hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. február 21. szerda   07:18
nincsen hozzászólás

szerző: Móni
Hobo- Vadászat 40
2024. február 10. PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST ARÉNA

  Földes László, Hobo rendszeresen tölti meg az Arénát. Az eddigi években a születésnapja kapcsán adta nagyszabású koncertjeit, ám idén nem ő volt elsősorban az ünnepelt, hanem a 40 éve, 1984-ben megjelent Vadászat című duplaalbuma. A Kossuth-díjas énekes, dalszerző szerint a dalok ma is aktuálisak. Társadalom kritikáját most sem rejtette véka alá. A kerek évforduló apropóján, a korongok – felújított hanganyaggal - újra megjelentek. 2024. február 10-én megtelt a Papp László Sportaréna, jelezve, hogy a dalok népszerűsége töretlen.
  
   A Vadászat annak idején az akkor még létező Budapest Sportcsarnokban, Szikora János rendezésében élt meg egy bemutatót. A ravaszul becsomagolt harag díszletét nem kapta meg a zenekar, ezért ebben a formában többet nem került színpadra.
  
   A témát adta az élet: Hobo apja szenvedélyes vadász volt, és ennek a kultúrája nem volt szimpatikus a fiatal énjének. Visszaemlékezéseiben kifejezetten megalázónak élte meg, mikor vesszőzéssel vadásszá fogadták. Szabad asszociációban minden ellenérzését belegyúrta ebbe a dupla albumba a politikával és az egyenlőtlenségekkel kapcsolatban.
  
   Az album elmeséli a vadászat folyamatának teljességét és zárja az eseményt az azt követő tivornyával. Bemutatja az alá és fölérendeltségi viszonyokat. A helyszín az erdő, természetesen, ahol meseszerűen egészen érdekes figurák jelennek meg a hajtók és a vadászok mellett. Érkezik Piroska, Robin Hood, remeték, banyák és királyfik is. Ez a párhuzam zeneileg is vonul. Hallhatjuk a rock mellett Schubertet, Mozartot és az úttörőket is. Hobónál megszokott, hogy szaval, hiszen erős színházi kötődése van. Megidézi József Attilát, Petőfit és Pilinszkyt is. Ez utóbbit Bereményi Géza javasolta annak idején.
  
   Hobo dalait, idézeteit sokszor nyírta meg a cenzúra. Ez alkalommal mindent beemelt a koncertbe, amit eredetileg kigondolt, de végül nem kerülhetett rá a lemezre. A Mesél az erdő című dalban ki is emelte, hogy ezt a strófát végre elénekelheti. Ugyanígy került most sor Petőfi verseire is. A farkasok dala és A kutyák dala is kiesett a rostából annak idején. Ide tartozik a Kex is, Baksa – Soós János szövegét (Zöld sárga) szintén nem kívánatosnak minősítette az akkori illetékes.
  
   A dalok zenéjét Tátrai Tibor és Póka Egon szerezte, aki sajnos, már nincs köztünk. Tibuszt sokan hiányolták a koncertről, mint ahogy a másik ikonikus tagot, Deák Bill Gyulát is. Döme Dezső legendás dobos, már szintén odafenn pörgeti a verőket. Az eredeti felállásból mindössze Hobo maradt.
  Kicsivel 20 óra után, Major Tamás eredeti hangján szólalt meg a Prológus, miközben arcképe megjelent a kivetítőn. Hobo – saját bevallása szerint - vásári komédiásnak öltözött. Én egyszerűen bohócnak mondtam volna. A setlist nem okozott fejtörést, a dalok ugyanabban a sorrendben hangzottak el, ahogy a lemezen is hallhatóak. Hobo minimális átvezető szöveget szúrt közbe időnként, illetve a prózák hangzottak el, de rajta kívül senki sem szólalt meg a zenekarból. Nekik nem volt könnyű dolguk, hiszen ikonikus tagok helyettesítése volt a feladatuk. Kiss Zoltán gitározott, aki többször átszerelve adta elő a gitárszólókat. Gál István ült a dobok mögött. György Attila basszusgitározott és Nemes Zoltán billentyűzött, akinek a játékával Hobó annyira elégedett volt, hogy félbe is hagyta a számot, mondván, hogy ezek után nincs szükség a folytatásra. Deák Bill Gyula szerepét Bűdi Szilárdnak kellett átvennie, ami nem volt egyszerű feladat. Hanggal nem is tudta mindig hozni az ikonikus blues énekest, de mellette gitározott és szájharmonikázott is. Vendég előadóként Ács Eszter jelent meg, aki az Ott fogsz majd sírni című dalt énekelte, miközben Hobó sértett hősszerelmesként, bohóc orrot viselt.
  
   Az album dalai után természetesen a közönség visszahívta a zenészeket, mi pedig nagy kíváncsisággal vártuk, mi lesz a ráadás. Kontrasztba állítva, az újabb albumok dalait játszották. Az Új Magyarország, a Hashajtó sajtó és többek között a Pécsi lány után, az utolsó dal a nagy klasszikus, a Viharban születtem volt. Ezeket már nem jelmezben, hanem egy fekete, fehér, piros csíkos felsőben énekelte, aminek színei megegyeztek a Vadászat borítóképével, amit nem lehetett nem észrevenni.
  
   Az este megosztotta a közönséget, akik a vártnál sokkal szélesebb korosztályban képviseltették magukat. Többen hiányolták a még élő tagok jelenlétét, kevésbé voltak nyitottak a zenei változtatásokra. Nem kapták meg azt a nosztalgikus élményt, amire vágytak. Hobo meg is kérdezte, van-e olyan, aki negyven évvel ezelőtt is itt volt? Valószínű, voltak is ilyenek. Sokan hozták el a serdülő gyerekeiket is. Megemlékezés és köszönet járt az eredeti tagoknak is, majd utána – szintén fotókkal – kerültek bemutatásra a jelenlegi zenekari tagok.
  
   Hobonak biztosan egy időutazás volt ez az este. Középkorú volt, amikor kiadta ezt az albumot. Talán maga sem gondolta, hogy ekkora siker lesz belőle. Mindenképpen tiszteletet ébresztő, hogy ennyi idősen még van benne egy nagykoncertnyi energia. Jövő télen a nyolcadik évtizedét fogjuk már ünnepelni vele, ugyanezen a helyszínen.
  


Kulcsszavak:
  hobó 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Hobo Blues Band

 kapcsolódó cikkek: 

HOBO Vadászat 40

„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony

44. HOBO karácsony - „Az ám, hazám”

HOBO 77 - Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben

HOBO 77 - Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kapcsolódó fotók: 

HOBO - VADÁSZAT 40 - 2024. február 10. PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST ARÉNA -VADÁSZAT 40.
 kapcsolódó videók: 

HOBO Vadászat 40
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sorbon sexual    korzus    tomi koivusaari    álomháború    orden organ    mustasch    Ágens    black-out kowa    rupert grint    zsákbamacska    our existence is punishment    motörhead    mel gibson    tyson    emmure     noomi rapace    the clash    joe bonamassa    tolcsvay lászló    talking heads    alice ricciardi    chronicle    tóth vera    progness    fields of the nephilim  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!