hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. április 6. csütörtök   06:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapest100 + 50 = ünnepeljük együtt a 150 éves házakat!


  A Budapest100 közzétette az idén megnyitó és programmal készülő 50 ház listáját. A városegyesítés 150. évfordulóját közösségi művészeti projekttel is ünneplik, amelyre a pályázatokat április 16-i határidővel várják. A részletes, teljes programot április végén ismerhetjük meg.
  
  
  Már nyilvános a Budapest100 május 13-14-i hétvégéjén megnyitó házak listája – pont 50 épület csatlakozik idén a programhoz.
  
  A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ építészeti és kulturális fesztiválja, 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén, minden évben. Idén a 150 éves épületeket szólította meg, az 1873-as városegyesítés évfordulójának alkalmából. A programban résztvevő házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt itt lakók történeteit ismerhetjük meg, hanem a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális sokszínűségét is.
  
  Bár a tematika mindhárom városrész – Pest, Buda és Óbuda – közös történetét felöleli, többé-kevésbé eredeti formájukban megmaradt 150 éves házakat történelmi okokból szinte csak Pesten találunk. Budán elvétve akad egy-egy korabeli épület, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói.
  
  A tavalyi kibővített, négy napos eseménysorozat után idén is ugyanilyen gazdag lesz a program: közösségi művészeti alkotással kezdődik a három városrészben (május 11.), sétanappal folytatódik (május 12.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 13-14.).
  
  A rendezvény első napjára a Budapest100 közösségi művészeti pályázatot is hirdet Városvariációk néven. A jelentkezés mindenki számára nyitott, és minden formailag megfelelő, határidő előtt benyújtott pályázat bekerül a programba. A szervezők három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat és izgalmas történeteket. A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka egy összművészeti est keretében. A teljes felhívás és a jelentkezési űrlap ezen a linken található.
  
  A teljes, részletes program április utolsó hetére várható. A nyomtatott programfüzet elérhető lesz a Kortárs Építészeti Központban, az OSA Archívumban és más kijelölt helyeken, amelyekről a szervezők majd a Budapest100 honlapján és social media felületein tájékoztatnak.
  
  A Budapest100
  
  A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.
  
  A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, az akkor épp százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultunk, és városrészeket választottunk, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett - ekkortól a százéves házak ünnepét felváltották a tematikus fesztiválok.
  
  A Budapest100 minden programja ingyenes.
  
  A KÉK – Kortárs Építészeti Központ
  
  A Kortárs Építészeti Központ független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalatai és partneri hálózata révén mára a KÉK Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője.
  
  A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönségnek szóló eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységei vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve több városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 david byrne    takáts eszter    stiff bastard    george w. bush    aetarnam    blood red throne    semmiből a semmin Át    riki    metaldays    heidevolk    emmure (usa)    madrass    gothica fesztivál    nvyllund    wackor    anna phoebe    molotov solution    sziget 2013    barn burner    the idoru    anna& the barbies    anna& teh barbies    papp lászló aréna    amanda peet    black francis  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!