hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. február 16. csütörtök   08:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Unikum a néptáncok kedvelőinek- Mezőségi utakon az Eszterlánc zenekarral


  Ezen a héten igazi különlegességek várják a néptáncok kedvelőit a Fonóban. Pénteken az Eszterlánc zenekar koncertjén a mezőköbölkúti népzenével és táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, majd a Berka együttes táncházában moldvait, a vonós táncházban pedig mezőségi táncokat táncolhatnak az Eszterlánc muzsikájára mezőköbölkúti táncoktatással. Szombaton a tizenéveseket várják a Fonó egyik legnépszerűbb programjára, a Kamasz táncházba, ahol a Sarjú Banda zenél majd.
  
  Mezőköbölkút egy magyar többségű szórványfalu a Mezőség keleti részén nagyon gazdag hagyományokkal, ennek ellenére idáig kevés figyelmet kapott. Császár Attila, az Eszterlánc zenekar vezetője 1992 óta folytatott gyűjtéseket a településen, azóta többször látogatott vissza, számos anyaggal gazdagodva. A falu adatközlő táncosai, zenészei végül tavaly az Eszterlánc hívására ellátogattak a Fonóba, a velük való találkozás nagy élményt jelentett a zenekar számára. Így született meg az Eszterlánc mostani mostani műsora, ahol ezúttal az adatközlők nélkül idézik fel a táncokat és zenéket a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosainak, Szabó Kincsőnek és Tompa Attilának a segítségével. A mezőségi tánc kedvelőinek ez egy különös lehetőség lesz megismerkedni ezzel a táncanyaggal. A koncertet táncház követi, mely mezőköbölkúti tánctanítással veszi kezdetét.
  
  
  
  Az Eszterlánc, megalakulása óta elsősorban hagyományos mezőségi népzenét játszó zenekar. Négy mezőségi falu zenei hagyományait feldolgozva, idáig nyolc lemezük jelent meg. Koncertjeiken általában a tóvidéki mellett keszüi és magyarszováti tánczenét is játszanak. Műsoraikban és hangfelvételeiken gyakran közreműködnek mezőségi énekesek. A zenekar és a visszatérő vendégművészek munkáját Császár Attila fogja össze, mezőségi gyűjtőútjaira támaszkodva.
  
  Tagok:
  Sturcz Noémi – ének
  Juhász Réka – ének
  Komáromi Márton – hegedű
  Szilágyi Márton – hegedű
  Császár Attila – brácsa
  Bálint László Domonkos – bőgő, kontra
  Táncoktatók: Tompa Attila és Szabó Kincső
  
  Több, mint tíz éve tartja rendszeres táncházát a Fonóban minden második pénteken a Berka együttes. A Berka klubok táncházaiban mind a moldvai, mind pedig a népi vonós zenére táncolni vágyók találnak lehetőséget, hiszen két teremben megy a tánc egész este. A Nagyteremben Gyurka Fábián táncmester és a Berka jóvoltából moldvai táncházi hangulatokkal, az Előtérben vonós táncházi muzsikával várunk minden érdeklődőt!
  A 2008-ban alakult Berka tagjai nemrég ünnepelték a zenekar tizedik születésnapját. Az igen változatos moldvai csángó dallam- és táncrepertoárral az elmúlt évtizedben sokat foglalkoztak a zenekar tagjai. E tájegység iránti szeretetüket és tiszteletüket immár egy évtizede tartó, kéthetente megrendezésre kerülő táncházsorozatukkal igyekeznek kifejezni. Egy évtizedes munkásságuk eredménye több mint 500 felnőtt és gyerek táncház, 2 nagylemez, valamint a 2014-ben megjelent „Felsütött a nap az égre” népzenei Karaoke DVD Moldva tájegységének tolmácsolása. A zenekar az elmúlt években nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott Európa 8 országában. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi muzsika is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.
  
  
  
  ”Zenekarunk felállása az elmúlt évben sokat alakult, változott. Igyekszünk a Berka közösség korábbi és jelenlegi aktív tagjaiként őrizni a szakmai tudást, zene iránti szeretetet. Ami azonban minden szakmai szempontot felülír zenekarunk filozófiájában, az a zenekaron belüli baráti szálak ápolása, családjaink bevonása ebbe a közösségbe, és gyermekeinknek a népzene iránti szeretetünk továbbadása.”
  
  A Kamasz Táncházban a tizenévesek mulathatnak egy jót kora esti, 18.00 órás kezdéssel, ami jobb, mint egy házibuli! A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda muzsikál. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől.
  
  
  
  Február 17. péntek
  19:00. Mezőségi utakon az Eszterlánc zenekarral
  20:30. Berka Együttes és az Eszterlánc moldvai és vonós táncházazterlanc-moldvai-es-vonos-tanchaza/
  
  Február 18. szombat
  18:00. Kamasz Táncház a Sarjú Bandával



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 aborym    vince vaughn    pribojszky mátyás    into darkness    nina hagen    tasters    faithless    jimi hendrix    pat metheny    hypocrisy    ryan reynolds    michael cera    parov stelar    induction    iced earth    haunted    danielle spencert    eye beyond sight    crystal fighters    alteriah    eyes set to kill    inferia    stan lee    rimszkij-korszakov    kasabian  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!