hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2023. február 20. hétfő   08:14
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Requiem - az ukrajnai civil áldozatok emlékére a Zeneakadémián
A Szent Efrém Férfikar 50 Magyarországon élő ukrán menekült számára jegyet biztosít a koncertre

  Az ukrajnai háború kitörésének egy éves évfordulóján, 2023. február 23-án 19:30 órakor a civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Szent Efrém Férfikar a budapesti Zeneakadémián.
  
  A hangversenyen többek között felhangzik az a pravoszláv ének, melyet Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című nagysikerű sorozathoz dolgozott fel, a kar egyik tagja, a kárpátaljai születésű Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója, az Ukrán Requiem ukrán és latin nyelven, valamint Liszt Ferenc ritkán hallható férfikari Requiemje, amit két gyermeke és édesanyja elvesztése után írt a mester. A Szent Efrém Férfikar 50 Magyarországon élő ukrán menekült számára jegyet biztosít a koncertre.
  
  A koncerten először a görögkatolikus halotti megemlékező szertartás, a Panachida két részlete hangzik fel: A megdicsőült igazak lelkeivel… negyedik hangú saját tropárdallamon, majd a Boldog nyugalmat (Vicsnaja pamjaty) kezdetű ének Bubnó Tamás harmonizálásban kerülnek előadásra, a görögkatolikus egyházi gyakorlatban elterjedt terceléses éneklésmódot alapul véve. Ez utóbbi művet Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző is feldolgozta a Csernobil című nagysikerű sorozathoz. A dal fájdalmas párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját.
  
  Papp Viktor Ukrán Requiemje ukrán és latin nyelven írt kompozíciója tiszteletadás a civil áldozatok előtt, az elhunytak rokonai előtt és mindazon ukrán állampolgárok előtt, akik rendkívüli fizikai és szellemi erővel viszik a vállukon az ország működését. Végül tiszteletadás az ukrán kultúra előtt is. A háborúban a megtámadott nemzet kultúrája az egyik legelső célpont, melyet a megszállók megpróbálnak ellehetetleníteni. 
  
  A koncert második felében felcsendülő Requiem Liszt Ferenc egyik ritkán hallható egyházi kórusműve. A katolikus gyászmise kezdőénekének első szavát, requiem - melynek jelentése: nyugodalom - használja a klasszikus zenei terminológia a többtételes gyászmise-ciklusok elnevezésére. Liszt Ferenc 56-57 évesen, fiának, kisebbik lányának és édesanyjának elvesztése után komponálta meg gyászmiséjét, amelyről így ír: „Férfihangokra írott Requiememben megpróbáltam a halál szelíd, megváltó hangulatát kifejezni. Ez még a Dies iraeben is megmutatkozik…”.
  
  Liszt műve mindemellett hihetetlen drámaiságot és erőt is sugároz, amelyet a legmagasabb szintű kamarazenei összhangzásokkal, a tizenkétfokúság irányába való melodikus és akkordikus kitekintéssel, néhány helyen a kétkórusosság finom beemelésével, egyszer-egyszer zenei szerepcserével (az orgona lesz a szólista, a kórus kíséri) valósít meg.
  
  A Szent Efrém Férfikar nyolc férfihanggal, különleges, kamarazenei megközelítésben szólaltja meg az eredetileg négy szólistára és nagykórusra írt kivételes, zseniális művet, melyet méltán nevezhetünk a legszebb magyar rekviemnek. Az előadásában közreműködik Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és orgonaművész, Tóth Benedek üstdobon, Komlóssy Gábor és Végh Tamás trombitán, Boldizsár Zsolt és Király Boldizsár pedig harsonán. A koncertet rögzíti a közmédia. A felvétel 2023. március 20-án az MTVA M5 csatornáján lesz majd látható.
  
  Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott. Később a magyar férfikari hagyomány illetve a kortárszene irányába bővült repertoárjuk, majd a szakrális világzene és az együttes tagjai által komponált átiratok, átdolgozások és saját darabok kerültek előtérbe. A Magyarországon és világszerte rendszeresen koncertező együttesnek eddig tizenhat lemeze jelent meg.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 omega lithium    revocation    saint deamon    the devil came on horseback    uli jon roth    jon lord    korn    vadvirágok blues band    ill nino    Ízek    preservation hall jazz band    slaughter at the engagement party    unleashed    dennis lehane    király!    blur    the devils blood    surface festival    stardrive    nick mccarthy    prostitute disfigurement    nevermind    omega diatribe    dragonforce    exférj újratölve  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!