hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. szeptember 21. szerda   13:54
nincsen hozzászólás

szerző: troppauer
A szállító 2. - Transporter 2.
Hazai bemutató: 2005. szeptember 22.

  Akárcsak a Szállító egy, ez a kettedik is nehezen pontozható a szabványos eljárások szerint. Kellene tudnunk ugyanis, hogy műfajilag hová gondolták Luc Bessonék (már megint!). Mert ezúttal is csak annyi a kiderülés, hogy francia (és hozzá most, a kötelező über miatt talán, amerikai is valamennyire), meg, hogy film.
  
  Például ha normál akciófilmnek szánták netalán, akkor szomorúan, de tízből maximum három. És akkor is az első pont az mindenképpen Jason Statham kickbox - búváré, másodszorra is nagyon kúl, egy föltörekedő akciós, egy korai brúszvilisz - kettő. A másik kettő (mint pont) az a tényleg akciósos soksok epizódért adatna, van belőlük bőven, csak néha már túl. A harmadikat meg csak azért kapná, mert, bár tudjuk, hogy igazából a biznisz az biznisz - régóta álló törvénye mián folyatták ránk ezt az újabb szállítást, mégis egy rakat embernek csillanik fel a szeme a jöttére, azoké, akiknek egyszer már bejött ez --- anno.
  
  Normális (?) akciófilmben viszont nevetségesek lennének azok a kunsztok, amiket itten elég sűrűn elsütnek, meg ugyanilyenek némely szerepelők is benne, és akkor a sztoriról még nem is. Úgyhogy inkább reméljünk jobbakat valószínűleg ennek inkább akció-komédiának kellett lennie, és akkor máris egyből (nekem) nyolc.
  
  Mert jó nevetséges kunsztok meg szerepelők is vannak benne, és emellett még jó sok akció is. Nade ha komedi, és nyolc, akkor most már csak a mínusz kettőről kéne picit.
  
  Például rendben van, hogy telt s múlt az idő, de miért nem tudhatjuk, hogy hová lett az a helyes kis kínai lány az elsőből, vagy, hogy hogyan und miért keveredett ez a szállító miamiba, meg mondjuk miért cibálták bele azt a felügyelőt franciából megint, ha konkrétan a szerepe majdnem semmi. Mindegy ezt majd valakik valamelyik dramaturgórán kivesézik alaposabban. Mint ahogy a logikátlan bevezetés tárgyalás befejezést is. Gondolom.
  Tehát egy a zavaros történetvezetésért mindenképpen lejön.
  
  Attól még mondjuk ennyi (..elég sok) következetlenség akár bele is férhet, hacsak nem akarja majd egyszer valaki komolyan átgondolni ennek a játéknak a mélységeit. Mert azok a látszat ellenére - nincsenek.
  Ami mélységből erre a sztorira jutott, az egy kisebb apu és anyu már nem úgy éreznek egymás iránt, mint egykoron, de a gyermekük elrablásán keresztül átélt trauma hatására újból közel kerülnek egymáshoz, és megpróbálják újra kezdeni.
  És kiderül még pluszban, hogy ennek a Szállítónak meg a zord külsője érző szívet takar.
  Szörnyű tucatduma (itten mínusz a második pont), de persze tudjuk, hogy ilyeneket muszáj beleírni történetképpen, mert valami kevéskének ugyebár csak kell lenni az eksönök között is. És, hogy kiderülhessen közben, hogy a gonosz ugyebár azért is annyira az, mert nemcsak a világot, hanem azt a kedves kis gyerekszereplőt is el akarja, a jó meg azért is olyan nagyon jó, mert nem csak a világot, meg apukát és anyukát újra össze, de még a kedves kis gyerekszereplőt is meg.
  
  Mert szóval őt elrabolják a gonoszok, megfertőzik valami csúnya vírussal (nem közhelyes!), hogy ő meg majd az apját fertőzze meg, ő pedig az egész konferenciát, akik keresztbetehetnének a gonoszoknak. De a szállító ember idén pont ennél a családnál bébiszitter sofőrködik és ekképpen belekavarodva a forgatókönyvbe, a végére természetesen jól megment mindenkit.
  A rosszakat mind megveri vagy lelövöldözi, utána még elbúcsúzik a jóktól illetve a megjavultaktól, aztán felveszi a következő fuvart. Sztoriilag ennyi.
  
  Nem mondhatni, hogy agyonzsúfolt, de attól még akció és vígjáték kevercseként abszolút működik a dolog. Főleg az előzmény ismeretében, mivel akkor ettől is éppen csak ennyit - annyit vár az ember. Ezen kívül megint jó sok autós hajkurászódást, látványos verekedéseket, amiket J.S. becsülettel abszolvál is, jó dumákat és ilyesmik. Ezek így mind rendesen benne is vannak, és hogyha ezek után valaki még kérdené, hogy akkor most milyen is a film, azt kéne válaszolnom rá olyasmi, mint a Szállító volt.
  Csak kettő.
  
  Forgalmazza az Intercom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lamb of god    anna faris    skeletonwitch    tony iommi    nemjuci    poison alley    no return    die knappen    stealing axion    air    lucifer    petendi tamás    billy gibbons    a legszebb dolog    rockmaraton    megaagy    milovice    diablo blvd    spirit of pink floyd show    keresztes ildikó    arriba    mayhem    prince    kiss    badacsonytördemic  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!