hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. április 3. hétfő   14:13
nincsen hozzászólás

szerző: Private Music Productions
Jan Garbarek Group és Trilok Gurtu a Budapesti Kongresszusi Központban
2006. május 10., 20 óra, Budapest - Budapesti Kongresszusi Központ

  Május 10-én hazánkba látogat Jan Garbarek, a világhírű szaxofonos. A tavasz egyik legnagyobb zenei eseményének számító koncert a Kongresszusi Központban kerül megrendezésre.
  A Jan Garbarek Group legújabb szenzációja, hogy az ütőhangszerek mögött a világ legjobb indiai dobosának tartott Trilok Gurtu ül majd a budapesti hangversenyen.
  
  Himnikus szépségű, éterien tiszta zene
  
  Jan Garbarek Group
  
  Jan Garbarek - szoprán- és tenorszaxofon
  Rainer Brüninghaus - zongora, billentyűs hangszerek
  Eberhard Weber - elektromos bőgő
  Trilok Gurtu - ütőhangszerek
  
  
  Jan Garbarek
  (1947, Norvégia) John Coltrane művészetének hatására autodidaktaként kezdett zenét tanulni 1961-ben. Elsőként tenorszaxofonon játszott, később hozzá vette a szoprán- és basszushangszereket. 1962-ben megnyert egy amatőrversenyt, majd Terje Rypdal, Arild Andersen és Jon Christensen részvételével megalakította első együttesét. Coltrane zenéjét követve számos impresszív hatás érte, melynek során sikerült világszerte egyedülálló játékstílusát kialakítani. Zenéje karakterisztikusan skandináv jazz, melodikus és atmoszférikus, különleges melegsége egyszerre intenzív és visszafogott.
  
  Neve egybefonódott a világ egyik legjelentősebb lemezkiadója, a német ECM sikereivel, melynek időközben vezető komponistája és első számú sztármuzsikusa lett. Keith Jarrett társaságában rögzítették a híres Belonging és My Song című albumot, mely immár több nemzedék zenei ideálját testesíti meg. Későbbi zenekaraiban olyan muzsikusok fordultak meg, mint Ralph Towner, Egberto Gismonti, Charlie Haden, Shankar, Ustad Fateh Ali Khan, Nana Vasconcelos, Mari Boine vagy Manu Katché. Rendkívüli sikereket ért el a Hilliard Ensemble közreműködésével készült Officium és Mnemosyne című gregorián albumaival is, miközben kialakította állandó együttesét, melyben partnerei Rainer Brüninghaus és Eberhardt Weber.
  
  Jan Garbarek személyében a kortárs európai jazzművészet legnagyobb alkotóegyéniségét tisztelhetjük, egyöntetű vélemény szerint Európa legjobb szaxofonjátékosa. Értékadó zenéje világszerte rendkívül népszerű, ritkaságszámba menő koncertjei iránt óriási az érdeklődés mindenütt. Művészetének elismeréseként 1998-tól a norvég királyi ház lovagja.
  
  Hazánkba ezúttal a Jan Garbarek Group érkezik, melynek legújabb szenzációja, hogy ezúttal a boldog kismama szerepét betöltő Marylin Mazur helyett a budapesti hangversenyen a világ legjobb indiai dobosának tartott Trilok Gurtu ül majd az ütőhangszerek mögött!
  
  He is the best player, I ever met...!
  Keith Jarrett
  
  Eberhard Weber
  
  Eberhard Weber zeneszerzőként és muzsikusként az európai jazz egyik legkiemelkedőbb személyisége. Apja hatévesen csellón tanította, 16 évesen kezdett bőgőn játszani. Egy düsseldorfi amatőr jazzfesztiválon találkozott Wolfgang Dauner-rel, akivel nyolc éven keresztül dolgozott duóban és saját zenekarukban, az Et Cetera-ban. A 70-es évek elején Dave Pike-kal játszott, majd megalapította a Spectrum együttest Volker Kriegel-lel. Albumuk - a Colours of the Chloe - az ECM egyik legnagyobb sikere volt abban az időben. 1974-ben Alakította meg a Colours együttest, mellyel Amerikában is turnézott 1978-1981 között. A 70-es évek közepétől a 80-as évek végéig a United Jazz & Rock Ensemble tagja volt. 1974-ben játszott Ralp Towner Solstice című híres és nagysikerű lemezén, ebből az időből indult együttműködése Jan Garbarekkel, akivel a 80-as évek elejétől számtalan közös lemezt készített. Emellett szóló koncerteket ad és ír filmzenéket is.
  
  Már korán kidolgozta saját, minden mástól megkülönböztethető bőgő-soundját és játékstílusát, Muzsikájában az egyedi hangszerkezelés játssza a főszerepet, egy maga által tervezett elektromos bőgőn játszik, melyet a 70-es évek elején egy hegedűkészítő épített meg számára. A hangszer egy extra húrral rendelkezik, megszólalása jellegzetes, tiszta és világos hangzást eredményezett, mely különleges hajlékonysággal párosult, így mélyebb és pregnánsabb hangzást hozhatott létre a megszokottnál. Munkásságát a tökéletes intonáció és az intuitív, dallamos zenei szépség megfogalmazásának igénye határozza meg. Neve egyszersmind reprezetálja a nagybőgő, mint hangszer modern kori fejlesztését is, melynek világviszonylatban egyik első számú úttörője mind a mai napig.
  
  Weber, hogy kiterjessze és ezzel egyidejűleg elmélyítse játékának hangzásvilágát, fellépésein a legmodernebb elektromos berendezéseket használja. Megszerkeszt egy motívumot, elmenti, rájátszik egy másikat, majd egy ritmikusan felépített hangzásterv alapjai fölé saját, dallamos improvizációit játsza, ezzel álomszerű darabokat hozva létre, melyek mondanivalója mellett egyszerre árasztanak humort és melegséget úgy, hogy az alkotás folyamatába mindig beavatja magát a hallgatót.
  
  Eberhard Weber ugyan elsősorban Európában népszerű, de világszerte sok követőre talált és hatása a kortárs klasszikus zenére és az ún. new music-ra elvitathatatlan. Hamísítatlan világklasszis, aki jól ismert a koncertkedvelők körében remekbe szabott lemeziről éppúgy, mint a Jan Garbarek Group ünnepelt bőgőseként.
  
  Eberhard Webers ECM Recordings:
  
  Eberhard Weber:
  2000 - Endless Days
  1993 - Pendulum
  1988 - Orchestra
  1984 - Chorus
  1982 - Lather That Evening
  1979 - Fluid Rustle
  1976 - The Following Morning
  1975 - Yellow Fields
  
  Eberhard Weber Colours:
  1980 - Little Movements
  1977 - Silent Feet
  1973 - The Colours of Cloé
  
  with Jan Garbarek:
  1998 - Rites
  1995 - Visible World
  1992 - Twelwe Moons
  1990 - I Took Up The Runes
  1988 - Legend Of The Seven Dreams
  1984 - Its OK To Listen To The Gray Voice
  1983 - Wayfarer
  1981 - Paths, Prints
  1978 - Photo With
  
  with Ralph Towner Solstice:
  1977 - Sound And Shadows
  1974 - Solstice
  
  with Pat Metheny:
  1977 - Watercolors
  
  with Gary Burton:
  1976 - Passengers
  1974 -Ring
  
  Rainer Brüninghaus - zongora, billentyűs hangszerek
  
  Rainer Brüninghaus a németországi Bad Pyrmontban született 1949. november 21-én.
  1973-76 között a Kölni Konzervatóriumban zeneelméletet és zongorát hallgatott, majd tanulmányai végeztével Volker Kriegel együttesében mutatkozott be. A Spectrum-ot követően Eberhard Weber nagy hatású zenekarához, a Colours-hoz csatlakozott (1975-80) melynek tagja volt Charlie Mariano és John Marshall is. Bár Webert gyakran bőszítette, ha a kritikusok a Colours-ról, mint a Weather Report európai hasonmásáról beszéltek, voltak olyan időszakok - különösképpen a Colours kései albumai, - amikor Brüninghaus kompozíciói közel álltak az amerikai stílushoz. (Brüninghausnak egyébként kritikus felszólalásai voltak a banda sikerének érdekében a kompozíciókat és a zongorajátékot illetően, amelyben be kívánta mutatni óriási technikai felkészültségét és rendkívüli szenzitivitását a zeneszerzésben is.)
  
  Amikor elhagyta a Colours-ot, Manfred Schoof quintetjében dolgozott, majd 1981-ben megalakította saját trióját Markus Stockhausen és Fredy Studer társaságában. A Continuum rendkívül sikeresnek bizonyult, 1984-ben megnyerte a Német Lemezkritikusok Díját.
  
  Rainer Brüninghaus pályafutása során kiváló muzsikusok széles körével dolgozott, mint például Kenny Wheeler, Paul McCandless, Michael DiPasqua, Albert Mangelsdorff, Toots Thielemans, Archie Shepp, Carla Bley és Bobby McFerrin.
  
  1995-től tagja Jan Garbarek világhírű együttesének, emellett komponál bigbandek és klasszikus zenekarok számára és tanít a Kölni Zeneakadémián.
  
  Ismertebb albumai:
  1980 - Eberhard Webers Colours - Little Movements
  1980 - Rainer Brüninghaus - Freigeweht
  1980 - Eberhard Weber Colours - Little Movements
  1983 - Brüninghaus, Stockhausen, Studer - Continuum
  1995 - Jan Garbarek Group - Visible World
  1998 - Jan Garbarek Group - Rites
  2000 - Eberhard Weber - Enddless Days
  
  Jegyek válthatók 7000, 9000, 11000, 14000 forintért a Budapest Kongresszusi Központ pénztárában (1123 Budapest, Jagelló út 1-3.).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Private Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 footlose    gus van sant    vulcano    winniped    voltfolió    opera-rock show    august strindberg    szabó éva eszter    war is the answer    mapez    kristóf norbert    kilian    jancsi és juliska    metal blade    crazy town    blink-182    stiff bastard    chimp spanner    die hard    ten years after    gallagher    hordes of chaos    manticora    nova rock    rtlhelmuth orosz  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!