hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. augusztus 27. szombat   13:44
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz, Quartet B
2005. szeptember 2., péntek, 20h - A38

  A Jobb veled a világ, az A38 Hajó, a Magyar Televízió közös dzsesszsorozata negyedik állomásához érkezett. Ezúttal a magyar dzsessz egyik legkiválóbb alkotója, Szakcsi Lakatos Béla és társai, illetve Borbély Mihály zenekara, a Quartet B fellépéséről készül televíziós felvétel. A két zenekar közös vonása, hogy a (roma, illetve magyar és balkáni) népzenei hagyományt ötvözik a kortárs dzsesszel.
  
  Szakcsi Lakatos Béla a magya dzsessz egyik legnagyobb formátumú képviselője. A hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását, és az igazi siker 1970-ben jött el, mikor Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti.
  
  Zenésztársainak névsora lenyűgöző : Victor Bailey, Terri Lyne Carrington, Art Farmer, Omar Hakim, George Jinda, Carmen Jones, Dave Weckl, Frank Zappa. Ezzel párhuzamosan mindenki másnál többet tett a magyarországi fúziós dzsessz el-és megismertetéséért. Tagja volt a Rákfogó és a Saturnus együtteseknek, és a magyar dzsessztörténet egyik legfontosabb zenekarának, a Hungarian Jazz Quartetnek. A fúziós dzsessz mellett az utóbbi időben érdeklődése egyre inkább a kortárs komolyzene és a dzsessz ötvözése felé fordult. Közös lemezeket készített Vukán Györggyel, és manapság is behatóan foglalkozik Kurtág György, Eötvös Péter, Ligeti György vagy Pierre Boulez műveivel. Sokoldalúságát jellemzi, hogy a roma folklór feldolgozását is szívügyének tekinti: 1975-ben a Piros karaván, majd az Egyszer egy cigánylány és a Cigánykerék című folk-musicalt írta meg. Életműve elismeréseként idén tavasszal Kossuth-díjjal tüntették ki.
  
  A nagyszabású pályafutás legújabb fordulataként és tavaly megjelent lemezének folytatásaként új formációja a cigány népzene elemeit és dallamvilágát ötvözi a dzsessz ritmikájával. Két vérbő, életteli zenei kultúra találkozásának lehetünk szem- és fültanúi. A Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz legutóbb augusztus 19-én tartott több ezer ember előtt nagysikerű koncertet a Dunán felállított színpadon.
  
  A zenekar felállása
  Szakcsi Lakatos Béla: zongora
  Rostás Mónika: ének
  Rostás Csaba: ének, szájbőgő
  Orbán György: nagybőgő
  Lakatos Pecek András: dob.2
  
  Szakcsi Lakatos Béla válogatott diszkográfia
  Virágom, virágom (Horváth Ádámmal és Écsi Gyöngyivel), 1988
  Sa-Chi, 1988
  Mystic Dreams, 1989
  Eve of Chance, 1992
  Straight Ahead, 1994
  Idő utazás (Kőszegi Imrével), 1997
  Conversation (Vukán Györggyel), 1998
  Conversation Plus (Vukán Györggyel és Balázs Elemérrel), 1999
  Na dara!, 2004

  A Quartet B tíz éve alakult a magyar népzenétől a kortárs komolyzenéig minden területen otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével. A balkáni népzenét, a dzsesszt és a kortárs zenét eredeti módon ötvöző zenekar külföldön is nagy sikereket aratott, és 2000-ben Herbie Mann-nal vettek fel közös lemezt.
  
  A zenekar alapítója, Borbély Mihály hazánk egyik legeredetibb szaxofonosa, aki nem csupán klarinéton és altszaxofonon játszik, de különböző népzenei fúvóshangszereket is elsőrangúan szólaltat meg. Zenei életművét a kortárs dzsessz és a népzene összekapcsolása jellemzi. Oszlopos tagja a Vujicsics együttesnek, a Bokros zenekarnak, kortárszenei tevékenységét pedig a Binder Borbély Duettben, a Borbély Műhelyben, illetve a Quartet B-ben folytatja.
  Vendégzenészként pedig feltűnt többek között a Vents dest zenei kollektívában, Grencsó istván nagyzenekarában, játszott az Equinox-szal, az After Cryinggal, Nikola Parovval és Szemző Tiborral.
  
  A Quartet B-ben fiatal zenészekkel játszik együtt, és ez érződik a produkció frissességén. Népzenei alapokról induló témák, a fúvóshangszerek sokfélesége, meglepő fordulatok, ritmikai változatosság, és kortárs dzsesszprodukcióktól szokatlan játékosság ezek a Quartet B legnagyobb erényei, melyek igazán különleges színfolttá teszik.
  
  A zenekar felállása
  Borbély Mihály: fúvósok
  György Mihály: gitár
  Horváth Balázs: nagybőgő
  G. Szabó Hunor: dob
  
  Diszkográfia
  Jelek, 1998
  Herbie Mann & Sona Terra: Eastern European Roots, 2000 (közreműködők)
  Üveghegy, 2003
  Herbie Mann, megjelenés előtt
  
  A Jobb veled a világ sorozat a magyar dzsesszélet egyedülálló kezdeményezése. Az A38 Hajó, a Magyar Televízió összefogásából született sorozat egyfajta dzsesszklubként működik. Minden második pénteken a magyar dzsessz legjobbjai alkalmanként két-két együttes vagy muzsikus lépnek fel az A38 Hajó színpadán. A koncertekről készült felvételeket pedig a Magyar Televízió sugározza heti rendszerességgel. Így lehetővé válik, hogy a dzsesszklubok intim hangulatát, az élő fellépés varázsát megőrizve szélesebb közönséghez jusson el a világszínvonalú magyar dzsessz.
  
  A Jobb veled a világ sorozatban eddig Gadó Gábor és a Binder KárolyBorbély Mihály Duett, a Grencsó Kollektív Kedély, valamint a Dresch Quartet, a Dél-Alföldi Szaxofon Együttes, az Ágoston Béla Quartet, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, a Parabab Corporation, a Tóth Viktor Tercett, illetve a Csepregi Hip-Bop mutatkozott be.
  
  Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

Borbély Mihály

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 heaven and hell    valentines day            jazzékiel    godsmack    mechanical sound empire    distillator    reflected    ghymes    -szeged    transformers     steven spielberg    billy corgan    Ákos    animid effect    legion of the damned    wall of sleep    tito & tarantula    jeordie white    prosectura    bereményi géza    cock and ball torture    dub fx    csemer boglárka    pig destroyer  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!