hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [tánc]  2005. október 7. péntek   10:36
nincsen hozzászólás

szerző: MU.Hu
MU Portré 2005 összművészeti programsorozat
2005. október 31.-November 6. MU Színház

  Programok

  A 2005-ös évben a MU Színház egy új összművészeti programsorozatot indít, amely egy meghívott alkotó munkásságának összegzését kívánja felmutatni. A MU PORTRÉ 2005. címmel ellátott előadás-sorozat első meghívottjaként, Gergye Krisztiánra (kortárs és jávai táncművész, koreográfus) esett a választás. A MU Színház teljes alkotói szabadságot nyújt egy, a lehetőséget felvállalni bíró művésznek. Az egy HÉT során, az összegzésen túl egyéb művészi szándékok önvallomására is sor kerül, közelebb engedve a nézőt a kortárs TÁNC és SZÍNHÁZművészet misztikumához. Találkozásra invitálja a NÉZŐ és a MŰVÉSZ magánvalóságát.
  
  
  A 7k est-sorozat programjai:
  
  A 7k, című kortárs táncest-sorozat, egy Hétfőtől Vasárnapig tartó összművészeti minifesztivál. Gergye Krisztián alkotói Portréjának kontextusában, egy összességében kommunikáló Mű jön létre, a Kortárs Tánc, az Ősi Jávai Tánc, a Színház-művészet, a Képző- és Iparművészet (Tasnádi József_Gergye_Béres Móni), a Fotó (Hapák Péter), az Interaktív Audiovizualitás (Tasnádi_Retina), Fény (Payer Ferenc_Gergye), Ének (Ágens), és Zene (Schnittke, Stravinsky, Gubajdulina, Shostakovich, Cage ) egymásba olvadása, egymásért való létezése, összművészeti Montázsa révén. Hét egész estés előadás, a múlt darabjaiból építkező montázskoreográfiák lesznek, sorozatként. A hét nap, hét önmagában is érzékelhető előadást szül, amelynek értelmezhetőségi irányai egy adott szálra felfűzve, eredményében egy összegzett portré (önarckép) felmutatását célozza.
  
  
  Hapák Péter fotókiállítás
  (Hapák Péter és Gergye Krisztián rendezésében)
  
  Hapák Péter Fotóművész munkáinak kiállítására Digitális (Projektált) és Nagyított formátumokban kerül sor. A digitális installáció a Színház Stúdiójában szcenikai teret képez, amelyben a mozduló test (Test-installációk), a tánc a kimerevített kép kontrasztjába kerül. A nagyított Fotók a Színház Galériájában kerülnek falra, a fent említett Installáció (mozgó kép - film) ellenpólusaként.
  
  
  Test-Installációk I.-VII.
  
  Hapák Péter digitális fotóinstallációjának társprogramja(naponta 19h-tól a MU Színház Stúdiójában). A kiállítás részeként, annak szcenikai terében bemutatásra kerülő táncszólók. Folyamatos ismétlődésükben megmutatkozó állapotkoreográfiák, testszobrok.
  
  
  The Impersonators
  
  ruha performance - Gergye Krisztián Társulatának új formációjának bemutatkozása. Béres Móni jelmezei a színház és a valóság tükrében, a tánc-sorozat Péntek 5, című előadásaként. Az Impersonator szó jelentése: a megtestesült, a testet öltött megszemélyesítő, alakító, tolmácsoló (szerepé), utánzó (színész), aki másnak adja ki magát. A GK Impersonators / nem csak TÁNC Társulat bemutatkozása a MU Portré estek keretében egy választóvonalat próbál felmutatni a múlt és a jövő helyzete között, de nem megszakítva az idő folytonosságát, hanem megállítva azt. Önmagunk személyiségének vizsgálata, magánmitológiánk felvállalása jelenvalóságunk pillanatában érzékelhető csak, az időtlen pillanat sűrítettségében. Mivel a Portré estek rengeteg új helyzetet (Premiert) mutat fel, de a múlt cselekményeit és eredményeit analizálja, a hét során bemutatott események így az Impersonatorok cselekedeteivé válnak, egyszerre teremtve súlyt a múltnak, vagyis észleli gyökereit és keresi a jövőben érdemes gesztusok lehetőségeit. Ami a legfontosabb, hogy létezését bizonyítja. VAN.
  
  Rendező/Koreográfus: Gergye Krisztián
  Alkotótárs/Látványművész/Retina: Tasnádi József
  Képművész/Fotográfus: Hapák Péter
  
  Szereplők:
  Ágens, Tárnok Mariann, Zarnóczai Gizella, Négyesi Móni, Boudny Lídia Ágnes, Varjú Lívia, Gergye Krisztián, Duda Éva, Báder Nikoletta, Domokos Flóra, Gresó Nikoletta, Kulcsár Vajda Enikő, Rácz Eszter, Szenczi Fruzsina, Gergely Attila, Hámor József, Szabó Csongor, Szász Dániel, Vislóczki Szabolcs, Zambrzycki Ádám, Jávorka Ádám
  
  Jelmeztervező: Béres Móni
  Zenei szerkesztő/Hang: Boudny Ferenc
  Fény: Payer Ferenc, GK
  Operatőrök: Bredár Zsolt, Csoma Zsolt
  Haj/smink: Borsányi László Bozsó, Károlyi Balázs
  Produkciós menedzsment: Fülöp Réka, Fábián Judit
  Produkciós asszisztens: Fehérvári Attila
  
  
  
  A 7k programsorozat:
  
  Mu Színház Stúdió Színházterem
  
  Október 31. 19h:Testinstalláció I. 20h: HÉTFŐ 1i
  November 1. 19h:Testinstalláció II. 20h: KEDD 2k
  November 2. 19h:Testinstalláció III. 20h: SZERDA 3l
  November 3. 19h:Testinstalláció IV. 20h: CSÜT. 4P
  November 4. 19h:Testinstalláció V. 20h: PÉNTEK 5g
  November 5. 19h:Testinstalláció VI. 20h: SZOMBAT 6f
  November 6. 19h:Testinstalláció VII. 20h: VAS. 7h

  Ars Poetica

  ”Azt képzelem, a nagy Alkotó alszik. Folyamatosan, öröktől fogva. Nem mindig álmodik, és nem mindig álmodik mélyen. Néha hallgat, egyenletesen lüktető mellkassal, zárt szájjal, enyhe szuszogással. A szereplők csendben várják, mikor kezdődik újra az Álom, és kinek a története folytatódik?
  
  Azt képzelem, hogy álmodnak engem, és álmodják az álmaimat is. Álmaim hősei éberek. Helyettem cselekszenek. Én alszom. Nem mozdulok. ()
  
  Álmaim Anyja ringattatja magát, velem. Már rég nem vett levegőt, öle gyanúsan termékeny, velem. Álmaim Apja a falnak beszélve fordul, majdnem mindig el. Nem néz a szemembe. Magában van.
  
  () A Hősök célja felébreszteni az Álmodót. Megszüntetni a mesét. A történetet befejezni nem elég, újat kezdeni könnyebb. Lehet-e éberebb egy álom, mint álmodója? Melyik hős képes elhinni magáról, hogy Ő az? Hogy Ő ébresztheti fel Istent.”

  
  (Gergye Krisztián)
  
  
  
  Gergye Krisztián a 7k estsorozatról:
  
  Egy összművészeti programsorozat, az eddig félresiklott művészi helyzetek újrajátszásáért, belső késztetésünk, belső hitelünk bizonyságáért, hibáink felvállalásáért és kijavíthatóságának vizsgálatért. Az igazi belső munka lehetőségéért. A kompromisszumok elkerüléséért. Egy Esemény a saját embereinkért és a valódi művészetért. A remekművek lehetőségéért.
  
  A Portré Est-sorozat, rituális áldozathozatal, személyes demonstráció, felmutatás.
  
  Annak felmutatásáról szól, ami mindentől függetlenül már létezik, és folyton változó értelmi és érzelmi kontextusban van velünk és a világgal. Vannak embereim. Valódi emberi és művészi kapcsolataim. Megérdemlik, hogy személyiségük valódi súlyában mutassam fel portréjukat és testüket, és azok által saját önarcképemet és testemet.
  
  
  Áldozathozatal
  
  A művek eleve halálra ítélt volta azt provokálja, mi magunk cselekedjük meg az általunk létrehozott darabok (áldozatok) gyilkosságát. A feláldozás egy újfajta szemlélődést jelent. Magánmitológiánk világában, alkatrészeire szedjük, felboncoljuk temetetlen darab-tetemeinket. A hét nap során létrejövő összművészeti programsorozat nem akar művet létrehozni, viszont remekművek lehetőségét firtatja. Összességében mégis Művet teremt, egyszerit és megismételhetetlent.
  
  A megismételhetetlen Mű lényege, az eddig kimondottak (darabjaim) egymásra hatása, és az egymásból való megnyilatkozása. Montázsrendszerű alkotásomban, az asszociációkra épülő érzetek gerjesztése, most az önmagukban is működőképes darabokon túllépve, egy jelenlegi önarckép töredékei lesznek. A hét nap alatt összeálló montázsportré részletei az idő sűrűsége miatt nem halványulnak el, és teljesebb képzetet adnak az arcon keletkező ráncok és tapasztalatok lenyomatairól. A megszokás felejtése nélkül.
  
  A program nem titkolt célja a darabok lezárása, egy új alkotói létállapot tükrében. A lényeg, az arcomba tekintés a zűrzavar közepette. Annak a pillanatcsendnek a megtalálása, amin hajlamosak vagyunk átrohanni a helyzetkáosz képzelt nyomására. Az eseményt abszurd temetésként élem meg. Tetemek (produkciók) exhumálására kerül sor. A test-darabok tudományos szemléletű elemzése, a részletismeretek összegzése, montázsszerű egymásba illesztése, újrakezdés, újraélesztés, egy új lény, egy új mű megszületésének lehetősége.
  
  Célom, személyiségem és alkotói tevékenységem belső gyökereinek megtalálása, a dolgok tisztázása önmagam előtt. Egy belső monológ kimondása a tisztán látás illúziójáért.
  
  
  Személyes Demonstráció
  
  A Magyarországon jelenleg működő kortárs művészeti támogatási rendszer elképzelhetetlen mértékben gátolja a művészi szándék őszinteségének felvállalhatóságát, és a valódi művészet kiforrott megnyilatkozását. Gazdagnak hazudott látszat-Színház képe fogadja a nézőt, míg a művészi szándék hitelének megingathatatlanságáért, elhallgatjuk a produkciók megvalósulási körülményeit. A valódi művészet (legbelül mindannyian tudjuk mi is az) nem engedheti meg magának, hogy szorult helyzetjelentésnek és pénztelenségnek szegényszínház nyilatkozata legyen. Az alulfinanszírozottság megteremtette a Szívesség Színház műfaját, amelyben a művészek a lelki kötődések és baráti viszonyok mentségében, csak kihasznált helyzetben működhetnek.
  
  A Portré Estek lehetőség annak kimondására, Magyarország nem képes kész produkciók életben tartására. A járható út a belülről fakadó alkotói folyamat felmutatása. Produktumtól függetlenül. Önmagában. Folyamatában.

  Alkotók

  Gergye Krisztián
  kortárs és jávai TÁNCművész / koreográfus
  
  Gergye Krisztián 2001 óta koreografál és rendez. Magyarországon, eddig 12 saját produkciót hozott létre és majd minden nevesebb tánctársulatnál táncolt vendégművészként (Ágens és Társulata,Cie. Pál Frenák, Bozsik Yvette Társulat, ExKompMánia, Finita La Commedia, Duda Éva).
  
  Az évek során az összes kortárs táncművészetet befogadó színházban, helyszíneken megfordult bemutatóival (Trafó KMH., MU Színház, Szkéné Színház, Nemzeti Táncszínház,
  Millenáris Teátrum, Thália Színház, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Merlin Színház) Számos Díjat és elismerést nyert hazai fesztiválokon, előadásai eseményszámba mennek a magyar kortárs táncművészet terén.
  
  
  Tasnádi József
  alkotótárs / látványművész / interaktív képinstalláció - Retina
  
  A Tánc-sorozat vizuális rezonőre. A szétdarabolás és a montázs-szerű összeillesztés tudományos szemléletű kutatója. Aktív kontraszt. Boncmester. Emlékezet. Deja Vu. Koincidencia.
  
  A Tasnádi József által kifejleszett számítógépes rendszer, a RETINA, filmen túllépő élő kép(zet)et vetít, ami minden alkalommal megismételhetetlent kommunikál. Újra és újra átértékeli, megvilágítja, konstellációba helyezi a mellé társított cselekményt. Erőt generáló, teret és időt képző művészet, ami képes magába ölelni más művészek gondolatiságát és vizualitását is.
  
  Tasnádi interaktív képzőművészete, Gergye képzőművészeti ihletettségű, montázs-rendszerű alkotásmódjának vizuális megfogalmazója. Az Est-sorozat során megvalósuló, hét, teljes estés táncelőadás a Retina rendszerében áll össze egy Művé. Az értelmezhetőség sokrétűsége egyszerre halmozódik és letisztul.
  
  Tasnádi József által vetített interaktív filmek, segítenek az eligazodásban, a magánmitológiák kuszaságában kóborló előadóknak, alkotóknak és nézőknek. Tasnádi és Gergye egyenrangú partnerekként, egymás alkotói gondolatába belesimulva vezetik egymást és a nézőt saját világaik kifejeződéseinek időtlen tereiben.
  
  
  Hapák Péter
  fotográfus / képművész
  
  Hapák Péter 2001 óta dolgozik együtt Gergye Krisztiánnal. A táncművész összes eddigi alkotói állomását végigkísérte munkáival. Táncelőadások esszenciális magvát ényegretörően rögzíti pillanatfelvételein. A Portré Estek, tökéletes alkalom vizuális látásmódjuk azonosságának felmutatására. A digitális és nagyított fotókiállítás, Gergye Krisztián arcait, alkotói szakaszainak különböző állomásait, portréit mutatja be. A kiállítás az emberben létező szerepszemélyiségek sokrétű, bejárhatatlan és kiismerhetetlen szövevény-világába keres betekintést. A hét nap során, hét különböző kiállítási anyag kerül projektálásra, a múlt felől a jövő irányába keresve átjárást.
  
  A kiállításba hét szólótánc rövid premiere is beépül, Testinstallációk I.-VII. címmel. Hapák képeinek erőterében, a nagy méretű Gergye portrék gondolataiból kimozduló hús-vér tánc a fotós és a koreográfus együttrezgését mutatja.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MU Színház

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 king´s x    papa roach    steven spielberg    joe satriani    starset    ska-p    belphegor    jan rechberger    ir    close your eyes    aetarnam    the girl with the dragon tattoo    angra    zombie girlfriend    aranyember fesztivál    nick holmes    periphery    carson coma    doherty    beneath the void    kalan mikla    diamond edge    neckbreakers ball    human error    tunneleffekt  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!