hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2022. június 25. szombat   15:01
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Deftones
2022. június 24. Budapest Park

  2022. június 24-én lépett színpadra harmadszor kis hazánkban a Deftones, 1988-as fennállása óta. A banda szintén Kalifornia szülöttje, mint oly sok rock és metál csapat. 2006-ban a PeCsában, 2011-ben a Szigeten léptek fel korábban.
  
  A Budapest Park előtt viszonylag korán volt rajongói gyülekező, és mire 20 perc csúszással belecsaptak a programba 20.20.kor, már bent is alig lehetett mozdulni. Az idő kegyes volt, igazi jó hangulatú nyári este.
  A Parkot nem kell külön bemutatnom. Színes kendőkbe bújtatott fatörzsek, és zászlók, szelfi ajtó, amin átlépve, tudathatod a világgal, hogy kint hagytad a valóságot. Placc az üldögélőseknek a büféknél, oldalsó „páholyok”, amiken pont akkora ugrálást rendeztek, mint a küzdőtéren, a hátsó soroknál, mert a keverőpult előtti részen nem elégedtek meg ennyivel. Forgott a pogó, mintha egy láthatatlan turmix keverte volna az embereket. Oda csak az elszánt félmeztelen férfiak, és rohamléptekkel közlekedő, mindenkin átgázoló, de bocsánatot nem kérő csajok merészkedtek be.
  
  A közönség vegyes volt, de zömében a 20-30 éves korosztályból kerültek ki, tehát a zenekar népszerű azok körében, akik még meg sem születtek a megalakulásuk idején. Összességében elmondható, hogy sosincs túl meleg a bakancshoz, túl hideg a fekete csipkéhez, és mindig van hely egy újabb tetoválásnak.
  A zenekar alapító tagjai – Stephen Carpenter (gitár), Chino Moreno (ének) és Abe Cumingham (dob) gyerekkori barátok. Serdülőként kezdtek bohóckodni Cumingham apa garázsában. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Chi Cheng basszusgitáros, akivel már sokkal jobb hangzást tudtak elérni.
  
  Az első albumukra 7 évet kellett várni, de végül 1995-ben kijött az Adrenaline, amiről a 7 Words című dal a koncert fináléjában szerepelt. Két évvel később debütált az Around The Fur, ami meghozta a várt népszerűséget a csapatnak. Ezekben az években már rengeteg koncert került a naptárjukba. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy 5 nótát is hoztak erről a lemezről. A címadó, Around The Fur mellett szólt a Be Quiet And Drive, a Headup, a Lotion és a My Own Summer is. A White Pony albumukról a Change és a Digital Bath dübörgött.
  
  A koncert elején Moreno még nyakig begombolt fekete ingben lépett színpadra, de ez elég hamar lekerült, kicsit később pedig akár már vizes póló versenyen is indulhatott volna. Sokat mozgott, folyamatosan magára tekerte a mikrofon zsinórját vagy épp lóbálta, és előre koncentrált a dalok nehezebb részei előtt, akár egy sportoló. A hangja nekem bizonytalannak tűnt az első számoknál, de utána beénekelte magát. Több nótában is gitározott - Stephen Carpenter és Sergio Vega - mellett. Nem emlékezett, mit is mondanak a magyarok cheers helyett, ezért segítséget kért. A szó, amit keresett: egi.
  Az Elit című lemezről nem hoztak nótát, pedig ezen már hivatalosan is a csapat tagja volt Frank Delgado, DJ, aki azóta is bandában játszik. Az Elitnek köszönhetik egyébként az első Grammy-díjukat, amit 2001-ben hoztak el. Hiába volt az akkori siker, kiégtek ebben a formációban, és minden tag alapított külön zenekart, amiknek egy része a mai napig működik. A rajongók többször is aggódhattak a csapat felbomlása miatt. Hiába érkezett a Deftones című lemez, 2006-ban ismét a feloszláson gondolkodtak, és inkább az új projekteknek szenteltek energiát. A fenti lemezről a Bloody Cape szólt a programban.
  2008-ban a banda akkori basszusgitárosa, Chi Cheng, tragikus autóbalesetet szenvedett, és egészségi állapota sajnos nem engedte neki a visszatérést. Itt lépett a helyébe Sergio Vega, aki a mai napig ezen a poszton van a csapatban. Cheng gyógykezelésére sorozatos tribute koncerteket tartottak, köztük 2009-ben a Dürerben, ahol magyar zenészek játszottak Deftones számokat, a bevételt pedig átutalták a gitárosnak. A zenész társadalom másik összefogása volt, hogy a Song For Chi című dalban közreműködtek többek között a Korn, a Slipknot és a Metallica zenészei is. Minden erőfeszítés ellenére, 5 évvel később, Cheng életét vesztette.
  
  A zenekar túlélte ezeket a megpróbáltatásokat, és főnix madárként megújulva, 2010-ben új koronggal jelentkeztek, Diamond Eyes címmel. Erről a címadó mellett hallhattuk a Rocket Skates, Sextape és a You’ve Seen The Butcher dalokat. A következő lemezről (Koi No Yokan) a Rosemary, a Swerve City és a Tempest szólt.
  Összességében ez azt jelenti, hogy a 16+2 dalból 16 volt tíz évnél idősebb. A fennmaradó korszakból a legújabb, 2020-as albumukról szólt két nóta, a Genesis és a címadó Ohms. Ezeket nyilván nem lehetett volna kihagyni, hiszen a turné ennek népszerűsítésére indult.
  
  Innen már sejthető, hogy mivel nem hagytak hibalehetőséget a programban, fergeteges hangulat teremtődött. A rajongók énekeltek, szükség szerint ordibáltak, ugráltak, visítoztak. Az este ült, és látszott, hogy ez visszahatott a srácokra is. Moreno kétszer is lejött a közönséghez, a technikus pedig úgy vitte utána a mikrofon zsinórját, mint egy mennyasszonyi fátylat. Jó volt az energetika, az biztos. Köszi, Park, köszi, New Beat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kontrollzé    dio    nullus sum    dornenreich    tirpunk    winters bane    balázs elemér    lujuria    the devils blood    trial    stormwitch    judie jay    pi élete    august burns red    emma watson    apey and the pea    kalan mikla    chris martin    kalála    tony scott    headstock    pain    hurts    stargarden    johnny roger  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!