hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [könyv]  2023. október 17. kedd   06:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Visky András nyerte a Margó-díjat


  Kitelepítés című regényével Visky András nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján adtak át. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat pedig Szűcs Ádám vihette haza. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 15. vasárnap estig várja a látogatókat.
  
  Kilencedik alkalommal adták át a Margó-díjat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, tavaly pedig Vonnák Diána kapta meg az elismerést.
  A legjobbnak 2023-ban Visky Andrást választotta a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri. Visky András drámaíró, költő, dramaturg, egyetemi tanár. A Jelenkor Kiadónál 2022-ben megjelent Kitelepítés című regényében szereplő kisfiút kétévesen édesanyjával és hét testvérével egy lágerbe telepítik, a református lelkész apát bebörtönzik, az ő történetüket követheti végig az olvasó.
  
  “A Kitelepítés az elmúlt évtized egyik legszebb és legfontosabb regénye, ami mögött jelentős drámaiírói és költői életmű áll. Visky András megtalálta a nyelvet ahhoz, hogy elbeszélje a nehezen elbeszélhetőt, családregényében a hit, a szeretetet és a szabadság segíti a borzalmak túlélését” - mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.
  
  “Egyetlen könyvként gondoltam rá, és egyetlen könyvként született meg. Regényt akartam írni, ez fontos, mert a regény világszerű műfaj. Márpedig engem egy gulág típusú láger rekonstrukciója érdekelt, mert ez a gulágtapasztalat formált engem. Az írás során az vált felszabadító felismeréssé számomra, hogy a munka elvégzése önmagában lélektapasztalat, és amennyiben nem jutok el a nyilvánosság előtt vállalható könyvig, még mindig jól jártam” - beszélt az alkotói folyamatról a Könyves Magazinnak Visky egy korábbi interjúban.
  A döntőbe Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije, valamint K. Varga Bence Repedések könyve című novelláskötete került.
  
  A nyertes a díjjal nemcsak egymillió forintot, hanem egyedülálló mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Margó-díj kiemelt támogatója, a Bookline idén is 15 millió forinttal járul hozzá a díjazott könyv népszerűsítéséhez, a könyvesmagazin.hu pedig egyenként 200 ezer forint értékű tárcasorozat lehetőségét ajánlotta fel a győztesnek és a két döntősnek. A Margó-díjas Visky Andrást a következő évben egy önálló esten is láthatja a közönség Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.
  
  Idén először adták át az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat. A legjobb tízből az Erste választotta ki azt a szerzőt, akinek története leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort. A különdíj történetének első győztese Szűcs Ádám A játék neve: Budapest című regényével.
  
  „Az Erstében mi nap mint nap rengeteg #higgymagadban sztorit látunk: ha hiszel magadban és van egy bank, aki hisz benned, abból fantasztikus történetek tudnak kikerekedni. Ezzel a különdíjjal szeretnénk arra bíztatni még több embert, hogy higgyenek magukban és vágjanak bele – pont ahogy Szűcs Ádám is tette. Ádám azért is egy kiváló megtestesítője a #higgymagadban faktornak, mert amellett, hogy inspiráló az ő írói útja is, egy olyan regényt alkotott, amit olvasva rájövünk, hogy tényleg mindent elérhetünk, ha hiszünk magunkban és a szemünk előtt lebegő célban” – mondta a díjátadón Blaumann Debóra, az Erste marketing és PR vezetője.
  
  2023-as Margó-díjra összesen 34 nevezés érkezett, a legjobb tíz könyvet a Könyves Magazin szerkesztőiből álló szakmai előzsűri választotta ki:
  
  Aradi Péter: A csend, amire vágytál (Kalligram)
  Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod (Prae Kiadó)
  Gaál-Nyeste Katalin: Bőr - A testünk nem alku tárgya (Parnasszus)
  Gleb Anitta: Pálok (Szépirodalmi Figyelő Alapítvány)
  Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia (Athenaeum)
  K. Varga Bence: Repedések könyve (Fiatal Írók Szövetsége)
  Kecöli K. Gergő: Könnyű álmok utcája (Kalligram)
  Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest (Lampion Könyvek)
  Török Ábel: A gonosz erdő meséi (Animus)
  Visky András: Kitelepítés (Jelenkor)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gregorian    laibach    satöbbi    ronnie james dio    karácsony    jaden smith    sziget 2009    begotten silence    tim owens    blaze bayley    közért noise    shinedown    no return    ac/dc    turisas    the last charge    hexis    tom waits    cseh tamás    peter watkins    serenity    queen    all that remains    rockmaraton    sőrés zsolt  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!