hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2023. március 1. szerda   06:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
13. Frankofón filmnapok


  Március 1-jén 19.30-kor a Francia Intézetben a Csapó! című vígjáték nyitja a 13. Frankofón Filmnapokat. Március 12-éig a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet - nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.
  
  Vígjátékok, romantikus és történelmi filmek, drámák, animáció, zenés dokumentumfilm, krimi, thrillerek és egy sci-fi paródia is színesítik az idei programot. A francia filmek mellett szerepel belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai és magyar alkotások is szerepelnek a kínálatban. Az esemény idén kiemelt figyelmet szentel a nőknek. Az Annie és a harag című film nőnapi vetítése után a PATENT Egyesülettel lesz beszélgetés az abortuszról, A vád március 11-i vetítése után pedig a NANE pszichológusa és a PATENT Egyesület jogásza osztják meg gondolataikat.
  
  A március 1-12. között zajló 13. Frankofón Filmnapok kiemelt figyelmet szentel a nőknek és számos női rendező munkáját mutatja be. 2021 -ben Cannes-ban debütált a koszovói Luàna Bajrami A domb, ahol az oroszlánok üvöltenek (La colline où rugissent les lionnes) című drámája, melyet március 2-án 18:30-kor a Francia Intézetben, majd március 4-én, szombaton 16:30-kor az Urániába vetítenek. Egy elszigetelt kis faluban három fiatal nő álmai és ambíciói lassan felmorzsolódnak. De ideje kitörni, meghódítani a világot és kiereszteni a hangjukat. Március 3-án 20 órakor az Art+ Cinemában, majd március 10-én 20:30-kor az Urániában lesz látható a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egyaránt nagy sikert aratott A bűn melegágya (L’Origine du mal) című francia thriller, melyben a tengerparti luxusvillába betoppan egy fiatal nő, hogy megismerje sosem látott, dúsgazdag apját. Ezzel egy titkolózással és gyanúsítgatással teli hitchcocki lavina indul el.
  
  Március 4-én 17 órakor az Urániában, majd március 10-én 19 órakor a Francia Intézetben lesz látható Rebecca Zlotowski Mások gyerekei (Les enfants des autres) című alkotása Virginie Efira, Roschdy Zem és Chiara Mastroianni főszereplésével. Rachel új szerelme egy négyéves kislányt is hoz a kapcsolatba, akit Rachel szerető gondoskodással vesz körül. Csakhogy, ha az ember túlságosan megszereti valaki más gyerekét, könnyen megégetheti magát. Március 4-én 20 órakor és március 8-án 20.30-kor az Art+ Cinema Blandine Lenoir női rendező Annie és a harag című mozija csodálatos alkotás a női szolidaritásról és egyenjogúságról. A film nőnapi vetítése után a Bakó Júliával és Les Krisztinával, a PATENT Egyesület munkatársaival lesz beszélgetés az abortuszról.
  
  Március 5-én 15 órakor az Urániában, majd március 9-én 20 órakor az Art+ Cinemában vetítik a Konyhafőnök (La brigade) című filmet, melyben Cathy szakácsnak szegődik egy fiatalkorú bevándorlóknak fenntartott átmeneti otthonba. Március 6-án 20:30-kor, majd március 12-én 18 órakor az Urániában mutatják be a 2022-es Berlinalen debütált az Éjszakai átutazók (Les passagers de la nuit) című kifinomult alkotást Charlotte Gainsbourg-ral és Emmanuelle Béart-ral a főszerepben. A két kamasz gyerekét egyedül nevelő Elisabeth egy éjszakai rádióműsornál kezd el dolgozni, ahol megisrmerkedik a kallódó Talulah-val, akinek szabad szelleme erős hatást gyakorol rá és gyermekeire.
  
  Március 6-án 18:30-kor a Francia Intézetben vetítik a tavaly Velencében bemutatott A vád (Les choses humaines) című francia drámát. Egy srác megerőszakolt egy lányt. Állítólag. Ki ez a fiú? Bűnös vagy ártatlan? És ki ez a lány? Áldozat, vagy épp bosszút akar állni? Charlotte Gainsbourg mellett Matthieu Kassovitz is emlékezetes alakítást nyújt a filmben. A film március 11-i, 20 órai vetítése után az Uránia Nemzeti Filmszínházban Horváth Éva, a NANE pszichológusa és Spronz Júlia, a PATENT Egyesület jogásza osztják meg álláspontjukat a filmről.
  
  Március 7-én 18 órakor, majd március 11-én 18.30-kor az Urániában lesz látható a kanadai Caroline Monnet Bootlegger című drámája, melyben Mani hazamegy az észak-kanadai indián közösségbe, amelyben felnőtt. A múlt fájdalmai újra felszínre törnek. Március 8-án és 10-én 18:30-kor az Urániában vetítik Erige Sehiri tunéziai rendezőnő A fügefák alatt (Sous les figues) című drámája női sorsokon keresztül ad színes képet napjaink Tunéziájáról. Március 9-én és 12-én 18.30-kor az Urániában mutatják be Emmanuelle Nicot női rendező tavaly Cannes-ban a Kritikusok Hetén a legjobb alakítás díjával és a legjobb játékfilmnek járó Arany Sín díjjal méltatott filmjét, a Dalva című belga drámát, melyben a 12 éves Dalva úgy öltözködik, sminkel, viselkedik, mint egy felnőtt nő. Egy este aztán a családsegítők váratlanul elviszik apja otthonából. Végül március 10-én 18.30-kor és 12-én 16.30-kor az Urániában pereg majd a Velencében a Kritikusok Hetének zárófilmje, a Királynők (Reines) című marokkói menekülős road-movie, melyben a casablancai rendőrség két nőt és egy kislányt üldöz az Atlasz-hegységtől egészen az Atlanti-óceán partjáig.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 emma thompson    i exist    core leoni    death is not glamorous    háború a vámpírok ellen    hellripper    pfa    neckbreaker’s ball    5 yards    karma to burn    fishing on orfű    mothica    dragonforce    lighthouse project    norma jean    möbel    Üllői Úti fuck    the devil came on horseback    gyöngyvér    terror    henry homesweet    devilfire    twin temple    xiu xiu    primal fear  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!