hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2023. február 17. péntek   09:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lián / Mester - tanítvány láncolatok kiállítás
2023. február 23 - március 23. Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem - Budapest, Andrássy út 69-71.

  Kiállításmegnyitó: 2023. február 23., péntek 18.00
  
  A liánok felfutó, fás szárú kúszónövények. Hajtástengelyük rugalmas mozgást biztosító speciális szerkezetű szár, levélzetük csak fényben gazdag környezetben fejlődik ki erőteljesen. A lián nem élősködik a fatörzsön, amelybe kapaszkodik, viszont szüksége van a fatörzsre, hogy a fény közelébe jusson. A talajban gyökereznek, és a kúszó-felfutó növekedés és rögzítés változatos formáit mutatják.
  
   A Lián / Mester - tanítvány láncolatok c. kiállításon szereplő művek bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy ilyen 150 éves „fatörzs”, amelyen művészek mester-tanítvány szerkezetű, egyre burjánzóbb „liánzata” a tradíciót a folyamatos megújulás tükrében mutatja, egészen a jelenleg folyó alkotómunkáig.
  
  É. Kiss Piroska kurátor kiemelte: „A Lián c. kiállítást megalapozó kutatásokat a Képzőművészeti Egyetem levéltári archívumában kezdtük meg, Fehér Virág és Fábián Luca, művészetelmélet szakos hallgatókkal. Rendkívül szerteágazó és alapos munkára volt szükség, tanulmányoztuk a fellelhető szakirodalmat, életrajzokat, katalógusokat, a korabeli szöveges és vizuális forrásokat. A mester-tanítvány kapcsolatok történetét személyes interjúkkal is kiegészítettük. Összességében elmondható, hogy bár a Lián kiállítás nem művészettörténeti és nem egyetemtörténeti tárlat, a keretek csupán néhány izgalmas mester-tanítvány szál végig vezetését teszik lehetővé, a kiállított alkotások bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a mindenkori kortárs képzőművészet igen erős pillére, fatörzse.
  
  A Képzőművészeti Egyetemen a kezdetektől működött a festő- és szobrászképzés, melynek történetében - az intézményt érintő történelmi-, politikai-, szerkezeti változások ellenére - sikerült olyan végig vezethető, jelentős mester-tanítvány liánszálakat találni, mint Székely Bertalan - Vaszary János - Hincz Gyula - Maurer Dóra - Chilf Mária - Hámori Anett vagy Bernáth Aurél - Klimó Károly - Radák Eszter - Udvardy Emese ág. A szobrászoknál a Stróbl Alajos - Bory Jenő - Szabó Iván - Körösényi Tamás és a Radnai Béla - Kisfaludi Srobl Zsigmond - Somogyi József - Kő Pál - Rabóczky Judit szálakat vittük végig. Ezek izgalmas kereszteződései is színesítik a képet.
  
  A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a grafika oktatás liánzata jóval töredezettebb. A grafikát autonóm művészeti alkotásként fókuszba állító képzést Olgyai Viktor teremtette meg, munkáját tanítványa, Varga Nándor Lajos folytatta. Bortnyik Sándor vezetésével 1949-ben igazolt át az Iparművészetiről a Képzőművészeti Főiskolára Hincz Gyula, Kádár György, Koffán Károly és Konecsni György. Az új tanszék vezetését Ék Sándorra bízták. Azóta a képgrafika és a tervezőgrafika területén is folyamatos a magas színvonalú a képzés, olyan sűrűn kereszteződő, de jól követhető mester-tanítvány láncolatokkal, mint Raszler Károly - Szurcsik József - Eszik Alajos - Madácsy István - Dobó Bianka, vagy a tervezőgrafika területén Zelenák Crescencia - Molnár Kálmán - Felsmann Tamás - Lelkes László.
  
  Az alakrajz és anatómia oktatása a kezdetektől meghatározó eleme a Képzőművészeti Egyetem művészképzésének, de az Anatómia Tanszéken folyó alkotómunka nem írható le a hagyományos mester-tanítvány láncolatokkal. A ma már világhírű művészeti anatómia képzést Barcsay Jenő alapította, munkáját a tanszéken Patay László és Kiss Tibor folytatta.
  Kollégáik, utódaik munkáját a Lián c. kiállításon a perkátai ásatás során feltárt emberi maradványok arcrekonstrukciós rajzai mutatják be. A Kőnig Frigyes vezette program munkájában oktatók és hallgatók is részt vettek.
  
  A Lián kiáltás minden művészt egy-egy munkájával reprezentál, a látogatók a neveknél szereplő QR kód segítségével bővebb anyagot is találnak a művészről és életművéről.
  
  A Lián kiállítás műtárgyai a Képzőművészeti Egyetem saját gyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származnak, továbbá művészek, leszármazottak és hagyatékgondozó intézmények kölcsönzésének köszönhetőek.
  
  A kiállítás grafikai munkáit Hurai Adél tervezőgrafika hallgató végezte.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2023. szeptember 26.
Új lemezzel, énekessel kiegészülve tér vissza Vinnie Moore Budapestre
Miyavi: 4 év után újra Budapesten a szamuráj gitáros (Dürer Kert - Budapest)
2023. szeptember 30.
Ben Granfelt és Son Henry nyitja az őszi blues-rock koncertsorozatot
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mező Misi: „Tiéd csak az marad, amit másoknak adsz”
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
12. alkalommal rendezik meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját a Fonóban
Elbájol, kíváncsivá tesz, meghökkent.
Pajta és Népzenei Selection címmel nyilvános konferenciát rendeznek a Fonóban, amelyhez koncertprogram is kapcsolódik
Fékomadta – megelevenedik a középkor Zsámbékon
Harmadszorra is visszatér a KEMP dalszerző tábor
Sztárhárfások, fiatal tehetségek és hárfakiállítás a 25. hárfafesztiválon Gödöllőn, a Királyi Kastélyban
 kiemelt 
Meshuggah: monumentális turnényitás Budapesten, az Avatar vendégszereplésével
  
Március 7-én végre Budapesten is bemutatja legutóbbi lemezét a Meshuggah

Ben Granfelt és Son Henry nyitja az őszi blues-rock koncertsorozatot
Annisokay: modern metalcore hármas élén, új dalokkal tér vissza a német csapat
Miyavi: 4 év után újra Budapesten a szamuráj gitáros
Cradle Of Filth: jövő tavasszal újra Budapesten az angol metal legenda
 friss hozzászólások 

Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Világsztár zongorazseni először Budapesten (1)
Epica, Apocalyptica (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 shrek    sonata artica    tesstimony    jaffa    crimson shadows    cro-mags    gorgoroth    soderbergh    bathory    heaven steet seven    mike portnoy    imák    like a storm    antonio carlos jobim    obey the brave    hst stúdió    a legszebb dolog    lakatos róbert    ryan reynolds    pozakowski    ektomorf    markus schrodt    krúbi    world painted blood    chuck schuldiner  

r47
Copyright 2000-2023 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!