hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. június 3. péntek   22:16
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Scorpions
2022. május 30. Papp László Budapest Aréna

  2022. május 30-án újból fellépett a legendás német csapat az Arénában. Függetlenül a zenei ízléstől, már önmagában az tiszteletet érdemel, ha valaki évtizedeken át együttműködik a társaival, legyen az házasság, barátság vagy munkakapcsolat. A Scorpoins ötlete 1965-ben pattant ki három hannoveri serdülő fejéből. Klaus Meine (ének), Rudolf Schenker (gitár) és Matthias Jobs (gitár), az alapítás óta tagjai a zenekarnak. Nincs mese, ez 57 év. A csapat jelenleg öt tagból áll. A fentiek mellett Pawel Maciwoda viszi a basszust, és az ex-Motörhead, Mikkey Dee ül a dobok mögött. Ő 2016-ban váltotta James Kottakot.
  
  A Scorpions első albuma - a Lonesome crow – 1972-ben jelent meg. Ebben az évtizedben szinte minden évben jelentkeztek új koronggal, és többször is szerepeltek a Billboard 100-as listáján, így lépdelve a világhír felé. A pálya íve a 90-es évekig meredeken ívelt felfelé, aztán kicsit háttérbe vonultak. A zenekar búcsú turnéra is indult, ennek keretében is jártak Budapesten anno. Pár év kihagyás után, mégis úgy érezték a fiúk, hogy van még mit mondaniuk a közönségnek. A covid miatti kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtek, az új albumuk, Rock Beliver címmel 2022. februárjában jött ki. Az azonos című dalhoz klipet is forgattak, amiben több retró koncert felvételük is látható. Természetes, hogy a zenekar építkezik tovább egy ilyen gazdag múltból, amiben szerepel 27 album mellett, több ezer fellépés a históriában, de talán érthető is a visszatekintés, hiszen a zenekar két tagja, köztük Meine is 70 év feletti. Így talán még nagyobbat szól, hogy a 16 vadiúj dalt tartalmazó album népszerűsítésére, több mint fél éves turnét tolnak idén, ami tavasszal az U.S.A.- ból indult, érinti szinte az összes európai országot, majd Kanadában folytatódik, és szintén az U.S.A.-ban zárul október végén.
  
  A koncert ugyan hétfői napon volt, de nem láttam, hogy bárkit eltántorított volna a másnapi korai munkakezdés. Több ezer ember várta a rock csapatot, akik előzenekar nélkül, közel negyedórás csúszással kezdtek bel a 15+2 dalt tartalmazó programba.
  
  Meine elképzelhetetlen a legendás sapkája nélkül, és ebben most sem kellett csalódnunk. Igaz, már nem rohangálja végig a színpadot, de a jellegzetes hangja még mindig összetéveszthetetlen. A banda minden tagja kapott énidőt, rengeteg szólót hallhattunk. Dee közel 10 perces dob koncertet adott, átütő sikerrel.
  
  Az új albumról négy dalt hoztak a fiúk. Köztük a kezdő Gas In The Tank, a Seventh Sun, a Peacemaker és a címadó Rock Beliver is elhangzott.
  
  A Scorpions jó barátságot ápolt az Omegával, többször voltak munkakapcsolatban is. A Gyöngyhajú lányt, mint White Dove hallhatjuk a zenekar repertoárjában. A két dal ötvözetét elő is adták közösen 2009-ben, Budapesten. Természetes, hogy a zenekar tisztelgett Kóbor János előtt. A Send Me an Angel című számot neki ajánlották.
  
  A Crazy World a zenekar 1990-ben megjelent legendás albumáról a Tease Me Please, és a mindenki által ismert Wind Of Change átírt szövegű változata szólt. Ez utóbbi a vasfüggöny leomlásának a himnusza volt, de az ukrán háború miatt, most más üzenetet szerettek volna átadni vele.
  
  

Now listen to my heart
   It says Ukrainia
  Waiting for the wind to change.”

  
  A szöveg a kivetítőn is megjelent, hogy még inkább hangsúlyozzák, hogy változtattak rajta.
  
  Az 1984-es, Love At Frist Sting című lemezről is négy dalt fért az estébe. A Bad Boys Running Wild, a Big City Nights, és a két ráadásként elhangzott legendás nóta, a Still Loving You, és a Rock You Like A Hurricane. Itt már mindenki mozdult, vagy legalább énekelt. A koncert végén több perces tapsviharban köszöntek el a srácok. Repültek a pengetők és a dobverők, Meine pedig egy magyar zászlót a vállára terítve köszönte meg a részvételt.
  Mindig érdekes megfigyelni a közönséget, amikor több évtizede fennálló zenekar érkezik. Eljöttek a hosszú évek alatt már konszolidálódott rockerek, a középkorú fenegyerekek, de feltűnően sok fiatal is csápolt az ismert zenékre. Külön érdemes kiemelni a fénytechnikát. kifejezetten sok vizuális élményt tettek az akusztikus mellé. A metrón hazafelé többen is azonnal visszanézték a telefonjukon a készített felvételeket, mert még dolgozott bennük az élmény.
   Köszönjük Scorpions, jó este volt.
  
  Az eredeti dalszöveg még úgy hangzott:
  
I follow the Moskva / Down to Gorky Park… Let your balalaika sing

  (azaz „A Moszkva folyó partján jutok el a Gorkij parkba… Csak szóljon a balalajka”), most viszont már így éneklik:
  
Now listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change.”

  („A szívemre hallgatok / És azt hallom, Ukrajna / Várom a változás szelét”)


Kulcsszavak:
  scorpions 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó cikkek: 

Scorpions - Rock Believer World Tour

2022-ben visszatér a Scorpions

Scorpions: Klaus Meine szerint az a pletyka, hogy a Wind Of Change-et a CIA írta volna, a zene erejét mutatja

Scorpions: Mikkey Dee hivatalosan is tag lett

Ronnie James Dio tribute-lemez nagyágyúkkal
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kapcsolódó fotók: 

SCORPIONS - 2022. május 30. PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA - ROCK BELIEVER WORLD TOUR 2022
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wisdom    joseph gordon-levitt     amanda seyfried    avantasia    spiderman    transformers: dark of the moon    palace    christine taylor    aborym    cavalera conspiracy    diamondeyes    obscene extreme    angra    gwen stefani    nonverse    six feet under    gravity well    drawing    skip the use    smashing pumpkins    auróra    bonobo    bognár szilvia    valentines day    dio  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!