hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. január 7. péntek   17:55
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
A nemzet aranya (National Treasure)
Hazai bemutató: 2005. január 6.

  A Karib Tenger Kalózai és a kevésbé sikerült Arthur király után Jerry Bruckheimer és csapata maradt a habkönnyű kalandoknál, és az izgalomra vágyó nézőt egy jelenkorban játszódó kincsvadászatra invitálják a Nemzet Aranyában.
  
  A főszereplő ezúttal Nicholas Cage, aki már dolgozott együtt Bruckheimer-el a Sziklában, a Tolvajtempóban, vagy a Con Airben. Bár egyik említett film sem került be a filmtörténelem nagykönyvébe, az akciófilmek között mégis magas színvonalat képviseltek, mind látványukban, mind humorukban.
  Van Cage-ben egy amolyan a fiú a szomszédból vonás, azaz nem igen lógnak róla poszterek tini lányok szobáiban, de nála becsületesebb képpel kevés színész tudja a szemeit kerekíteni Hollywood szerte. Most is a már jól működő figurát osztották rá: a kisember nagy zűrbe kerül.
  
   Ben Gates professzor és hobbi-kincskereső egész életében megszállottan kutat egy legendás kincs után, amit még a Templomos Lovagok rejtettek el valahol Amerikában, és aminek titka apáról-fiúra száll a Gates családban. Akár az Antarktisz ra is hajlandó elmenni, hogy a hátrahagyott jeleket megfejtve eljusson a végső rejtekhelyig, de a kincskeresés útja rögös, és csupa rosszarcú ellenféllel kell megküzdenie érte.
  
  A történet a továbbiakban egyik jel megkeresésétől a másikig tart, középpontban a Függetlenségi Nyilatkozattal, amit ellopnak, majd visszalopnak, majd kicserélnek, elhagynak és természetesen folyamatosan futnak vele a fent említett, rosszarcú bűnözők elől.
  Mert itt két csapat játszik egy kapura, egyik oldalon a jók, másikon a kevésbé jók, Nicholas Cage szemben Sean Bean-nel, aki a változatosság kedvéért megint negatív karaktert alakíthat. (nagyon meggyőzően, teszem hozzá.)
  
  Nicholas Cage oldalán áll a zseni, de meg nem értett komputerszakértő Riley (Justin Bartha) és a Nemzeti Levéltár restaurátora, Abigail Chase (Diane Kruger), aki véletlenül keveredik a nagy rohanásba, de tudjuk, hogy szőkeségével érkezik a filmbe a szerelmi szál, hogy a végén a fiú a szomszédból megkaphassa álmai nőjét.
  
  Sean Bean oldalán pénz áll, jó sok, magántőke, ahogy mondani szokták, fegyverek, helikopter, jégenjáró masinák, robbanóanyagok, titkos kapcsolatok és egy adag marcona alak, akik előbb tüzelnek, mint kérdeznek.
  
  A felállás tehát nem túl bonyolult, a történet sem, mégis végig izgulhatunk, vajon ki ér előbb az adott célhoz. Mint egy terepgyakorlat az iskolai kiránduláson, van a zöld csapat, meg a piros csapat, és mivel ez egy Disney produkció, a gyilkosság szinte kizárható, (balesetek azért történnek), és Sean Bean sem véresen rossz, csak más szemszögből közelíti meg a kérdést mint egy átlag civil.
  
  A helyszínek tökéletesen illeszkednek a történet szálaihoz (a Kongresszusi Levéltár, Capitolium, Independence Hall, vagy a Liberty Bell) A kincskeresés hangulatát pedig tovább fokozták rövid jelenetek bevágásával a középkorból, vagy a polgárháború idejéből. (Ha más nem is, de az Elfújta a szél mindenkinek eszébe juthat a vetítés alatt.)
  
  Megfelelően időzített poénokkal, és abszurd helyzetekkel figurázzák ki a szereplőket, vagy épp a sematikusan működő rablási jeleneteket, amiket tömegszámra láttunk már más filmekben. Nicholas Cage pedig többszöri bemutató tart abból, hogyan is kell kincset keresni. Adott egy rejtvény, (nem, nem a Sicc-ből), két szó- vagy tárgytöredék áll rendelkezésünkre, se telefonos segítség, se közönség, aki súghatna, mögöttünk a rosszfiúk, vagy a jégomlás, de mindez nem jelenthet problémát! Nicholas Cage ugyanis élő kalendárium, betéve tudja az elmúlt évszázadok amerikai történelmét, az aktuális töredékekhez csatolható személyek nevét, azoknak teljes levelezését, a levelek tartalmát, a tinta színét
  Nagyon fel kell kötnie tehát a nadrágját annak, aki kincskeresésre adja a fejét, követni pedig szinte lehetetlen a hosszas fejtegetéseket. Várjuk csak meg szépen, míg Nic felkiállt: Heuréka! Majd mehetünk is tovább a következő jelhez.
  
  A jelekből pedig van elég, a film végére már úgy éreztem, kicsit talán sok is. Az alkotók is úgy láthatták, elérték a nézők tűrőképességének határát, mert Sean Bean egyszer csak kivonul a képből, hőseink megtalálják a kincset, és a nagyszerű felvezetés után hiába várunk még valami vidám kis csavart, a film véget ér.
  
  Az, hogy a Templomos Lovagokkal , a szabadkőművesekkel, vagy a Függetlenségi Nyilatkozattal kapcsolatban mennyi történelmi ferdítés látható a filmben inkább nem feszegetném, bizonyára akad jó pár, és bizonyára akadnak olyanok is, akik kivesézik majd. A lekurtított befejezés és az apró kisiklások ellenére a Nemzet aranya nagyszerű szórakozás minden korosztálynak, annyit nyújt, amennyit ígér: önfeledt kikapcsolódást másfél órára.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cephalic carnage    mapez    tankard    blues revolver    haydamaky    nibutra    washington dead cats    jacked    snow white and the huntsman    crazy town    steroid    chronology    dragon hunters    utódomra ütök    ray charles    john sykes    tina fey    Ízek    pozvakowski    demoscene    jake gyllenhaal    blessthefall    when death comes    liszt    terhes társaság  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!