hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. április 28. csütörtök   13:28
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Morgul: All Dead Here
Seasons Of Mist

  Miközben napjainkban tombol a Dimmu Of Filth és a Cradle Borgir mánia, hajlamosak vagyunk egy szimpla ásítással elintézni az olyan bandákat akik szimfonikus elemekkel akarják dúsítani a black metal közeli zenéjüket. Nem véletlenül, ilyen csapatokból már annyi van, hogy a legtöbb extrémzene rajongó már pusztán a stílus emlegetésétől is hanyatt-homlok menekül mondjuk a Panzer Division Marduk brutalitásához. Hogy egy paradoxonnal éljek, a sok ötlettelen kópia alkotta fától, nem látni az igényes, és valóban újító szándékú csapatok alkotta erdőt. Ilyen erdőlakónak számít a Morgul is, 1990 óta. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az All Dead Here alapján J Maestro Discordia már kifelé tart ebből a rengetegből, hiszen számos más hatás is érte ezt az anyagot. A gépies, indusztriális hangulat ha nem is olyan markánsan, de kétségkívül jelen van a dalokban. Ez evidensnek sőt talán elcsépeltnek is hangozhat, de sikerült kellő intelligenciával megoldani a dolgot. Az igazi meglepetés azonban a szólóhegedű használata, amelynek révén bizony erős magyar és balkán népzenei beütést kap egy-két nóta. Mindezek elegyéből egy igen érdekes zene született, igaz kísérleti jellegéből adódóan vannak apró hibái és kiforratlanságai, de talán pont ezektől a gikszerektől működik az album.
  
  Működését egy lassú szívdobogással indítja, ezt követi némi vonós felvezetés. A fokozódó melódiák, és a horrorfilmes hangulat hatására már meg is fogalmazódik a hallgatóban egy szélvészgyors riffözön, de csalódnia kell, mert egy ipari gerjedést követően, egy szaggatott, középtempó ingerli fejrázásra. Ez a Mask Of Sanity, és sokáig úgy voltam vele, mint egy rég nem látott ismerőssel, nem tudtam hova tenni. Aztán beugrott, hogy bizony a Nevermore lemezein hallottam valami hasonlót. Vendégénekesről nincsenek információim, így kénytelen vagyok elhinni, hogy bizony Discordia mester imitálja Warrel Dane-t, több, kevesebb sikerrel. A tisztességes betonozásból átváltanak egy becsületes staccato riffelésbe, itt Maestro már sikít, károg, gépekkel torzítja el a hangját, utóbbi különösen dermesztőre sikerült. A Need To Kill már belendül, érdekes, hogy a gitárok és a vonósok sokáig ugyanazt játsszák, később aztán szépen eltűnnek, és síri harmóniáknak, és akusztikus gitároknak adják át a helyet, hogy aláfessenek az egyszemélyes zenekar kántálásának. A dalt záró kislányos hang pedig már fel is vezeti a címadó szaggatott riffjeit, amelyben egyszerre jelen van a Fear Factory és a Slayer világa, mindezek közben, teljesen váratlanul felsír egy hegedű. Csodálkozni nincs idő, mert jön is a himnikus refrén, amely a második körben egy igen hatásos levezetésben teljesedik ki.

  A Sanctus Perversum egy olyan kedvesen bugyuta zongoramenettel indít, hogy első pillanatban Whitney Houston feldolgozásnak hittem, aztán persze jön egy kis károgással fűszerezett keménykedés. Mivel meglepetés nélkül nincs Morgul szám, így jön egy kis pufogó, csattogó indusztriál döngölés is, így nehéz elhinni, hogy ugyanaz a szirupos zongora zárja a nótát. A Hategrinder egyhangú középtempóban menetel tovább, Discordia dallamai azonban igencsak feldobják a dalt. Kapunk még az arcunkba ősblack sikálást is, majd emelkedett hangulatú lassabb témákat is, és itt is felbukkan a prímás hegedű. Mindez úgy másfél perc leforgása alatt történik. A Shackled úgy indít, mint egy leegyszerűsített Meshuggah, szaggatott, tördelt ritmussal, amelyet egy laza, thrashes kalapálás követ, majd igazi heavy metalos ikergitárokkal találjuk szembe magunkat. Ezek váltogatják egymást, de csúcs a fenyegetőre vett akusztikus betét, amelyben ismét szól a hegedű. Az Outroban pedig már csak az szól, körülbelül úgy, mint egy sirató. Érdekes, hogy az Outro után van még egy track, ez az Empty. Egy mozdony-módra zakatoló téma, nyugodt hangvételű verzékkel, és tomboló refrénnel. Nincs benne semmi extra, de jobb vele a lemez, mint nélküle.
  
  Egy igazi minőségi munka az All Dead Here. Ugyan nem valószínű, hogy irányadó alapmű lesz egy következő generáció számára, de Discordia kísérletei segítenek rájönni arra, hogy mennyi mindent lehet belepakolni ebbe a black metalból kiinduló zenébe.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Seasons Of Mist

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 efott    salvus    black anvil    sziget 2013    martin lawrence    archer    howl    tóth vera    lourdes    kerecsen    manticora    david fincher    manökken proletarz    európa kiadó    black breath    headstock    the exploited    arkhorrl    escape the fate    felemelkedés    those whom the gods detest    ska-pécs    bedlam    rachel mcadams    voices of destiny  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!