hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [népzene]  2022. december 13. kedd   11:09
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Kárpát-medence és a világ változatos zenéi és táncai a Fonó év végi sorozatában


  A Parno Graszt óriási bulija, Berecz István és barátai táncelőadása, Keck Mária flamenco táncos, a Los Orangutanes és a Lituma latin ritmusai, Navratil Andrea Folkkvintettje bolgár-magyar dalokkal, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas Lakatos Mónika koncertje a legszebb cigány dalokkal, Jazz Előszilveszter a Dresch Quartettel a Nosnach-hal és a Söndörgővel, valamint az ország legnagyobb évbúcsúztató táncháza, a Fonó Folk Szilveszter a Szászcsávási zenekarral – így zárja az évet a Fonó.
  
  December 17-én az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt tölti be tradicionális cigány zenékkel és saját átdolgozásokkal a tereket. A hét fős családi zenekar elképesztő hangulatot varázsol bárhol is lép fel a világon, lemezeik rendre felkerülnek a nemzetközi toplistákra.
  
  
  
  Csoóri Sándor emlékére hívták életre Berecz István és barátai Az idő mögül megszólaló erdő című nagyszabású előadást, amely december 20-án lesz látható a Fonó színpadán. ´A parázslás korszakába jutott népi kultúránkra ne úgy tekintsünk, mint az augusztus huszadikára sütött díszkenyérre. Mert semmi köze azokhoz a képzetekhez, melyek ropogósnak, hamvasnak, menyecskepirosnak hiszik. Népi kultúránk: nemzeti kultúránk része, nem pedig érdekes hajtása. Nem rozmaringfa, nem tulipánfa, hanem az idő mögül megszólaló erdő´. – vallják az alkotók Az előadás létrejöttét a Kulturális Államtitkárság és a Nomád Nemzedék Alapítvány támogatta.
  
  ´Az év legsötétebb időszakában a flamenco fényei köré gyűlünk, hogy meséljünk, nevessünk, sírjunk, örüljünk, mindebben összekapcsolódjunk. A tánc, a ritmus, a dal és dallam szavak, amiket az egymásra figyelés köt őket össze a flamenco nyelvének szabályai szerint. A fénykörbe mindenki bevonódik, aki jelen van, rezdüléseink egymásba fonódva alakítják a dalok, mozdulatok folyását, a ritmus lüktetését.´ – vallja Keck Mária flamenco táncos és énekes és alkotótársai, Böröcz Petra és Girán Péter, akik La LUZ del Flamenco című estjükkel december 27-én lépnek fel a Fonóban
  
  
  
  A Los Orangutanes igazi unikumként műveli Kelet-Európában a Kolumbiából indult cumbia stílust, amely dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre is. A 10 tagú zenekar felpezsdíti a hangulatot bárhol is lép fel, ezúttal ráadásul egy másik remek latin zenekarral, a pszichedelikus perui cumbiát, azaz chichát játszó Litumával alkotják meg az este programját - mintha az Andok- ban szörfözne az ember december 28-án a Fonóban!
  
  
  
  29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep, és két csodálatos énekhang költözik be a Fonó színpadára Navratil Andrea és Lakatos Mónika személyében. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát hallhatjuk Daram-daram-madaram címmel a Folkkvintett előadásában. Az est két zeneszerzője, Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs szándéka, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeive újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét. Ugyanezen az estén a nemzetközi világzenei nagyfesztiválok sztárfellépője, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas és Kossuth-díjas énekesnő, Lakatos Mónika is a Fonó vendége lesz. A hagyományos cigány családban élő világhírű énekesnő hangján megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme hidat képezve ember és ember között a világ bármely pontján.
  30-án hagyományosan a jazzé a főszerep a zeneház év végi programjában: idén a legendás Dresch Quartet, Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő), Csizi László (dob) állnak színpadra. Dresch és zenésztársai mindig ünneppé teszik a hétköznapot is, a stílusalkotó fúvós zenéje elképesztő magasságokat és mélységeket jár be egy-egy koncerten. A Söndörgő tamburái ezúttal jazzes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel, de elképesztő zeneiségük mellett ez is nagyon jól áll nekik! Az estére a Nosnach minimál tangója teszi fel a koronát, amely New Yorktól Odesszáig, egyfajta kelet-európai sanzon, melyben francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel.
  
  Az ország legnagyobb táncházi szilvesztere, a Fonó Folkszilveszter idén is elképesztő hangulattal és nem mással, mint a Szászcsávási zenekarral várja a közönséget. A vonós táncház mellett lesz moldvai is, amit a Gáska muzsikál majd! Koccintás, változatos szilveszteri menük, és tánc, ameddig bírják a lábak! Búcsúztassuk együtt az óévet és táncoljunk át az újba!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 korpás éva    goulasch exotica    torture squad    malevolence    cradle of filth    almost failed    zac efron    stealing axion    szarka gyula    faster    bon jovi    norther    karen carroll    affliction    johnny cash    abstinenz    +she+    thomas balmes    redrum inc.    diabolus in musica    king´s x    good charlotte    solar scream    dust bolt    jon oliva  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!