hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2006. június 14. szerda   10:23
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Ismeretlen hívás
Hazai bemutató: 2006. június 15.

  Telefonbetyárkodni jó dolog. Talán nincs is olyan ember a kommunikáció fénykorában, aki ne próbálta volna ki legalább egyszer, milyen is az arctalanság biztos melegéből idegeneket szekálni olyan mondatokkal, hogy: jegyrendelés rendben, küldjük a számlát, avagy, Józsi mindjárt odaér a pizzával. További fejezetek szólnak a kevésbé ártatlan, „milyen színű bugyit viselsz” típusú hívásokról, a szimpla, gyerekijesztgető „belelihegésről” ne is beszéljünk. Pláne, hogy tizenévesen elröhögjük az egészet.
  Vannak persze, akik megrekednek a szocializáció ezen fokán, és perverzebb irányba hajlanak, ők nem tudják még, hogy a számlát minden esetben a hívó fizeti, és nem is olyan poénos, mikor éppen nem veszi fel senki a telefont.
  Az Ismeretlen hívás hívója (mr.X) is hasonló cipőben jár, mobilja van, meg temérdek ideje, így esti műszakban fiatal nőket ijesztget, kifigyel, majd besurran és megöl.
  Ebben a sorrendben.
  Legújabb kiszemeltje Jill (Camilla Belle), a legátlagosabb amerikai tinédzser, kinek legfőbb problémája, hogy éppen le van tiltva az aktuális iskolabuliról és az ezzel járó élvezetekről. 800 percnyi mobilszámla után (ami talán mégsem annyira átlagos) szülei érthető módon fegyelmezik, és babysitterkedni küldik az isten háta mögötti luxusvillába.
  A tulajdonosok távozása után Jill tehát egyedül marad, két kiskorúval és egy Rose nevű házvezetőnővel. Éppen arra készül, hogy felületes kis turkálásokkal és hűtőkifosztással töltse az este hátralévő részét, mikor is megcsörren a telefon... (és beindul a fent említett gépezet)
  Mondhatjuk, hogy semmi meglepő nincs ebben a filmben, van egy macska, aki mindig akkor rohan át, amikor nem kéne, és a fák csapkodják az ablakokat, és nem indul be az autó, stb. stb. A sablonos történetvezetésen túl azonban a rendező (Simon West) képes rá, hogy olyan hangulatot teremtsen, ami kellően alátámasztja mindazt, amiben a film gyengélkedik. A környezet több, mint amit egy átlag kelet európai agy befogadni képes, így a felvezető-levezető részekben sem ásítozunk, hanem gyönyörködünk azon, hogy az Ikeán túl is léteznek bútorok. A ház szerves részévé válik a történetnek, és ahogy múlik az idő, a szemkápráztató részletek és ötletes zugok egyre fenyegetőbbé és veszélyesebbé válnak nem csak Jill, de a néző számára is.
  Minden négyzetcentiméterét kihasználták a forgatás során, és nem csak a belső terek látványos fényképezésére gondolok, hanem a külső helyszínekre is. (vendégház, ösvények, kert) Talán a legnehezebb feladat lehetett a helyszín kiválasztása (hacsak nem építettek egyet a forgatás kedvéért). A már önmagában is fél órás kisfilmre kívánkozó épület kellően izgalmas ahhoz, hogy az egy légtérben játszódó események ne váljanak unalmassá (vicces is lenne egy panelben kergetőzni).
  A zenéről se feledkezhetem meg, nem csak azért, mert a legelső filmkockától kezdve folyamatosan jelen van, hanem azért is, mert a túlzottan feltekert hangerő miatt az akciórészeknél majdnem széthasadt tőle a fejem. (plázákba füldugót vinni ajánlott)
  James Dooley zeneszerző gondoskodik róla, hogy egyetlen pillanatra se feledkezzünk meg róla, mit nézünk. Az állandóan morajló, vészjósló dallamok ugyan nem filmzenei klasszikusok, de arra elegendőek, hogy ne süllyedjünk kényelmesen a székünkbe.
  Utoljára hagytam a színészeket, Camilla Belle-t és Tommy Flanagan-t, egyikük nagyon dekoratív, a másikukból semmi se látszik kilencven percen keresztül, legfeljebb csak a teste körvonala, úgyhogy alakításokról nem igen lehet beszélni. Belle persze sikeresen elhiteti a rémült tinédzsert, szerepében talán az a legjobb, hogy egyáltalán nincs eltúlozva. Jill semmi olyat nem tesz, ami ne lenne várható a karakterétől, tehát nem kezd el pörgőrugásokat alkalmazni egyik percről a másikra, csak azért, mert az életveszély kihozta belőle a harcművészeti géneket.
  Az egész moziban ez az irány tetszett a legjobban, talán sokaknak csalódás lesz a „hétköznapisága”.
  Flanagan-t ugyan láthattuk már a Sin City-ben, de akár egy statisztát is alkalmazhattak volna a szerepére, mr. X-ből ugyanis tényleg semmit nem látunk az utolsó képkockákig, így jelenlétét értékelni... hmm... árnyék a falon, de annak nagyon hatásos!
  Nincs arc, nincs magyarázat, csak a véres szándék és a telefoncsörgés. Egy ilyen éjszaka után nem a 13 órás mobilszámla kifizetése lesz a családi gond, hanem az életfogytig tartó trauma kezelés, agyturkászokkal, nyugtatókkal és egyre növekvő fóbiákkal... Hát, igen. Telefonbetyárkodni jó dolog.
  
  Hazai forgalmazó az Intercom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 annihilator    marco mendoza trio    dead kennedys    keith caputo    szemtől szembe    abysmal torment    mick jagger    wormrot    kihajolni veszélyes    blood incantation    mano negra    dr. melancholia    jonny greenwood    feszt.hu    justin timberlake    hanna    libido wins    leecher    krapulax & bellepomme    rob de luca    seth rogen    manökken proletarz    fergie    gedeon    björk  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!