hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. augusztus 29. kedd   10:43
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Suffocation, Obscura, Wasteform, Days Of Loss, Darkness Deception
2006. augusztus 21. Bécs, Planet Music

  Már régóta meg szerettem volna tekinteni a Suffocation nevű legendás death metal bandát élőben, és idén augusztusban végre valóra is vált a vágyam. Az európai turné során ugyan Magyarországot nem ejtette útba az amerikai death metal egyik legjobb bandája, de az osztrák fővárosban adtak bulit. Nincs olyan nagy távolságra Bécs, így a kiutazás mellett döntöttem. Nem is bántam meg az utazást, a Suffocation egy nagyszerű koncertet adott. De ne szaladjunk ennyire előre, az este folyamán még négy másik banda is fellépett a Monsters Of Death elnevezésű fesztivál keretében.
  
  Az osztrák Dark Deception fellépése nyitotta az estét. Az 1998-ban alakult banda teátrális black metalt játszik. Szintivel dúsított muzsikájuk sajnos nem volt túl meggyőző, inkább az (éppen) elviselhető kategóriába tartozott. Főként a 2005-ös Spiritual War című első és eddig egyetlen nagylemezükről játszottak. Egyéniség nélküli, klisékből építkező számaik ráadásul még jó hangzást sem kaptak. Szóval derék osztrák barátaink egy elég feledhető koncertet adtak.
  
  Utánuk a szintén osztrák Days Of Loss következett. Az öttagú zenekar death/thrash metal muzsikát játszik, Sleeping Gods Lie című nagylemezük 2004-ben jelent meg. A fiatal tagokból álló zenekar egy stílusgyakorlatot mutatott be, egy cseppnyi eredetiség sem szorult a számaikba. Egy elég kezdő zenekar benyomását keltették, akik megelégednek kedvenceik másolásával. A sablonhegyektől eltekintve egy viszonylag élvezhető koncertet adtak, ez a jó hangzásnak is köszönhető volt.
  
  Eljött az amerikai Wasteform koncertjének az ideje. A tagok a 2000-ben alakult Wasteform előtt hardcore zenét nyomtak, de ennek a hatásnak itt már nyoma sincs. Ez brutális death metal a javából! Eddig két lemezt adtak ki: 2002-ben a Crushing The Reviled-ot, és 2003-ban az Ignorance Through Sovereignity-t. A mázsás súlyú énekessel kiálló banda zenéje is tonnás súllyal nehezedett a hallgatókra, ahogy az eszement tekeréseket megszakítva brutális, ólomsúlyú riffek sértették fel hallójáratainkat. Nagyon jó, erőteljes hangzást kaptak, ami még tovább növelte koncertjük durvaságát. Teljes intenzitással adták elő jobbnál jobb zúzdáikat, koncertjük a közönség tetszésétét is azonnal elnyerte. A Suffocation mellett az este legjobb produkcióját nyújtották, szívesen megnézném őket máskor is!
  
  A német Obscura koncertje volt még hátra a Suffocation előtt. A 2002-ben alakult zenekar technikás death metalt játszik, főként a Death zenekar hatása dominál számaikban. Retribution című első nagylemezük idén fog megjelenni. A német fiúk egy jó koncertet adtak, bár a közönség nem nagyon vette le a komplex, technikás zenéjüket. A gitárriffek és sok egyéb zenei megoldás kísértetiesen Chuck Schuldiner-t idézte, de muzsikájukban egyéb hatások is megjelentek. Például a Gorguts zenekar hatása is érezhető volt, valamint az egyik számuk egy az egyben akár egy Morbid Angel szerzemény is lehetett volna. A kissé kásás, koszos hangzás is nehezítette a zene befogadását, a gitártémák kivehetőségét. Ettől függetlenül szerintem jó koncertet adtak, bár a Wasteform nagyságrendekkel jobb volt.
  
  Végül eljött az este fénypontja, a Suffocation fellépése! Az 1990-ben alakult banda mára legendás státuszt vívott ki magának a műfajon belül olyan lemezekkel, mint a death metal egyik klasszikusa, az 1991-ben kiadott Effigy Of The Forgotten. Az 1993-as Breeding The Spawn és az 1995-ös Pierced From Within is óriási művek, csakúgy, mint az 1998-ban kiadott Despise The Sun kislemez. A zenekar a kislemez kiadása után feloszlott, de szerencsére pár éve újra összeálltak és 2004-ben jelentkeztek Souls To Deny című visszatérő albumukkal. Az eredeti tagok közül Frank Mullen énekes, Mike Smith dobos és Terrance Hobbs gitáros maradt az új felállású Suffocation-ben. Hozzájuk Guy Marchais gitáros és Derek Boyer basszer csatlakozott.
  A koncert érdekessége abban rejlett, hogy sajnálatos módon Terrance Hobbs gitáros nélkül léptek fel ezen az estén. Mint később kiderült, az egész európai körúton nem tudott részt venni Terrance, mert az USA-ban ellopták az útlevelét, és nem sikerült időben pótolni azt. Érezhető volt a második gitár, pontosabban Terrance hiánya, így sajnos le kellett mondanunk a szemkápráztató szólókról. De Guy Marchais derekasan helytállt, és így egy gitárral is egy elsöprő koncertet produkált a Suffocation. Így is olyan fellépést adtak, hogy az bármelyik zenekar becsületére válhatna! Nem hiába mondják, hogy a Suffocation az egyik legjobb koncertzenekar! Sőt még hozzátartozik ehhez, hogy Derek Boyer basszusgitáros június 6-án eltörte a jobb lábát, de ennek ellenére az amerikai és európai turnét is végigjátszotta mindegyik fellépésen gipszben csücsülve. És eközben hibátlanul játszotta a technikás témákat. Szóval minden tiszteletem a Suffocation-é, hogy így is végigjátsszák a koncerteket, és elképesztő teljesítményt produkálnak estéről estére!
  Az első perctől az utolsóig egy felejthetetlen élményben volt részünk, amint eljátszották a jobbnál jobb számaikat. A hangzás egy gitárral is szakított, a brutális zajtömeg betemette, és szilánkokra zúzta a hallgatóságot. A gyors tekerések közé beiktatott lassú, tonnasúlyú témák a Suffocation nagy erősségei, rátelepszenek a hallgatóra, szinte megfojtják, és levegőért kell kapkodni a túlélésért a hangfalakból áradó masszív hangtömeg alatt. Frank Mullen énekes magából kikelve hörögte végig a számokat, buzdította a közönséget, vágta a vad grimaszokat és járkált fel-alá a színpadon. Igazi frontember, erre a posztra született! Mike Smith teljes precizitással és elsöprő erővel püfölte a bőröket, Guy Marchais gitáros hibátlanul oldotta meg az összes gitártémát és Derek Boyer törött lábbal is fölényesen kezelte hangszerét.
  Az eljátszott számokat tekintve az Effigy Of The Forgotten-ről hallhattuk a brutális címadót és a koponyát szétzúzó Liege Of Inveracity-t. A Pierced From Within-t a címadón kívül a Thorn Into Enthrallment képviselte, a Breeding The Spawn-ról a címadó hangzott el. A zseniális Despise The Sun kislemezt a Catatonia és a brutális belassulós résszel bíró Funeral Inception képviselte. A Souls To Deny-ról csak a Subconsciously Enslaved-et játszották el. Viszonylag keveset játszottak, alig több mint 1 óra lehetett a koncert teljes időtartama. Azonban visszajöttek egy ráadásra is, és előadtak egy új számot a szeptemberben megjelenő Suffocation című lemezükről az Abomination Reborn képében. Derek Boyer mankóval bicegett vissza a színpadra, elkötelezettsége követendő példa bármelyik pályatársa számára.
  A Suffocation ma esti koncertje is bizonyította, hogy a death metal műfaj egyik legnagyobb alakjai, élő legendák. Kitartásukkal, elkötelezettségükkel, hozzáállásukkal és zenei tudásukkal irányt mutatnak a stíluson belül és azon kívül is bármely zenekar számára. Méltó példaképek és óriási zenészek, művészek!
  
  Tehát elmondható, hogy a Suffocation egy felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a jelen lévőket ezen az estén, a basszusgitáros sérülése és az egyik gitáros távolmaradása ellenére is. A Suffocation hibátlan koncertje mellett a Wasteform fellépése volt még óriási, a két amerikai zenekar produkciója magasan kiemelkedett a többiek közül ezen az estén. A német és osztrák bandák koncertjei nem voltak olyan jók, de azért annyira rosszak sem. Tehát abszolút megérte elmenni Bécsbe! A Suffocation jövő februártól ígéretei szerint újra Európában fog turnézni, és nagyon remélem, hogy akkor már Budapesten tombolhatom végig a bulijukat!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Suffocation

Obscura

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 after the burial    osonó poszáták    saint vitus    robb flynn    killchain    casketgarden    garbage    dave grohl    gesztelyi nagy judit    rosa parks    anne hathaway    benedict cumberbatch    disco ensemble    perfect symmetry    lovasi    dog eat dog    pi élete    mytra    obscura    dilis    kitty in a casket    carach angren    urne    mtv    pfa  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!