hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2022. április 13. szerda   06:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A londoni jazzszíntér szaxofonos üstököse, Nubya Garcia először a Müpában
2022. április 19. kedd, 20.00-22.00, Müpa Fesztivál Színház

  A brit szigetország afrokaribi közösségének új generációja üde hangzásokkal rázta fel a londoni jazzéletet az elmúlt években. Ebből a pezsgő kulturális közegből indult világhódító útjára a szaxofonos Nubya Garcia, akinek afrikai gyökereit, a modern jazz elemeit és elektronikus hatásokat elegyítő zenéje a szakma lelkesedését és a közönség rajongását egyaránt kivívta.
  A nagy múltú DownBeat magazin a 2020-as évek meghatározó művészei közé válogatta, debütáló EP-jének összes vinyl példánya egyetlen nap alatt kelt el, besöpörte a Jazz FM és a Sky Arts legfigyelemreméltóbb új művészének járó díját, és Iggy Pop is jó szívvel ajánlotta mindazoknak, akik szerint napjainkban nem születnek olyan jó zenék, mint régen. A szaxofonos április 19-én a Müpában ad koncertet.
  
  
  
  London a kortárs jazzélet egyik meghatározó színtere, ahol a virágzó alternatív irányzatoknak is bőséggel jut hely az ég alatt. Klubkoncertek, underground tehetségkutatók, online rádiók és független kiadók támogatják a feltörekvő tehetségeket, közülük is kiemelkedik a kilencvenes évek elején alapított Tomorrow’s Warriors nevű tehetséggondozó ügynökség. Itt tanult, és innen indította el azóta szárnyaló karrierjét az akkor még mindössze tizenhét esztendős Nubya Garcia. A camdeni születésű művész egyébként kezdetben nem a jazzszíntéren próbálgatta a szárnyait, eleinte a klasszikus zene foglalkoztatta: ötéves korától zeneiskolába járt, és első hangszere a hegedű volt. Tízévesen próbálta ki a szaxofont, amely örökre megváltoztatta az életét: a Camden Jazz Bandben és a Royal Academy of Music junior jazzprogramjában eltöltött évei pedig megalapozták későbbi sikereit. Innen szinte egyenes út vezetett a Berklee College of Musicra, majd a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance jazzelőadó szakára, amelyen kitüntetéssel diplomázott. Bár egyéni hangjára igen hamar rátalált, Garciának természetesen vannak példaképei, mélyen tiszteli Sonny Rollins, Dexter Gordon és Miles Davis munkásságát, de nagy hatással volt rá rézfúvós nevelőapja hangszerarzenálja és édesanyja reggae-től a latin és a klasszikus zenén át a soulig terjedő lemezgyűjteménye is. Garcia fiatal kora ellenére is igen gazdag alkotói pályát tudhat a háta mögött, játszott például a kizárólag női előadókból álló Nérijában és a Maisha nevet viselő afrojazzszextettben, dolgozott Makaya McCravennel, Shabaka Hutchingsszal, a MOBO-díjas Moses Boyddal és a legendás producerrel, Congo Nattyvel, de az ikonikus Ezra Collective-vel és a Theon Cross Trióval is muzsikált.
  
  A diploma utáni évben jelent meg bemutatkozó EP-je, a Nubya’s 5ive, amelynek híre forgószélként söpört végig a könnyedebb műfajokat kedvelők és a szakmai képviselői között is. 2018-ban jelentkezett a második EP-jével, a When We Are-ral, amely a bemutatkozó korongnál kissé merészebb, elektronika és élő jazz kapcsolatával kísérletező anyag. Zenei önarcképnek is beillő első szólóalbuma, a Source 2020 augusztusában jelent meg, és a kedvező fogadtatás ezúttal sem maradt el. A Rolling Stone magazin a hónap albumaként jegyezte a korongot, a New York Times pedig a következő elismerő szavakkal illette: „egy egész életnyi élmény egyórányi hallgatnivalóba sűrítve”. Nubya a kisebb, ám kultikus helyektől a Royal Albert Hall világot jelentő deszkáiig számos helyen színpadra lépett már, turnéi keretében eljutott Latin-Amerika, Ázsia és Európa számos országába, de az Egyesült Államok és Ausztrália közönsége is élvezhette már a játékát. Az újhullámos jazz hazai rajongóinak nagy örömére a jövő héten Budapestre érkezik, hogy április 19-én a Müpában adjon koncertet.
  
  Nubya Garcia
  2022. április 19. kedd, 20.00-22.00, Fesztivál Színház



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kampfar    hófehér és a vadász    lenny kravitz    the chariot    hazai termék    eva mendes    tool    kill with hate    waking into nightmares    headbangers ball    hanggai    anna karenina    eyes    harvester    darkrise    joey jordison    annihilator    leaner    delfines kaland    skip the use    tony soprano    tales of evening    macbeth    prince of persia    brandon flowers  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!