hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2023. április 21. péntek   06:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egy hónap múlva IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivál
Megújult koncepcióval várja a látogatókat az ingyenes családi rendezvény

  Egy hónap múlva, május 19-21 között lesz idén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál.
  
  Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén több mint 100 órányi mozgóképre rögzített csoda és ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Hazai ősbemutató, az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott új magyar alkotás is szerepel a programban közvetlenül a világpremiert követően. A fesztivál idei fókusz témája a víz. A díszvendég ebben az évben Észak-Macedónia. A rendezvény megújult koncepcióval várja a közönséget, melynek lényege az edukáció és szórakoztatás. Olyan ismert szakértők, mint Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán előadása, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a családosokat. A fesztivál célja, hogy minden korosztályhoz közelebb hozza a természetet és a természetvédelem fontosságát. A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit.
  
  A közel 1.400 nevezett filmből a fesztivál előzsűrije 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. A mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát medencei szekcióban, és a fesztivál vendégek kegyeiért. A három nap alatt három vetítőben több mint 100 órányi mozgóképre rögzített természeti csoda, ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Csak néhány példa ízelítőül. Itt lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli fehér sivatag élőlényeit örökíti meg számos viszontagság között. Látható lesz majd a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski felfedező műve, benne az élettelennek tűnő, de nagyon is élő, állat hotelként működő, Észak-Amerika délnyugati sivatagában élő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepével. A szintén többszörösen díjazott Christian Baumeister Vad Argentina című alkotása bemutatja, hogy mennyire törékeny ez a kivételesen gazdag élőhely, amelyet a klímaváltozás és a vele járó tüzek fenyegetnek napjainkban. A fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít, a Maros ártér című lenyűgöző munkájában. A folyószabályozások ártalmairól szól az egyik legjelentősebb magyar természetfilmes, Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a leginkább megcsonkított Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Hazai ősbemutató is lesz: gyönyörűek és nagyon az érzelmekre hatnak Végh Attila börzsönyi képsorai az Erdő titkai című filmjében, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak ezernél is több, a világ minden tájáról nevezett rövidfilm közül.
  
  A professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy számú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába. Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a Diákfotó pályázatot, amelynek két kategóriájába - Ember és víz, általános természetfotó - április 30-ig még beküldhetők művek. A szervező Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szándéka szerint az iskolások különösen fontos célközönsége a rendezvény sorozatnak.
  
  A filmfesztivál nemcsak elgondolkodtató és természeti értékeket felvonultató mozgóképekkel várja látogatóit. Az idei fókusz, a már említett víz-hangok témáira építve izgalmas, jövőbelátó előadásokat, interakciókat, workshop-okat is kínál, amelyek célja: edukáció és szórakoztatás. E programok a kastély termeiben látogathatók. A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, gyerekeknek és felnőtteknek a greenbox technika használatáról, az animáció készítésről és a filmezés egyéb titkairól. A Kék Bolygó Laborba érkezők az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség vizsgálattal. A Kék Bolygó Akvárium vizes tárlói a folyók, tavak, tengerek világát idézik. .” A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak meg az érdeklődök, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes. A Kék Bolygó Media és Információs Központban az érdeklődők interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival. A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia, amelynek kultúrája, lakóinak életszemlélete érdekes tanulságokat hordoz és számos elemében megfogadható példával szolgál a magyaroknak is.
  
  A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit ezen a tartalmas májusi hétvégén.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sziget 2010    saint deamon    hawtwhore heights    boston manor    amerikai pite    godot    the prodigy    lúdbőr    robb flynn    mission impossible    twitter    pannónia fesztivál    unexpect    obituary    gaudi-nagy tamás    ghymes    warbringer    communic    pain    civet    alcest    laurence fishburne    rita ora    lord of the lost    69 eyes  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!