hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2023. február 23. csütörtök   07:19
nincsen hozzászólás

szerző: ma
3Sti Hurrá! - Időket dúdolva, digitális szerzői kiadás


  A tavaly augusztusi 3Sti Hurrá! debütáló lemez után - Átugrom a Napot - nem kellett sokat várni a második album megjelenésére, a Dalok.hu szíves közreműködésével újabb digitális korongra rázhatjuk a zenekartól.
  3Sti Hurrá!
  
  A szerző gondolataival:
  „Adódhat a kérdés, miért dúdolunk időket? Mert emlékeket, érzéseket kelt a visszaidézésük. Némelyik felkavaró, másokba viszont jól esik visszagondolni. Így tettem magam is a lemez megírásakor.
  A lemezen határtalan örömömre barátom és zenésztársam, Végh Attila is közreműködik, szerzőtársként és gitárokon is. Őrült régóta tart a barátságunk, úgy emlékszem, 15-16 évesen találkoztunk, ő gitáros, én dobos, rengeteget játszottunk együtt, dolgoztunk dalokon. Volt, hogy két fős zenekarként adtunk koncertet, őrült sokat nevettünk, beszippantott a barátság és a zene.
  
  Néha úgy tűnt, messzire sodor egymástól bennünket a szél, ám aki a nagy képet is látja, az sosem aggódik: az összetartozók újra meg újra megtalálják egymást. Ezeket az időket is eldúdoltuk a ´Nem a tested vagy’, illetve a ´Holdfény´ című dalokban.
  Valaha azt álmodtam, hogy együtt fogunk lemezt készíteni - az Örökkévalónak hála, ez most megadatott. Attila virtuóz és határozott gitárjátéka igen megkapó, a gyökerektől felforgat minden hangzást, amikor egy dalhoz hozzányúl: életre nyílnak a dalok a játékával, ízes gitárhangzásával. Csak olyan és csak annyi hallható, ami éppen a dalnak kell; mindezt hihetetlen zenei empátiával, szaktudással, kreativitással, és - a legfontosabb - ízléssel, ízzel teszi.”
  
  - És valóban, a zenekar hangzása meglehetősen egyedi, talán ezért is sorolják leginkább alternatív rock kategóriába a zenekart.
  „A ´Nem a tested vagy´ egy film, amit soha nem forgatott le senki, mégis fel-feltűnik az emlékeimben. Két ember interakciója, a részletek ott vannak a dalszövegben. Csak hunyd le a szemed el indítsd el a filmet, ott van minden.” – a szerző szavait idézve.
  
  Félreértés ne essék, a Föld nem lapos, és a tested is vagy a lelkeddel együtt. A dal a maga üzenetében mégis az előbbire koncentrál. A ´Holdfény´ egy szerény jazzrock-himnusz, telve a belemerülés érzelmeivel. Figyelembe ajánlom a gitár szólót, finoman fűszerezett eledel a fülnek, ha alkalomadtán erre éhezne meg.
  
  A dalszövegek a szerző, Horváth-Jeges Zoltán, röviden: Soultain költői vénáját hozzák (Lásd: Szódat legelni éhesen, Publio kiadó, 2015), cizelláltak és nagyon elmondjak a dalokat.
  „Nem kell félni a verstől, azok nem molylepkeszagú tintasorok egy penészes könyvben, lám, rockversként, dalszövegként is megállják a helyüket, van művészi értékük és egy koncerten sörrel a kézben lehet pogózni rájuk.” – így a szerző.
  A téma választás a zenekar második lemezén is kettős: saját élmény vagy saját fikció. Körbeírnak egy képet vagy szituációt (pl. Nyári álom illata, Sárga falevél), vagy nyitva hagynak gondolatokat, amibe mindenki másként helyezkedhet bele (pl. Nem a tested vagy).
  
  Aztán, a ´Nyári álom illata´, a Balatoni vízcsobogós, távoli-zsivajos, nádasillatú emlék: koraősszel, a napsütést már felhővel rajzolja a közeledő hideg. A napszítta-szőkeségű nyár már köntösbe bújik, és meglebben a fátyla, ahogy fázósan ellibben három évszaknyi szendergő pihenőjére. Édes kép, érzem a balatoni illatokat is, miközben hallgatom.
  ´Rendíthetetlen´, az emlékek rövidfilmje. Ahogy az óriás fa rezzenetlen állja a vihart, úgy álljon a párkapcsolat, a család is minden nehézséget. Riverfall, emlék két ember találkozásáról, akik zsigerileg különböztek egymástól: az egyikük olyan volt, mint a nyugodtan hömpölygő folyó, a másikuk pedig inkább a vízesés, ami habokat kavar, örvénylik és mindig vízcseppek táncolnak körülötte. Mindkettő erős, és amikor találkoztak, abból nem a harmónia tört elő. A folyó csak azt tudta, amit a folyó tud, a vízesés pedig a maga mesterségét űzte: Kettejük kapcsolatáról szól ez az angol nyelvű zenedráma.
  A ´Sárga falevél´ az elengedés dala. Talán a legrégebbi mind közül. Főhősünk a szinte mindenki által már legalább egyszer kipróbált természeti rituáléjából - az elszáradt levél marokban való összemorzsolása és szétszórása - élte meg az elengedést. Sikeres projekt volt láthatólag. A dal különlegessége, hogy a mozdulat és a körülötte lévő gondolatok egy öt perces dallá lettek szerkesztve, egy felnagyított pillanatról beszélünk a dalban, mégsem unalmas, nincs olyan érzetünk, hogy túl hosszú volna.
  
  A szerző gondolatai:
  „Intenzív emlék a múltból: először a dalszöveg és az énekdallam született meg, de évekig nem tudtam mit kezdeni vele. Aztán ugyanez történt a 7/8-os dobritmussal, amit a kedves dob tanárom fedezett fel a kotta füzetemben, csak lefirkantottam, majdnem el is felejtettem. Nem tudtam, hogy időről időre miért jön mindig elő, miért mutatja meg magát. Vagy másfél évtized után készült el a dal első verziója, de ezzel sem tudtam mit kezdeni. Tudod, érzed, hogy van benne valami erő, egy kerek történet, de nem akar
  kijönni.
  Újabb másfél évtized után egymásra talált a 7/8-os dobritmus, a régi billentyűs
  kíséretet teljesen átírtam gitárra, a dalszöveget átírtam, hozzáírtam azokat a részeket, amelyek teljes egésszé tettek a dalt. Elkészült. Hosszú, nagyon hosszú út után megérkezett erre a lemezre.
  Az emlékek dúdolási sorában a ´Nagykabát az éj´ volt az a történet, amikor babakocsit tolva beszélgettem sokat a kislányommal, meséket költöttünk és a hazavezető úton teljesen átéltük őket.
  Néha meglegyintett a gondolat, hogy másnap, amikor munkába indulok, ezeknek a szívtépően szép óráknak az emlékébe, azokba az óriásivá nőtt mesepillanatokba, amelyet mi építettünk együtt, visszavágyok majd, és csak a hideg, csípős hiány marad a lányom nélkül a vonaton. Ez a mi történetünk.
  
  A lemez is a mi történetünk.
  Így talán érthetővé válik, miért is dúdoltam ezeket az időket erre a lemezre. Gyere, dúdoljuk együtt tovább.”



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 grand mexican warlock    firewind    ko ko mo    the inspector cluzo    vágtató csodaszarvas    kelet-nyugat    annihilator    james sullivan    dr. house    utódomra ütök    die apokalyptischen reiter    neaera    brittney jones    bécs    kispál andrás    transitional    for today    over my dawn    noah & the whale    hawthorne heights    moulin rose    sziget fesztivál    robert downey jr    little fockers    gus g  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!