta), sőt, mindenki, aki visszaküldi ezt a regisztrációs cetlit levélben friss információkat, koncert dátumokat és akciókról szóló értesítést kap. A harmadik rész egy egyharmad CD, vagyis aki a trilógia következő két részéből is megőrzi és visszaküldi ezt a kupont, az ajándékba kapja az Animal Cannibals legújabb lemezét.
  
   Ennyit a CD sorozat titkairól, s most nézzük a lemezt!

  Négy indok

   A számok egy részét már ismerhetjük rádióból, TV-ből, moziból (Csak karácsony, Mindenki azt akarja, Hangya a gatyában), illetve ismerni fogjuk, hiszen készülnek a klipek: 2002. június (már nyomul: Soha többet együtt - közreműködik a Nyers zenekar), 2002. szeptember (É.J. közreműködik: Sub Bass Monster), 2002. november (Mindent lehet, a címadó dal).
  
   Ebben a felsorolásban egyik nagy kedvencem, a Nyers már ott van - bár a klipet még nem volt szerencsém látni, a számot tényleg hallottam már előtte is. S be kell vallanom, kellemes élmény volt. Bár az AC zenéje elég szövegcentrikus, a zene hátrányára, a Nyers stílusa, Czutor Zoli sajátos hangja nagyon szépen kihallatszik - az első refrénnél átveszik az irányítást a szegedi srácok, s az AC hiába kapálódzik, néha próbál beleRAPelni, Nyers szám lesz a számból - talán emiatt lett a címe: Soha többet együtt. (Megjegyzem, a két zenekar között jó kapcsolat lehet a stúdión kívül is, láttam már Qkát Nyersen a közönség soraiban).
  
   A négy indok következő eleme a Warpigs - akik segítettek az album - s talán az AC pályafutásának - legzúzósabb számát elkészíteni. Indulhat a léggitározás, fejrázás. A kezdeti gitárgerjesztés után a zenekar áttér háttérzenésznek, s adják a hipp-hopp alapokat, s csak a refrénnél adnak bele egy kis apait. Ahogy közeledünk a szám végéhez, egyre jobban olvad össze a két - nem is annyira különböző - stílus, s bár az AC fiúk énekstílusa elég domináns, az utolsó percekben már elég rekedt a hangjuk - s üvöltik túl a zenét, illetve lesznek egyek a Warpigs zenéjével. (Egy megjegyzés talán ide is kéne: a Warpigs mintha eltűnt volna az énekesváltásuk után - de ők még itt vannak, talán ezt jelenti a szám címe: Még nem mentem el)
  
   A négy okból a harmadik a lemezen a 6. számban szereplő Ladánybene 27. Kezdetben, mintha Sipos F. nincsbajbébijét hallanám - legalábbis a szám elején a zenében. Erre szólal meg a Farm műsorvezetőjének, László L Miksának a hangja, aki azonnal a refrénnel kezd: Kell nekem valaki. A szám a későbbiekben is hozza az AC segítségével a feljebb említett exExotic énekes szólókarrierjére jellemző stílust - legalább tudjuk, hogy a hipp-hopp a reaggeből származik. Azért nem kell megijedni, a Ladánybenére jellemző stílusjegyeket is jelen vannak a Valaki kell számban. De hát ezen az albumon a stílusok keveredése a lényeg.
  
   S ha keveredés, akkor jön a negyedik indok, aki az albumon utolsó - de a legtöbb közös vonása van az Animal Cannibalsszel. Öt közös betű. Igen, az Anima Sound Systemről van szó. Ez az a szám - de miért is lepődnék meg ezen -, ahol az ének, mint hangszer van jelen, s a hullámzó zene a lényeg. De mit is várnánk, ha Prieger Zsolt és Németh Gergely veszi kézbe a zene írását, s az utómunka, keverés is rájuk van bízva. Így az album végén lehet egyet partyzni is - s ez jó.
  
   Összegzésül levonhatjuk, hogy nem egy unalmas albumot kap, aki megveszi a lemezt. Aki beleszólhatott a zenébe - a külön kitárgyaltakon kívül még Roy és Ádám -, az erősen belenyomta ujjlenyomatát, s egy-egy szám erejéig kisajátította a CD-t magának.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Warner Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 p.o.d.    a sötét lovag    death is not glamorous    kissin´ dynamite    the halo effect    porcupine tree    flowers of whores    sárvári zita    milovice    heathen    illúzió    terror    dark wave    electric ladyland    butal assault    jack black    diablo blvd    the panic broadcast    movie awards    evolution    hang-súly    paradise lost    vomit the soul    pilinszky jános    lokotka gábor  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!