hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
hírek   2023. január 25. szerda   06:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szakrális és kortárs tematikákkal indul újra a Képző nagysikerű művészeti előadás-sorozata
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Andrássy út 69-71.

  A Magyar Képzőművészeti Egyetem folytatja a pandémia miatt megszakadt közkedvelt művészeti előadás-sorozatát. A februárban induló „Liturgia – Művészettörténet – Műtárgy…ami az egyháztörténetből kimaradt” c. kurzus az európai szakrális művészet kiemelt témaköreit mutatja be, míg a márciusban kezdődő ArtMa a kortárs művészet aktuális tendenciáira koncentrál.
  
  Erős István, az MKE rektora kiemelte: “A 21. században az egyetemek fontos küldetése, hogy szellemi kisugárzásuk a széles társadalomban is érezhető legyen, a felgyülemlett tudást meg kell osztanunk. A Magyar Képzőművészeti Egyetemnek kiemelten fontosak a művészeti előadás-sorozatok, hiszen az intézmény egyik célja, hogy a képzőművészet széleskörű edukációs centruma legyen, művészeti kérdésekben egy olyan megkerülhetetlen tudásbázis, ahova bárki fordulhat.”
  
  A „Liturgia - Művészettörténet - Műtárgy…ami az egyháztörténetből kimaradt” előadásokon a Képzőművészeti Egyetem oktatói a szakralitást fókuszba állítva, a vallás és a művészet évezredes anyagából kiemelkedő, izgalmas műalkotások elemzésein keresztül mutatják be a művészettörténet fejezeteit, a középkortól egészen kortárs alkotásokig. Fehér Ildikó művészettörténész, a kurzus egyik vezetője rávilágított: “A művészettörténet és a vallástörténet nem teljesen elválasztható fogalmak. Határterületeik mentén az európai kultúra legjelentősebb emlékei sorakoznak fel.” A Liturgia előadás-sorozat igen változatos megközelítésekben foglalkozik a szakrális művészettel, a hallgatók ízelítőt kapnak többek között a freskófestészetből, az építészettörténetből, az ikonográfiából és a liturgikus hagyományokból is. A kurzus különlegességét erősítik a műterem-látogatások, melyeken a restaurátorral való beszélgetések személyesebbé teszik a tárgyi ismereteket. A Liturgia előadás-sorozaton éppúgy szó lesz a Giottónak tulajdonított Női fejről, az Assisiből származó falkép-töredékről, Verrocchio Fájdalmas Krisztusáról, Donatello és Jacopo Sansovino szobrairól, mint Cezanne, Van Gogh, George Rouault vagy Lovas Ilona festményeiről.
  A MKE Liturgia előadás-sorozat február 15-én indul, a másfél órás előadások szerdánként 18:15-kor kezdődnek a MKE Nagyelőadójában.
  
  A Magyar Képzőművészeti Egyetemen márciusban kezdődik az ArtMa előadás-sorozat, amely a kortárs művészetet veszi górcső alá. A tíz előadás átfogó képet ad, hogy milyen törekvések jellemzik ma a hagyományos és új médiumokat. A kurzus különlegessége, hogy maguk az alkotók, a Képzőművészeti Egyetem mesterei mutatják be a kortárs művészet különféle műfajainak aktuális újdonságait. A hetente ismétlődő, másfél órás, vetítésekkel kísért előadásokon szó esik a kortárs test- és portréábrázolásról, David Hockney kapcsán a tájképfestészet mai tendenciáiról, a művészi- és tervezőgrafika újszerű kísérleteiről, a figuratív szobrászat és installációs művészet kérdéseiről, az új médiumok, mesterséges intelligenciák által generált művészetről, valamint a színpadi látványtervezésről is. Az MKE ArtMa sorozat vezetője, Révész Emese művészettörténész kiemelte: „Rendkívüli élmény magukat az alkotókat meghallgatni arról, hogy ők milyen tendenciákat, műveket tartanak ma irányadónak a kortárs művészetben. Az előadásokban tükröződik a mester saját művészete, ars poétikája, amely egyúttal egy exkluzív összegzés is a Képző jelenkori irányáról. Amit az előadásokon hallunk és látunk, az nemcsak a jelen, hanem a jövő művészetéről is szól.”
  
  Az MKE ArtMa kurzus március 7-től május 9-ig tart, csütörtökönként tíz előadás 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében.
  
  Az MKE sorozatain a műkedvelő nagyközönség közérthető, de egyetemi szintű előadásokat hallgathat a szakma legkiválóbbjaitól, az egyetem előadóitól.
  A Képző kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül várja mindazokat, akiket érdekel a műtárgyközpontú művészettörténet, akik szeretnének eligazodni a különböző stíluskorszakokban, izmusokban, a művészet törekvéseiben. A MKE előadás-sorozatain megszerzett tudás az élet szinte minden területén hasznosítható, hozzájárul az általános műveltséghez, de a tanításban, az alkotásban, a műgyűjtésben kifejezetten hasznos lehet.
  
  A MKE művészeti előadás-sorozatai térítés ellenében vehetők igénybe - a piacon megszokottól jóval alacsonyabb árakon - sorozatonként 60.000 Ft-ért.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 naturally 7    the toy dolls    lo fi stereo    enochian theory    bárka színház    kick/ass    extrema    born again    metapay    florence and the machine    edvard munch    owen wilson    alvin és a mókusok    pókember    mantra porno    abraham lincoln    bookmarks    editors    soulmirror    hófehér    milarepa    michael bublé    friendly fires    the karate kid    stardrive  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!