hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [filmklub]  2005. szeptember 24. szombat   13:59
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Orosz filmek a Pécsi Filmünnepen
2005. szeptember 28. - október 2., Pécs Ifjúsági Ház

  A Pécsi Filmünnep keretén belül a Hungarofest Kht. külön programot szervez az a májustól novemberig tartó Orosz Évad részeként. Klasszikussá vált orosz filmeket vetítenek (Pl. Eizenstein filmek). A filmek után koncertek és Eizenstein grafika-kiállítás lesz látható. Az eseményen részt vesz Alexander Spagin, orosz filmkritikus, aki a filmeket kiválogatta. Ő és Szilágyi Ákos, esztéta nyitják meg a rendezvényt.
  
  Szeptember 28. szerda
  
  16.00 Az Orosz Filmhét és az Eizenstein-grafikák kiállításának megnyitója
  Megnyitja: Alexandr Spagin filmkritikus és Szilágyi Ákos esztéta
  
  A filmhét alatt Szergej Mihajlovics Eizenstein grafikái tekinthetők meg
  
  A kiállításon Szergej Eizenstein rajzai és fotói láthatók, melyeket az alkotó személyesen ajándékozott Ligyija Ivanovna Naumovnának (született Zsarovának), a Rettegett Iván című film jelmeztervezőjének a film Alma-Ata-beli forgatása idején (1942 és 1944 között).
  Szergej Mihajlovics Eizenstein munkáiban feltárul képzőművészeti tehetsége, nagyszerű rajztudása, bepillantást engedve művészetének belső mechanizmusaiba. A születőben lévő filmművészeti alkotás első megnyilvánulásai ezek a -gyakran groteszk erotikával áthatott- rajzok. Másrészt lényeges az a tény, hogy a Nagy Honvédő Háború rettenetes korszakában is tudtak születni ilyen rajzok, bizonyítva, hogy a legnemesebb emberi szellemet nem lehet kiirtani. Ez a nehéz történelmi időszak csodálatos tehetségű embereket hozott össze, akik a kitelepítés ínséges körülményei között is képesek voltak valódi műalkotást létrehozni, ami a későbbiekben nemcsak a filmművészet, hanem az egész kultúra gyönygszemévé vált.
  
  19.00 Rettegett Iván
  Rendezte: Sz. Eizenstein. Szereplők: Nyikolaj Cserkaszov, Szerafima Birman, Pavel Kadocsnyikov.
  
  1547. január 16-án Moszkva nagy ünnepet ül. Óriási harangzúgás, a Kreml székesegyházban most koronázzák minden oroszok cárjává a 17 éves Iván nagyherceget.
  Óriási a koronázási pompa. A cár ifjú, de hangja erős. Oroszország nagyságáról és dicsőségéről beszél. Kijelenti, hogy hatalma kiterjed azokra az orosz területekre is, amelyek most idegen járom alatt nyögnek. Állandó hadsereget létesít, az egyházat kötelezi, hogy jövedelmének nagy részét fizesse be az állampénztárba. Az ország napról napra erősödik. Ez zavarja az idegen hatalmakat és Iván udvarában kémeket helyeznek el. A ravasz litván követ azon mesterkedik, hogy Iván cár tanácsadóját a fiatal Kurbszky Andrejt megszerezze céljainak. Lehetetlen észre nem venni Kurbszky nagy tiszteletét és titkos szerelmét Iván cár felesége, Anasztázia cárnő iránt.
  
  Szeptember 29. csütörtök
  
  16.00 Patyomkin Páncélos
  
  1925. Rendezte: Sz. Eizenstein, G. Alekszandrov. Operatőr: E. Tissze. Forgatókönyv: N. Agadzsanova. Zeneszerző: Ny. Krjukov, D. Sosztakovics
  Szereplők: A. Antonov, V. Barszkij, G. Alekszandrov, M. Gomorov, Maruszovok, I. Bobrov, Repnyikova, A. Levsin, A. Fajt
  
  Történelmi-forradalmi film, amely a fekete-tengeri flotta matrózainak a Patyomkin Tavricseszkij herceg nevű páncélos hajóján 1905. júniusában kitört lázadását dolgozza fel.
  
  17.30 Beszélgetés Eizenstein filmjeiről Alexandr Spagin filmkritikussal, Szilágyi Ákos esztétával és Varga Anna filmtörténésszel.
  
  19.00 Jöjj és Lásd
  1985. Rendezte: E. Klimov. Operatőr: A. Rogyionov. Forgatókönyv: A. Adamovics. Kompozitor: O. Jancsenko
  Szereplők: A. Kravcsenko, O. Mironova, L. Laucjavicsusz, V. Bagdonasz, Ju. Lumiszte, V. Lorenz, K. Rabeckij, Je. Tyilicsev.
  Fljora, a falusi fiú, beáll a partizánosztagba, és a partizánokkal együtt éli át a partizánok életének minden terhét és nehézségét.
  
  22.30 Filmvetítés után koncert
  Helyszín: Bár
  Specko Jedno
  Rutkai Bori képzőművész és a Specko Jedno zenekar szövegíró-énekesnője, a XXI. század Budapestjének sanzon dívája. Nem is lehet szavakba önteni. Vicces, kedves és bájos. Egyszer valaki azt mondta: Boriba minden alkalommal beleszerelmesedik az ember.
  Összesen két hangszer egy cajun és egy szinti - megette, amelyet Vozár Jani és Darvas Kristóf szólaltat meg. Bori énekel, „táncol”, előad a színpadon, egy jelenség.

  Szeptember 30. péntek
  Film
  
  18.00 Emeberi Sors
  1959. Rendezte: Sz. Bondarcsuk. Operatőr: V. Monahov. Forgatókönyv: Ju. Lukin, F. Sahmagonov. Zeneszerző: V. Baszner
  Szereplők: Sz. Bondarcsuk, P. Boriszkin, Z. Kirijenko, P. Volkov, Je. Tyetyerin, A. Csemodurov, L. Boriszov, G. Sapovalov
  M. Solohov azonos című elbeszélése alapján.
  
  20.00 Zene és Film: Kaos Camping
  Szolnoki József és a Pop Iván
  super8 filmek vetítése
  Helyszín: Bár
  Sajátos hangulatú vetítésre várjuk az érdeklődőket sajátos hangulatú filmekkel. Visszaidézünk egy kort, amely sokaknak nosztalgikus, fiatalságuk, gyerekkoruk emlékei, ma már sokaknak ismeretlen, de mindenképpen a XX. század meghatározó időszaka.
  
  Az eredeti, muzeális vetítőgépeken vetített filmek a legkülönbözőbb tematikájúak: propaganda és reklámfilmek, rajzfilmek és amatőr felvételek, kiegészítve improvizatív videó bejátszásokkal, képi anyagokkal, amelyek a mai gondolkodásunkkal reflektálnak az eredeti történelmi eseményekre: Farkas Bertalan űrutazására, vagy Kádár János és Brezsnyev találkozására.
  
  23.00 Eva Funky Dance group
  23.30 DJ Stamp
  helyszín: Színházterem
  
  Október 1. szombat
  
  18.00 Szállnak a Darvak
  1957. Rendezte: M. Kalatozov. Operatőr: Sz. Uruszevszkij. Forgatókönyv: V. Rozov. Zeneszerző: M. Vajnberg
  Szereplők: T. Szamojlova, A. Batalov, V. Merkurjev, A. Svorin, Sz. Haritonova, K. Nyikityin, V. Zubkov, A. Bogdanova, B. Kokovkin, Je. Kuprijanova, V. Ananyjina, V. Vlagyimirova, Ny. Szmorcskov
  Egy fiatal lány drámai története, aki megcsalja meghalt vőlegényének emlékét. A film cselekménye a Nagy Honvédő Háború idején játszódik.
  
  20.00 Iván Gyermekkora
  1962. Rendező: A. Tarkovszkij. Operatőr: V. Juszov. Forgatókönyv: V. Bogomolov, M. Papava. Zeneszerző: V. Ovcsinnyikov
  Szereplők: Ny. Burljajev, V. Zubkov, Je. Zsarikov, V. Maljavina, Sz. Krilov, Ny. Grinyko, D. Miljutyenko, I. Tarkovszkaja, A. Mihalkov-Koncsalovszkij, I. Szavvin, I. Szavkin, V. Marenkov
  V. Bogomolov Iván című elbeszélése alapján készült film, amelyben a szüleit a háborúban elveszítő kiskorú Iván felderítő lesz az ellenség hátországában.
  
  Koncert a vetítés után:
  22.30 Vodku V Glotku
  Helyszín: Bár
  
  A Vodku v glotku (Vodkát a torokba!) zenekart budapesti egyetemisták hozták létre 1992-ben. Az együttes zenéjében az odesszai kocsmadalokon kívül meghatározó szerepet játszanak a magyar és közép-kelet-európai népzenei motívumok, a zsidóság zenéje, a klezmer, a többszólamú vokális muzsika. Mindezt ötvözik a jazz, és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel. Ennek eredményeképpen egy olyan zenei világ bontakozik ki a színpadon, amelynek hallatán otthon érezhetik magukat magyarok, oroszok, zsidók és a közép-kelet-európai régióban gyökerező számos egyéb náció.
  
  A zenekar repertoárjában klasszikus klezmer darabok, odesszai kocsmadalok, balkáni, moldvai, magyar és más közép-európai népzenei darabok szólalnak meg sajátos, egyéni felfogásban. A feszes ritmusokra épülő zenét a klarinét, a hegedű, a trombita és a szaxofon teszik lendületes, vidám, remek hangulatú zenei produkcióvá.
   A közelmúltban jelent meg a zenekar második nagylemeze, amely a Kikötő címet viseli, utalva ezzel a megszólaltatott zenei világ sokszínűségére, a kikötővárosok vidám forgatagára.
  
  A zenekar tagjai:
  Bata István - gitár, zongora, trombita, ének
  Blanár Péter - tenorszaxofon
  Nedeczky Júlia - klarinét, ének
  Szabó Árpád - hegedű, ének
  Ruthner Gábor - basszusgitár
  Szeredás Lőrinc - gitár, ének
  Gadanecz Éva - ének, ütőhangszerek
  Szathmáry Tibor - dob, ütőhangszerek
  
  Október 2. vasárnap
  
  17.00 Majakovszkij Nevet
  1975. Rendező és forgatókönyvíró: Sz. Jutkevics, A. Karanovics. Operatőr: Ju. Nejman. Zeneszerző: V. Daskevics, A. Kremer
  Szereplők: L. Bronyevoj, G. Volcsek, L. Velikaja, I, Szavvina, Ju. Csernov, M. Gluzszkij, Ny. Zascsipina
  Frenetikus komédia Majakovszkij Bolha című darabja és Felejtsd el a kandallót című forgatókönyve alapján.
  
  19.00 Moszkva
  2000. Rendezte: A. Zeldovics
  Szereplők: Sz. Pavlov, A. Balujev, I. Dapkunajte, T. Drubics, N. Koljakanova, V. Gvozgyickij
  Filozófikus pszichológiai dráma egy bűnügyi történetbe ágyazva, az elmúló évtized erkölcseinek vizuális-esztétikai értelmezése.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kéknyúl hammond band    chris pine    csorna    georgie henley    a félszemű    blythe    johnny roger    olimpia     zoolander 2    a diktátor    devastating enemy    electric bastards    paul greengrass    die apokalyptischen reiter    rango    slash    overkill    skull fist    sinister    the halo effect    szabó balázs    jex thoth    mel gibson    szemle    glen berger  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!