hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. december 5. hétfő   10:22
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Harry Potter és a Tűz Serlege
Hazai bemutató: 2005. december 1.

  Sötét erők gyülekeznek egy távoli galaxisban.... akarom mondani Roxfortban. Egy hely, amit lassan jobban ismerünk, mint a saját iskolánkat, tudjuk, melyik folyosóra nyílnak titkos ajtók, hogy a pincébe lemenni nem igazán tanácsos és azt, hogy az igazgató irodája... nos... kicsit eltér a megszokottól. Egy történet, ami lassan túlhaladja a filmtörténelem leghosszabbra nyúlt eposzát is, a Star Wars-t.
  
  Megannyi izgalmas nyomozás után Harry Potter és barátai kilépnek Roxfort évszázados falai közül, hogy részt vegyenek egy igazi mágusbajnokságon.
  Újabb szereplőkkel és varázstrükkökkel bővül a kínálat, a frissülő tanerőn kívül cserediákok is érkeznek a küzdelemre. Bájos-csábos francia diáklányok és morcos tekintetű orosz ifjak lépnek porondra a fődíjért: a Tűz Serlegéért és az örök dicsőségért. (hatásos volt belépésük már az előzetesben is) Három próbát kell kiállni, ahogy minden mesében illik, és egyik sem veszélytelen ezek közül. A történetről nem is szükséges többet szólni, talán csak annyit, hogy mint minden eddigi részben, itt sem véletlenül bukkannak fel új arcok és új varázsszavak, amik a gyakorlott nézőtől kicsit elveszik a végére kibontakozó meglepetések erejét.
  A könyvet nem olvastam, csak azt, hogy az előzőekhez képest ez sikerült a legvastagabbra. Valószínű hát, hogy sok Harry Potter rajongó bánatára igencsak meg kellett kurtítani a regényt ahhoz, hogy mozivászonra kerülhessen. A témában járatlan mozibajáróként elmondhatom: egyáltalán nem tűnt úgy, hogy hiányozna valami a történetből.
  
  Már az első tíz percben nyilvánvalóvá válik, hogy a kaland ezúttal még komorabb lesz, szinte nyomban a főcím után gonosz előjelek tűnnek fel az éjszakai égbolton. (tudjuk, kinek a keze van a dologban) A hangulat a Trimágus kupával és a kamaszkori kedélyhullámzásokkal csak még tovább romlik, és a változatosság kedvéért, idén sem akar Harryvel senki se szóba állni. Sértődések, félreértések és életveszély, a film nagy része erről szól, egyedül a kissé kínosra sikeredett báljelenet hivatott kimozdítani szereplőinket az általános ellenségeskedésből.
  
  Bár senki se veszi komolyan, hogy Harry, Hermione és Ron még csak tizennégy, Rowling elérkezettnek láthatta az időt, hogy átvigye szereplőit a tűzkeresztségen: az első szerelmek és a pubertás útvesztőjén. Mindez van, ahol derűs, van ahol kicsit túllihegett, de szerencsére nem tart sokáig, és a giccsbe is sikerül egy kis iróniát csenni, Harry és Ron botladozásával, úgyhogy végül is megbocsátható. (ahogy a gyerekek fejlődő, de még mindig halvány színészi teljesítménye is. Talán Rupert Grint (Ron) az egyetlen, aki tényleg életet képes vinni a karakterébe)
  
  Túléljük a közepét, jöhet a tusa, amiben lényegében sikerült összesűríteni mindazt, amitől Harry Potter története az lett, ami: a varázslatot, a borzongást és a lenyűgöző látványt. Nagyszerű a sárkányos viadal, ijesztő a víz alatti kergetőzés, és hátborzongató a labirintus. A számítógépes látvány mindvégig szerves része marad a történetnek, egyáltalán nem válik zavaróvá, vagy túlzóvá. Talán éppen a nagy izgalmak miatt nem marad már az emberben erő ahhoz, hogy Voldemort felborzolja az idegeit. Ja, csak Ralph Fiennes? (könyvben bizonyára egészen másként működik, és ez az, amit a filmvásznon soha nem fognak tudni megvalósítani: Voldemort, mint a gonosz általában, az ember képzeletében működik igazán)
  Megjelenése ráadásként kísértetiesen emlékeztetett egy előző filmélményemre (Im-ho-tep, Im-ho-tep), és eme aprócska gondolat feltűnése után, nem is tudtam másra koncentrálni ezen az egy szón kívűl. (Im-ho-tep)
  
  Voldemortot tehát ráhagytam a következő részekre, majd ott ijedezem, addigra talán az orra is kinő, de azt be kell ismerni, Ralph Fiennes tud nagyon ördögi lenni. (Vörös Sárkány, Pók, Schindler listája)
  
  Ismét sikerült tovább lépniük az alkotóknak, miközben megőrizték az eddigi értékeket. Akik eddig szerették, ezután is fogják, Mike Newell biztos kézzel nyúlt az alapanyaghoz, és végre egy angol is rendezhetett Harry Pottert. Bár egyre kevésbé gyerekeknek való, a Tűz Serlege családi mozizásra jó választás, de figyelem: alapszintű varázsló ismeretek szükségesek a megtekintéséhez!
  
  ©2005 WARNER BROS. ENT. HARRY POTTER PUBLISHING RIGHTS © J.K.R
  
  Forgalmazza az Intercom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Harry Potter honlapja

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 balaton sound 2013    d-a-d    the moon and the nightspirit    dance or die!!!    kéknyúl hammond band    anselmo    donots    melechesh    wildbirds & peacedrums    funeral for a friend    equilibrium    hegyalja fesztivál    octopoly    battle: los angeles    frequency    a titánok harca    bakay marci    john mayall    motörhead    iron maidnem    radio panic    végső állomás    maurics andrás    une misére    kovary  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!