hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. november 5. vasárnap   17:50
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Korpiklaani, Echo Of Dalriada, Sacra Arcana
2006. október 22, Kultiplex

  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a finn Korpiklaani buliján mind október 20-án Pécsett, mind 22-én Budapesten jelen voltam. Utólag elmondható, hogy mindkét koncert fantasztikusan jól sikerült, de Budapesten a hangulat talán még bombasztikusabb volt, ezen kívül a fővárosban tényleg afféle folk-metal szakestet tekinthetett meg az érdeklődő.
  Már persze ha volt olyan szerencsés, hogy megtekinthette... Nem véletlenül hirdették ugyanis a szervezők, hogy ajánlatos a jegyet mielőbb, már elővételben megszerezni. Sajnos sokaknak kellett kívül maradni, elfogytak a jegyek, óriási teltház volt a Kultiban (pont két ismerősöm szerezte meg az utolsó 2 jegyet. Mákerek...!). Miután mindenkinek sikerült elhelyezkedni, kezdhetett az első fellépő, a Sacra Arcana.
  
  A csapat relative friss résztvevő a hazai folk-metal színtéren, egy lemezük már megjelent 2005-ben, a Titkos Szertartás. Persze mindenki a Dalriada-val hasonlítja össze őket, ami egyrészt nyilván kézenfekvő, hiszen tulajdonképpen ők ketten alkotják a színtér gerincét, másrészt azonban némileg más stílus a Sacra Arcana, erről a koncertjükön is meg lehetett bizonyosodni. A zúzós, metalos riffek náluk is megtalálhatók, kiegészítve némi hegedűjátékkal, és szövegcentrikus, kántálós énekkel. Itt inkább a történetmondáson, a sztorin van a hangsúly, nem azon a fajta fogósságon, „slágerességen”, amit mondjuk a Dalriada képvisel.
  Az elején kicsit lámpalázas volt a csapat (valószínűleg még nem játszottak ekkora közönség előtt), de aztán szépen belelendültek. Az énekesnek nagyon erőteljes, tiszta énekhangja van, és a dalaikban vázolt témák is a helyükön vannak. Egyszóval ígéretes banda, még némi rutinnal és kiforrottsággal sokra lehetnek hivatottak. A koncerten a főleg a Titkos Szertartás dalait játszották, mint a Visszavárnak Az Álmokba, Isten Kardja, A Magyarok Szent-Gallenben, Ugass A Farkasokkal, valamint az ír zenei világot idéző Round The Fields Of Athenry.
  
  Hazai folk-metal körökben az Echo Of Dalriada már egyfajta kult státuszt vívott ki magának, ami egy kétlemezes bandánál azért elég komoly eredmény! Ők erről a két albumról, a Fergetegről és a Jégbontóról válogattak. Mellesleg megemlítették, hogy már úton van a harmadik is, Kikelet címmel, és valószínűleg 2007-ben kerül majd a boltokba. Várjuk!
  A program az Árpádházi Margit Balladája, Galamb, Vérző Ima, Védj Meg Láng 1. rész, Téli Ének, Szondi Két Apródja dalokból állt. A hangzás sajnos botrányos volt (bár én még normálisan szóló Dalriada koncertet nem láttam...), a számok szinte összefolytak, és Tadeusz dobjátéka is kivehetetlen volt (aki szerintem magasan a legjobb hazai ütős). A közönség viszont nem bánta, iszonyatos beindulás volt a soproniak koncertjére. Néhány nóta azért hiányzott (Walesi Bárdok például), de a jó hangulat mutatta, hogy a Sacra Arcana és az Echo Of Dalriada jó választás voltak a Korpiklaani elé.
  
  A finnek nem sokat teketóriáztak az átszereléssel, behozták a szarvasagancsos mikrofont, és nagy dobpergéssel bele is csaptak a Journey Man-be. Ekkora már tényleg egy tűt sem lehetett volna elejteni a nézőtéren, szinte a falról is fürtökben lógtak az emberek. De az igazi őrület csak most kezdődött! A tavalyi, Kék Yuk-beli koncert is hasonló körülmények között zajlott, ezáltal erőteljes lépést tett az év koncertje címért folyó versengésben.
  El lehet képzelni, amint e pörgős, pattogós ritmusok hatására az egész nézőtér egyszerre hömpölyög. Volt itt táncolás, ugrálás, pogózás, hajrázás (mármint nem drukkolás, hanem haj-rázás!), mindenki felfokozott hangulatban élvezte a koncertet. Színpadon ugyanígy, Jonne és csapata egyetlen gigantikus mosollyá állt össze, ha összegezni akarjuk őket. De ez direkt egy ilyen jókedélyű, vidám, bulizós zene, ahol a hangulat a lényeg, és nem is feltétlenül a zenészi teljesítmény, a zenekari precizitás. A hangzás itt már szerencsére pengejó volt, ez a pécsi és budapesti koncert közül az utóbbi javára ítél, valamint Jonne hangja is rendbejött azóta.
  
  Főleg a két utóbbi lemezről, a Voice Of Wilderness-ről és a Tales Along The Road-ról játszottak, zabálta is rendesen a nép az olyan nótákat, mint a Happy Little Boozer, Korpiklaani, Cottages And Saunas, Spring Dance, Tuli Kokko, Pine Woods, Hunting Song, Under The Sun. De számos dal előkerült az első lemezről, a Spirit Of The Forest-ről is, mint a Wooden Pints, Before The Morning Sun, Pellonpekko, Juokse Sina Humma, bár némelyek inkább afféle instrumentális átvezetők voltak a következő számhoz. Szóval tökéletes lefedése volt a Korpiklaani életműnek.
  Eszméletlen nagy pörgés volt, de ez csak fokozódott például a legendás Beer Beer című dallal, ahol a derék finnek nem fogták vissza magukat: míg Pécsen dobozos söröket osztogattak a népnek, itt aztán szökőkútként fröcskölt mindenfelé a nedű, volt is nagy öröm a nézőtéren! Jonne-t ugyanúgy elragadta a hév mint tavaly (és ehhez nem kellett, hogy a Batthyány tér Szentendre járat becsörtessen a színpadra...), ezúttal is szörfözött egy nagyot a közönségben, a végén pár számot, vagyis a Beer Beer-t és a Midsummer Night-ot már gitár nélkül, a rajongók tenyerére támaszkodva énekelte végig.
  A zenésztársak is mosolyogva játszották végig az egész estet, vérmérséklettől függően ki visszafogottan, ki mozgékonyan. Cane, a másik gitáros, a színpad minden pontján feltűnt, a sajátos hajszerkezetet viselő Hittavainen pedig bőszen villázott, ha épp nem volt hegedülnivalója. A többiek nem nagyon mozdultak el a posztjukról.
  A koncert végeztével óriási hangulat uralkodott, szűnni nem akaró visszataps, és meghatódott zenekartagok, akik talán maguk sem akarták elhinni ezt a forró fogadtatást. Mindezt alátámasztja a zenekar röviddel a koncert után közzétett nyilatkozata, amelyben egy újabb magyar koncertet is körvonalaznak tavasszal. Ez talán gyógyírt jelent a távolmaradásra kényszerült rajongóknak is.
  
  Ha a hangulatot nézem, akkor tagadhatatlanul az év koncertjét láthattuk, a pécsi bulival karöltve. De a jobb hangzás és a hosszabb játékidő a Kultiplexes előadás javára dönt. Mindkét helyszínen azt szajkózták a kifelé tódulók, hogy jó volt a koncert, különféle barokkos komplexitású jelzős szerkezetekkel megtámogatva. Aki egy kicsit is szereti a folk-metalt, annak mindenképp meg kell tekintenie koncerten a Korpiklaanit, mert elképesztő amit művelnek! Remélem tavasszal ismét láthatjuk őket.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Korpiklaani

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 porcupine tree    manticora    over promises    ac/dc    metal hammer festival    szabad európa rádió    life of agony    deals death    haydamaky    venom prison    deafheaven    eluveite    give it a name    decaying incest    volt 2001    marco mendosa    blood for blood    hanggai    system of a down    headcat    mark zuckerberg    varga zsuzsa    little fockers    keira knightley    of earth  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!