hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [program]  2022. október 19. szerda   06:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Balázs János szólóestje


  A Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata után újra Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében ad szólóestet Balázs János zongoraművész.
  
  Október 24-én Balázs János hangversenyével folytatódik a Zeneakadémia Nagytermében. A Kossuth-díjas zongoraművészt már jól ismeri a közönség magas szintű zongoratechnikájáról, mély zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről. Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek.
  A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt. Az elmúlt hónapokban fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria-hall-ban.
  Itthon számos koncert mellett országszerte életre hívott, közkedvelt ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője volt, több tízezren követték a jelentős koncertet a budapesti helyszínen élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban ebben az évben. Október elején a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet.
  Október 24-ei műsorán eredeti Bach, Ravel, Liszt-művek és saját, valamint Liszt és egyéb átiratok egyaránt elhangzanak, illetve szerepel műsoron Dubrovay László Faust-parafrázisa, amely Balázs János előadásában már lemezen is megjelent a szerző zongoraműveinek összkiadásában.
  
  A Zongora 1-ben sorozat koncertjei egyrészesek, tehát szünet nélkül hallhatóak a művek. November 9-én a Müpában folytatódik – A Zongora-sorozat Alekszandr Gavriljuk hangversenyével.
  
  2022. október 24. (hétfő), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
  Balázs János zongoraestje – „A Zongora”
  C. P. E. Bach: Cantabile, H. 245, Ravel: Pavane egy infánsnő halálára, Albeniz–Balázs: Tangó,
  Liszt: Spanyol rapszódia, Schubert–Liszt: Valse caprice, no. 6, Schubert–Tausig–Balázs: Katonainduló, Dubrovay: Faust-parafrázis, Ravel: Le gibet, Liszt: 1. Mefisztó-keringő
  
  Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.
  
  Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. Olyan neves művészekkel koncertezett, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. 2013-ban 19 ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a Rising Star díjat. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, jelenleg az MMA levelező tagja. Munkásságát a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el. Kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészgeneráció támogatására. Jelenleg a Zeneakadémia egyetemi docense, a Nemzeti Tehetség program mentora, több hazai alapítvány és kuratórium tagja, a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a Cziffra verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több tízezren látogatták. Évente egyedülálló szabadtéri zongoraesteket ad MVM ZENERGIA elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt művésztársaival együtt. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. 2022 májusában elnyerte ImprovisArt című lemezével New Yorkban a Music International Grand Prix első- valamint közönségdíját is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 soilwork    sziget    holy moses    those whom the gods detest    ghymes    lo fi stereo    auróra    kataklysm    tom stormy trio    a perfect circle    alvin lee    minority sound    burden    sleep    carpathian forest    aurahodor    michael cera    liam nieson    black-out kowa    wagner    gurd    twiggy ramirez    queen    jarolics tamás    elhunyt  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!