hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2022. június 28. kedd   06:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Debreceni Bor - és Jazzanapok
2022. aubgusztus 4-7. Debrecen

  A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével - 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 4. és 7. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdei Park zöldjébe, a Békás-tó partjára.
  
  Idén hazánk mind a 6 borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik a 65 borászaton keresztül - így többek között a bükki, a soproni, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a mátrai pincészetek is górcső alá kerülhetnek.
  
  Mind a négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik, hiszen a kulturált szórakozással és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet ízlelni, melyet pincészetek hosszú sora tesz lehetővé: Birkás Borház & Bistró, Bock Pince, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Dubicz Borászat & Szőlőbirtok, Dula Pincészet, Dúzsi Tamás Borászat Szekszárd, Epermester Pincészet, Figula Pincészet, Frittmann Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Grand Tokaj, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Haraszthy Pincészet, Holdvölgye Pince, Koch Borászat, Konyári Pincészet, Kővágó Pince, Lajos-Király Manufaktúra, Laposa Birtok, Maison aux Pois, Mészáros Pincészet, Nyakas Pince, Pajzos Tokaj, Pannonhalmi Főapátság Pincészete, Paulus Molnár Borház, Petrény Winery, Royal Tokaji, Sápi Gyümölcsborok, Sike Borászat, Sümegi Ákos Pincészete, „Teleki” Csányi Pincészet, Tokaj-Hétszőlő, Tokaj-Oremus, Tringa Borpince, Varga Pincészet.
  
  A pincészetek között kiemelendőek azok a naturális borászatok, melyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik, tölgyfahordókban érlelik boraikat. A borok ezekben az esetekben – kevés túlzással - úgy kerülnek palackba, ahogyan azokat a természet megteremtette. A Csobánci Bormanufaktúra, a Hajdu Roland Pincészet, a Heit Pince, a Kecze & Hady Kézműves Pincészet és a Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet kioszkjaiban lehetséges kóstolni e borokat.
  Debrecen egykori szőlőskertje, Érmellék és Bihardiószeg három borát ismerhetik meg azok, akik kíváncsiak az egyik legősibb, de újra felfedezett és ismét trendi szőlőfajtára, a bakatorra.
  Debrecen szakavatott kóstolói idén is megválasztották a város borait, amit azoknak is ajánlunk, akik szeretnek a biztos tudáson és tapasztalatokon nyugvó válogatásokra támaszkodni: a Molnár És Fiai Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018., a Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020., a Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021., a Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019., a Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019., a Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018., a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017. kóstolható a VisitDebrecen által.
  
  További érdekesség a kiállítók eredményeiből, hogy szakmai társai a néhai Thummerer Vilmost választották 2022-ben a Borászok Borászának, mely a Kárpát-medence egyik legelismertebb kitüntetése; az Év Bortermelője díjat Nyúlné dr. Pühra Beáta birtokolja, aki a Nyakas Pincészet főborásza; továbbá a Dúzsi Pince Görögszó nevet viselő 2011-es bora 2015-ben bekerült a világ legjobb vörösborai közé.
  A Debrecenben debütált Borterasz is megjelenik borkínálatával és válogatásaival, melyekhez további élmény gyanánt, a belvárosi étterem a Nagyerdőn is megvalósítja elegáns enteriőrjét és designját, ezért kuriózum fesztiválhelyszínnek ígérkezik a zöld lombok alatt.
  Újdonságként érkezik az Ice Tropez, mely egy külföldön már nagyon sikeres borkoktél: könnyed, finom fehér őszibarackot, friss bort, finom pezsgőt és csipetnyi mediterrán életérzést zártak a palackba.
  2022 a champagne éve, ezért nem maradhatnak el a buborékos italok: a legjobb Törley pezsgőkkel, spanyol habzóborral, azaz a Cavával vagy olasz prosecco-val koccinthatnak a vendégek a nyári ég alatt.
  
  A Debreceni Bor- és Jazznapok területe 5 különféle hangulatú egységre oszlik. Találkozhatnak a látogatók a Piazza-n vagy a Chill részen, a közös bennük az, hogy minden területen minden borvidék megtalálható, így nem kell messzire menni, ha valaki az egész országon átívelő ízelítőt szeretne kapni.
  A borok és a zene kísérőprogramjaként számítani lehet vezetett borkóstolókra is, ahol gondos, megfontolt válogatáson összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők - szakavatott iránymutatás mellett.
  
  A jazz és a bor tökéletes párosítás, hiszen az árnyas lombok alatt kortyolgatni, kóstolgatni számtalan ízt, miközben lágy vagy éppen füstös jazz szól, megismételhetetlen élményt nyújt. A Debreceni Bor- és Jazznapok azért különleges, és abban tér el az ország hasonló tematikájú eseményeitől, hogy a három zenei színpad felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra. Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folk és jazz találkozása… a népszerű hagyományos sztenderdek mellett dinamikus improvizációk és fülbemászó dallamok felelnek a garantált koncertélményekért, és azért, hogy élményt leljen a koncertekben a hallgatóság. Az idei év mottója az „Ez ütős lesz!”, mely egyszerre utal arra a nagyszerű zenei felhozatalra, és egyszerre jelenik meg benne az idei év tematikájára, az ütőhangszerek világára. Négy dobos felel a tematikáért: Szumper Ádám Ákos a Fusion Artist in Residence Jr., Richter Ambrus a klasszikus Artist in Residence Jr., Szendőfi Péter a Fusion és Baló István a klasszikus jazzt képviseli a fesztiválon Artist in Residence-ként.
  
  A Debreceni Bor- és Jazznapok egyik sztárfellépője minden bizonnyal Baló István, akinek rendkívül izgalmas koncerteket köszönhetünk majd. A számos hazai zenekarból ismert zenész saját és társai zenei elképzeléseinek megvalósítására 2015-ben alapította a Baló Projekt zenekart, mely most egy rendhagyó akusztikus koncerttel érkezik a fesztiválra. További formációkat is meghallgathat a közönség Baló Istvánnal, hiszen a W69, a Jimi Hendrix Underground Experience és a Nigun is színpadra lép. A hangzásban egymástól eltérő megjelenések jellemzője, hogy a laza szerkezetű szerzeményeket a zenei stílusokban, eszközökben nem válogatva, a rend szabadságát biztosítva az előadóknak, erőteljes belső energiákkal szólaltatják meg. A W69 és a Jimi Hendrix Underground Experience a híres woodstock-i fesztivál zenéjét és hangulatát a jazz, a blues, és a rock határán improvizálva, modern felfogásban teremtik újjá.
  
  Gáspár Károly zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Sokrétű zenei tevékenysége mellett szerkesztő-műsorvezető, kritikai rovatvezető. A fesztiválon a Pege Aladár Jazz Bőgőverseny győztesével Jónás Gézával, és három, kivételes tehetségű dobossal ad koncertet. Majd a Gáspár Károly Trióval saját kompozíciókat és jazz standard-eket tartanak műsoron. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait.
  
  A Balázs Elemér Group hazánk egyik legnépszerűbb, Európában és Amerikában is rendszeresen turnézó jazzegyüttese. A zenekartagok hangszerük legnagyobb mesterei közé tartoznak, virtuozitásuk soha nem lesz öncélú, nem feledkeznek meg a dallamokról és az érzelmekről sem.
  
  A Karosi Júlia Quartet főként az énekesnő saját szerzeményeit és átiratait játssza. Stílusukat a kísérletezés, a műfaj határainak merész feszegetése jellemzi, egy kifinomult, intim hangzásba burkolva. A zenekar tagjai a hazai jazz-élet fiatal és közép generációjának legkiválóbb előadói: Oláh Krisztián a zongoránál, Bögöthy Ádám a nagybőgőnél, és Varga Bendegúz a doboknál.
  
  A Mordent Quintet a jazz formabontóbb, kreatívabb megnyilvánulást igényló régióiban kalandozott, kiemelt szerepet szánva a szólisztikus játékmódnak. A Raboczki Balázs szaxofonos, Richter Ambrus dobos és Miskolczi Márk bőgős alkotta csapathoz második fúvós szólistaként Táborszky Bence trombitás, majd Jónás Rezső zongorista csatlakozott. Koncertjeiken minél több oldalról és minél frissebb módon próbálják meg átadni a közönségnek mindazt, amit a mai jazzről és irányáról gondolnak, és melyben egyszerre fejezik ki a múlt és a jelen zenéje iránt érzett tiszteletüket.
  A szombaton játszó Vibe a fiatalok és az örök fiatalok jazzkedvencévé válhat. A zenekar egyik célkitűzése, hogy az instrumentális zenét közérthetően és élvezhető formában tárja a közönség elé. Jelenleg a budapesti belváros forgatagában, forgalmas klubokban, mint például Budapest Jazz Club, Lámpás, Ellátókert játszanak főként; ezért örömmel mutatja be őket a Debreceni Bor- és Jazznapok az itteni közönség számára.
  
  A vasárnapi nap abszolút kedvence, a debreceni jazzkedvelők szívének közepe, a Debrecen Dixieland Jazz Band. A zenekar már 38 éve töretlen lelkesedéssel működik. Megalakulása óta számos hazai és külföldi meghívást kapott, több mint 1.200 koncertet adott Európa csaknem összes országában és több alkalommal a jazz őshazájában, New Orleans-ben is nagy sikert aratott. Repertoárjában a dixieland örökzöldek saját feldolgozásai mellett klezmer, gospel és swing számok is szerepelnek. Ez alkalommal Gyárfás István „Gyafi” legendás jazzgitárossal lépnek színpadra.
  
  A fesztivált nappal a zöld erdő öleli körbe, éjjel pedig Az Alice Csodaországban színes, lombos fáit megidéző fények és sokezernyi izzó világítja meg a terepet, mialatt a tavon óriási vízi liliomok úsznak. A területen árnyas, lombokkal ölelt gyereksarokban várják a kicsiket a szakképzett pedagógusok megannyi játékkal, sőt a nagyobbakat mini golffal kecsegteti a helyszín – mialatt a szülők, nagyszülők kikapcsolódnak.
  
  A gasztronómiai kínálatot az ételek teszik teljessé. A borok mellé a fenséges Nárcisz és a Gyugos sajtműhelyek nyújtotta házisajtok kínálkoznak a legjobb választásnak. Terítéken találhatóak a hagyományos konyha finomságai – többek között vasalt krumplilángos, lepcsánka, rétes és kürtőskalács -, melyek mellett food truck-ok sora kínálja a street food színe-javát: az IKON debreceni párosa, a Szomszéd Bistro kemencés pizzája és pulled pork szendvicse, a Borterasz fogásai vagy a Barabás és a Pálma Éttermek gasztrokínálatai mind jó választásnak bizonyulhatnak az éhes vendégek számára.
  Az Üvegbe Zárt Hajdúbagos jóvoltából a természet adta gyümölcsöket sétálótálakban veheti magához az érdeklődő. A kioszk különlegessége az, hogy saját kertjükben termelt gyümölcsöket tálalnak, melyek között régi magyar fajták is megtalálhatóak. A következő unikális fajtákkal dolgoznak: húsvéti rozmaring és ponyik alma, szürke óriás körte, feketicsi meggy.
  A karakteres presszóról a Zádor Kávé debreceni kávépörkölő gondoskodik. Az édes finomságok kedvelőinek hűs fagylaltokkal és jégkásával szolgál a fesztivál, továbbá bor és szőlő ihlette süteményekkel érkezik a Cake My Day.
  
  A fesztivál mindennap 15:00 órakor nyitja meg kapuit. Csütörtökön éjfélig, pénteken és szombaton hajnal 02:30 óráig, vasárnap 22:00 óráig várja a vendégeket.
  
  Az early bird bérlet 5.900 Ft-os jegyáron érhető el – melyhez ajándék borospohártartókat kínálunk - július 15-éig, ezután 7.500 Ft-ért vásárolható meg. A napi jegyek, csütörtökön és vasárnap 2.500 Ft-ért, míg pénteken és szombaton 3.200 Ft-ért válthatóak meg. Az elegáns kóstolópohár 1.000 Ft-os áron szerezhető be, mely sérülésmentesen visszaválható.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 one reason to kiss    everwood    rock the nation    alex kapranos    uwe boll    la dispute    ripper    nagyfiúk    war without end    exhumer    amberian dawn    háború a vámpírok ellen    avantasia    cain    my small community    flynn    unknown    equilibrium    török ferenc    tom cruise    keep north    debustrol    fekete zaj    blackgates    conan´s first date  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!