hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2022. december 15. csütörtök   07:54
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Koncertekkel, díjátadóval, tudományos előadással veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál 2023. februártól


  Párizs aranykorát és az ’50-es évek pesti kávéházi hangulatát is megidézi a 2023-as Cziffra György Fesztivál, amelynek eseményeire zenei és irodalmi meglepetésekkel, izgalmas beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval készülnek a szervezők.
  
  Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében. A Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, valamint két kiváló zongoraművész, az olasz Sandro De Palma és a fesztiválalapító Balázs János közreműködésével. A hangversenyen a zene mellett szórakoztató irodalmi élmény is várja a közönséget, hiszen Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének tételei között Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írott verseit. Az esemény első felében 7. alkalommal kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai több kategóriában. Márciusban a Magyar Zene Házában Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös előadásával folytatódik a fesztivál programja, áprilisban pedig a közkedvelt Bárestre kerül sor a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával. A Cziffra Fesztivál 2023 első felében minden hónapra kínál valami izgalmasat. A programsorozat kiemelt szponzora az MVM.
  
  A 2023-as Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén a névadó művész második hazája, Franciaország szülöttjeinek nagyra tartott művei hangzanak el, César Franck egyik legjelentősebb művével kiegészülve. A koncert nemcsak elsőrangú muzikális élményt, hanem valódi fesztiválhangulatot és sok derűs pillanatot is ígér. Az állatok farsangjának motívumai mindannyiunk fülében ott csengenek, a darab mégis minden alkalommal meg tud lepni kifinomult szellemességével. A zenei meglepetések ezúttal nem kevésbé fricskás irodalmi élménnyel egészülnek ki, hiszen a tételek előtt Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írt verseit a mű főszereplőiről, azaz tyúkokról, hattyúkról, öszvérekről – vagy éppen zongoristákról. A színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiválóságot is láthatunk majd: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította.
  
  A második mű szerzőjéről, Bizet-ről kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Alig tizenhét évesen komponálta meglepően érett, friss és eleven C-dúr szimfóniáját, amelyben Mendelssohn, Gounod, Mozart és Rossini világa is felfedezhető. A mű zsenialitása mégis abban rejlik, hogy e sokféle elemből mennyire egyéni, szellemes és ötletgazdag, kiválóan hangszerelt kompozíciót formált az ifjú Bizet. Franck Szimfonikus variációi ezzel szemben az érett szerző aprólékos műgonddal kimunkált kompozíciói között foglal helyet, nemcsak a témafejlesztés nagyszerűsége, hanem a zenekar és a szólózongora példás egyenrangúsága okán is. A műsor előtt, a hagyományokhoz híven átadásra kerülnek a Cziffra György Fesztivál díjai, amelyek a névadó elkötelezett tehetséggondozó tevékenységét folytatják.
  
  Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estjén, március 5-én a Magyar Zene Házában megtudhatjuk, mi is a kapcsolat a két világ között. A nemzetközi elismertségű tudós előadásából megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére és ezen keresztül a kreativitásra. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal mutat be Freund Tamás. Az est végén meglepetésként egy kis is örömzenélésben is része lehet a közönségnek.
  
  A pesti éjszaka élni akar! A Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében idézi meg április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és Zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is. A bárok és lokálok jelentette sokszínű és végtelen kavalkád, ahol nincsenek korlátok, műfaji határok, csakis örömzene, a világégés utáni újrakezdés mellett egy új esély szimbóluma is, amelynek keretében ismét szárnyra kaphatott Cziffra György ellentmondást nem tűrő tehetsége és virtuozitása. A kitartás, a lázadás, a megalkuvás és a felhőtlen szórakozás ellentmondásos miliője tárul elénk, amelynek mércéül szolgáló tanulságai lépten nyomon tetten érhetőek a később világhírűvé vált Cziffra György bravúros és önazonos játékban. Az est házigazdája Bősze Ádám lesz.
  
  A Cziffra Fesztivál ezt követően számos programmal várja a közönséget több helyszínen, amelyről további részleteket folyamatosan tesznek közzé a szervezők a cziffrafesztival.hu oldalon.
  
  2023. február 26. (vasárnap) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
  Párizs aranykora – nyitóest
  
  Balázs János, Sandro de Palma és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje
   Közreműködik: Balázs János (zongora), Sandro De Palma (zongora), Budafoki Dohnányi Zenekar, Lackfi János Vezényel: Hollerung Gábor
  Saint-Saëns: Az állatok farsangja *** Bizet: C-dúr szimfónia, César Franck: Szimfonikus variációk
  Műsorvezető: Bősze Ádám
   
  2022. március 5 (vasárnap) – Magyar Zene Háza, Koncertterem
  Zene és tudomány találkozása a Cziffra György Fesztiválon
  Prof. Freund Tamás, Balázs János
    
  2023. április 14. (péntek), 19.30 óra - MOMKult Színházterem
   Bárest
  A Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának koncertje
  Műsorvezető: Bősze Ádám



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hellripper    k3    in extremo    snow patrol    tony scott    motorjesus     noomi rapace    damnon albarn    one reason to kiss    hajdu zsolt    hatesphere    weöres sándor    gus g    joseph gordon-levitt    ensign    assassin    oranssi pazuzu    papp lászló aréna    decaying incest    ill nino    volt 2001    masterica    wind rose    leander rising    street dogs  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!