hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2023. április 28. péntek   06:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Magyar Mozgókép Fesztivál - Filmes szakemberekből álló zsűri dönt majd a Magyar Mozgókép Díjakról


  2023. június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok jelképes 500 Ft-os áron.
  
  Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premiere. Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró. Az ország bármely részéről kedvezményes 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe, aki vonattal érkezik. Immár publikus, hogy Bakos Katalin, Dobó Kata, Pesti Ákos, Vecsernyés János és Koltai Lajos zsűrielnök döntenek majd a Magyar Mozgókép Díjak nyerteseiről.
  A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.
  A fesztivál a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje, így az elmúlt év legkiválóbb alkotásait láthatja itt a közönség. Június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik az esemény. A fordulatos és izgalmas dokumentumfilm hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot.
  Dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési Miniszter a Magyar Mozgókép Fesztivál és az idén zenitjén lévő Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködéséről elmondta: „Örülök annak, hogy a magyar film már hazajár Veszprémbe és a Balatonhoz. A Magyar Mozgókép Fesztivál a 2023-as programév egyik ékköve. Az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényein tömegek érezhetik jól magukat, új közösségek alakulnak, de talán ennél is fontosabb, hogy a rendezvények nyomán fejlődik a régió infrastruktúrája, erősödik a gazdasági teljesítménye. Célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a film pedig ennek az ágazatnak az egyik leglátványosabb területe, ezért szeretnénk a hosszú távon a mozgóképszakma találkozó helye maradni.
  Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy „a filmesek életében a legjobban várt pillanat az, amikor a tervezgetést, előkészítést, gyártást és utómunkát követően az alkotásokat bemutathatják a közönségnek. Az EKF-fel együttműködve ezeket a pillanatokat sikerült az elmúlt években magasabb szintre emelnünk a közösen útjára indított új nemzeti filmfesztivállal, ami méltó ünnepe lett a magyar alkotásoknak, és immár harmadszor rendezzük meg. A változatos és izgalmas film felhozatal, amiből a szervezők idén válogathattak és a közönség júniusban megnézhet, a magyar filmipar élénkségéről tanúskodik, temérdek tehetség munkájának gyümölcse – a mi történeteink nagyvásznon.”
  „A film memória és az idő őrzője, a film a múltunk, de a jövőnk is egyben: minden képkocka értékes üzenet és minden film az életünkből mutat meg valamit. A hatása elvarázsol, - mindannyiunkat gazdagít és összeköt. A Magyar Mozgókép Fesztivál erre az élményre ad lehetőséget, minden esemény, kisérőprogram fókuszában is a filmek és azok szeretete, öröme áll.” – összegezte Csáky Attila fesztiváligazgató.
  
  A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, hazánkban itt először láthatja majd a közönség.
  A nemzetközi trendekhez igazodva, egyben visszanyúlva a tradíciókhoz, idén öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. Teszik mindezt azután, hogy az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit, melyeket a napokban bejelentenek a szervezők. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 faithless    eyehategod    larsen    johnny english reborn    -szeged    gedeon    timur bekmambetov    boston manor    postumus    profane omen    velvet revolver    excrementory grindfuckers    underworld    thor    ronnie james    the safety fire    frankenstein    destinity    vad fruttik    heaving earth    red riding hood    cowboyok és űrlények    structures (can)    khold    imák  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!