hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
hírek   2023. február 13. hétfő   09:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hófödte hegyek közt egyedül hajókázni - megjelent a New Fossils bemutatkozó dala


  A zeneileg jazz, témájában a könnyűzenei hangulatokhoz húzó New Fossils tulajdonképpen majdnem egy véletlennek köszönheti megalakulását. A zenekar tagjai (Gyányi Marcell - bőgő; Szabó Dániel Ferenc - dob; ifj. Tóth István - gitár; Ocsovay Damján - billentyű; Varga Dániel - szaxofon) ugyanis már keresztbe-kasul valamilyen módon zenéltek együtt - ahogy ők fogalmaznak, “egy matek feladványt lehetne írni, hogy ki hány zenekarban játszik együtt és mikor”.
  Olyan formációk nevéhez köthetőek, mint a Mörk, a Mordái, a Deep Glaze vagy a Laiho. Első kislemezdaluk ráadásul a számos szakmai elismerést (pl. Fonogram-díj, Liszt Ferenc-díj) begyűjtő trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél közreműködésével készült.
  
  Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy keveredik össze egy ennyire sokszínű zenei társaság egy zenekarban. 2020-ban Szabó Dániel Ferenc és Gyányi Marcell szinte ugyanazokkal a zenekari tagokkal rögzített külön-külön két darabot a Müpa Zeneműpályázatára, és mindketten nyertek. Ezután döntöttek úgy, hogy egyesítik erőiket, így alakult meg a New Fossils. Legelső koncertjüket (még Szabó-Gyányi Quintet néven) rögtön teltház előtt adták, tavalyi lakáskoncertjükre pedig ellátogatott az izlandi ADHD nevű zenekar is, akik azt mondták, az elmúlt 10 évben ez volt a legjobb szabadnapjuk a turnéban, és rögtön meg is invitálták őket Németországba. Ezzel egyidőben elkezdtek dolgozni a bemutatkozó nagylemezükön, ami ígéretük szerint egy kísérletezőbb összeállítás lesz. Ezt vetíti előre a most megjelenő The River Can Not Go Back, ami szó szerint a formáció első száma, ez volt ugyanis a legelső dal, amit kvintettként próbáltak, és ahogy Gyányi mondja, itt bizonyosodott meg arról, hogy ez a sokszínű társaság remekül tud együttműködni. A dal azt az érzést és hangulatot idézi, mintha a hatalmas, hófödte hegyek közt hajóznánk csendben, egyedül a gondolatainkkal. Ahogy a dal szerzője, Szabó Dániel F.meséli:
  
  “Mikor már kevertük a felvételt, azon gondolkoztam, hogy mit jelent nekem ez a kép, miért vonz, és miért jön elő bennem már nem először. Végül arra jöttem rá, hogy azt próbáltam megfogalmazni ezzel az álomszerű képpel, hogy milyen érzés egyedül leküzdeni a félelmet, elfogadni a nehézségeket és szembenézni velük. Gondoltam, hogy ezt az érzést/képet már valaki szavakba önthette előttem, így hát rá is kerestem az interneten, majd rátaláltam Khalil Gibran költő, filozófus Fear c. versére. Ez arról szól, hogy a folyó kanyargós útján keresztül mielőtt a hatalmas tengerbe ömlik mennyire fél, hogy örökre eltűnik majd a hatalmas tengerben. Visszaút nincs, visszafelé pedig nem folyhat, így vállalja a kockázatot, hogy félelmeitől megszabadulva eggyé válik a tengerrel. Amikor először olvastam, olyan volt, mintha a zenét a vers elolvasása után írtam volna. Azt éreztem, hogy annyira passzolnak a gondolatok, mintha egy álmoskönyvben rákerestem volna a fjordokon keresztüli hajózás jelentéstartalmára.
  
  A csodás természeti képre épülő, belső barangolás hangulatát megidéző dal további érdekessége, hogy hazánk egyik legismertebb trombitása, Fekete-Kovács Kornél is közreműködik benne, aki egyébként a New Fossils koncertjeinek is visszatérő vendége.
  
  És ha mindez nem lenne elég, szinte a dal debütálásával egyidőben Szabó Dániel Ferenc és Gyányi Marcell megalapította közös kiadóját is Morotva Records néven. Ahogy Gyányi meséli:
  
  “A saját kiadó ötlete már több, mint egy éve ott van a fejemben. Nagyon határozott elképzelésünk volt arról, hogy hol vegyünk fel, ki keverje, milyen legyen az artwork és hogy hogyan jelenjenek meg a dalok. Ha kiadót kerestünk volna, akkor biztosan valamiféle kompromisszumot kellett volna kötnünk. Ráadásul tele vagyunk zenékkel, amiket jobb lenne minél gyorsabban kiadni, és ezzel egy kreatív körforgásba pörgetni magunkat. Azt remélem, hogy jobb lesz hosszú távon is, ha a saját dolgainkat mi magunk kezeljük, és kiadóként nagyobb a mozgásterünk. Hozzám mindig is közel állt ez a DIY attitűd, és érdekes lesz kipróbálni ezt abban a közegben, ahol alapvetően mindenki a már meglévő alapokra támaszkodik.
  
  A The River Can Not Go Back tehát ízelítő az áprilisra tervezett bemutatkozó lemezről, amin a srácok ígérete szerint helyet kap többféle stílusú zene, és amit összeköt majd a hangzásuk és hasonló zenei textúrájuk.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 keira knightley    budapest    jaded heart    walking with strangers    Üllői Úti fuck    ray davies    johnny english    arany    great american ghost    last hope    kistehén    kézdy luca    living dead army    szexhead    notimefor    chris martin    h.power    egri jános    polod    turn of mind    wildbirds & peacedrums    petőfi rádió    stian westerhus    volumefeeder    megazetor  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!