hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2023. augusztus 25. péntek   07:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Zarándoklat a képzőművészetben, képzőművészet a zarándoklatban – Arcus Temporum Művészeti Fesztivál
2023. augusztus 25–27. Pannonhalmi Főapátság

  Közönségnek, művészeknek és kurátornak is izgalmas képzőművészeti projekt az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon, immár harmadik alkalommal. A Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói különleges, performatív, közösségi alkotást hoznak létre a Pannonhalmi Főapátság hagyományaiból, szellemiségéből merítkezve és az év témájához, a Zarándoklathoz kapcsolódva. Az előadás mellett az idei pannonhalmi fesztiválon Fényszövet címmel nyílik meg a tehetséges fiatal művész, Tompai Noémi tárlata, és megtekinthető majd az Arcusra kibővített Zarándoklat kiállítás is.
  
   Érdemes annak is megnéznie a Pannonhalmi Főapátság áprilisban nyílt Zarándoklat című időszaki kiállítását az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon augusztus 25–27. között, aki egyszer már látta – ígéri Mélyi József kurátor. Nem csak azért, mert minden egyes alkalommal újabb és újabb rétegeit fedezhetjük fel Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán Tibor műveinek, hanem mert a művészek az Arcusra kiegészítik alkotásaikat, belenyúlnak a kontextusukba – fejtegeti. A tárlat a Pannonhalmi Főapátság ezeréves hagyományaiból kiindulva reflektál a monostor kulturális és spirituális évadának témájára, a Zarándoklat fogalmára. Az alkotások a sátor, a labirintus és a szuvenír hívószavak mentén készültek.
  
   A Zarándoklat nem csak ennek a kiállításnak témája, hanem a teljes Arcus, és azon belül a képzőművészeti programok is erre fókuszálnak. Tompai Noémi, mondhatni, egy zarándokművész. A Képzművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatója évekkel ezelőtt indult a Szent Jakab-zarándokútra, tavaly a svájci Fribourg-ig jutott el. Útjait és az ott átélteket pedig művészi módon, képes jegyzetekben dolgozza fel. A fesztiválon ezekből az alkotásokból nyílik tárlat, Fényszövet címmel.
  Egy, az Arcuson megszülető különleges alkotás befogadóivá is válhatunk, amelyen a képzőművészek kilépnek „szerepükből”, és előadóművésszé válnak. A Zarándoklat sokrétű dimenzióját egy performatív eseményen tárják fel a Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Mélyi József kurátor személyesen, illetve a közönség és a művészek szempontjából is nagyon izgalmasnak tartja ezt a három éve indult projektet. Mindig tartogat valami váratlant az esemény – mondja. A végleges előadás ugyanis csak a helyszínen alakul ki.
  
   Azt azonban már most lehet tudni, hogy a Zarándoklat témájából kiindulva az alkotás központi eleme a sátor lesz. Az előadás illeszkedik majd a Főapátság hat évvel ezelőtt indított kortárs képzőművészeti programjához is, amelyben a művészvilág és Pannonhalma párbeszédbe lépnek egymással. A Szent Hegy szellemisége pedig mindenkit megérint. József legnagyobb élménye az elmúlt hat évben, és az Arcusok keretében megrendezett performanszok esetében is, az a fajta kölcsönhatás, amelyet a Főapátság és a művészek között tapasztal. Amilyen nyitottsággal az alkotók a szerzetesközösség felé fordulnak, a testvérek ugyanolyan nyitottsággal fogadják ezt.
  
   A képzőművészeti programok mellett az Arcus idén is zenei, spirituális és irodalmi élményekkel várja a közönséget. Győri Noémi és Madaras Gergely művészeti vezetők ezúttal a kortárs Arvo Pärt szokatlanul áttetsző, mégis kivételesen elmélyült zenéit állították párba, a klasszikus mester, Joseph Haydn hol törékeny, vagy éppen humoros, játékosan lendületes darabjaival. A koncerteken, a két szerző „találkozásán” túl, a zene és az irodalom is kapcsolatba lép egymással. A hangversenyek az Arcus idei irodalmi díszvendége, Barnás Ferenc gondolataival indulnak. A műveiből kiválasztott részleteket maga az író olvassa fel. Máskor pedig a zenészek vendégeskednek az irodalmi programon. Barnás Bagatell című művének felolvasószínházi előadásán egy-egy rezidens muzsikus is megjelenik majd.
  
   Mindezt pedig a liturgikus, spirituális alkalmak teszik teljessé. A szerzetesközösség ebben a három napban egyebek mellett arra hívja a vendégeket, hogy együtt fejtsék fel az egyház és az egyén zarándoklásának sokszínű szövetét, merüljenek el az ezeréves hagyományokban, lelkiségben, és éljék át az imádság és a zene összetartozását augusztus 25–27. között a Pannonhalmi Főapátságban.
  
  A részletes program a fesztivál honlapján található.
  
  
  
  
  
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 carson coma    full of hell    leaves eyes    dornenreich    melt-banana    apokalipszis    dave grohl    teknocannibaal    terrorized    rainbow    ocean eyes    star trek    demjén ferenc    david byrne    tour 2012    flash    bon scott    overdrive    new roses    blasted mechanism    the killers    the cure    péterfy bori    i exist    hordes of chaos  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!