hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. február 16. szerda   06:17
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
HOBO 77 - Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben
2022. február 13. Papp László Budapest Sportaréna

  2022. február 13-án lépett fel Hobo az Arénában, pont a 77. születésnapján. A covid miatt két éve halasztott koncert, a Térdig a szxrban, fülig a szeretetben, a tavasszal megjelenő önéletrajzi könyvének címe is egyben. Kizárólag a könyv mellékleteként lesz elérhető egy dupla album, vadiúj dalokkal, amikből a közönség itt kaphatott először ízelítőt. A könyvet és a koncertet is áttekintésnek szánta, az elmúlt 77 év történelméről, társadalmi változásairól, a művészet és a zene útjáról és személyes sorsáról. Nem nosztalgiával készült, előre néz, ennyi idősen is tele van tervekkel, ezért a 32+1 (!) dalból 14 teljesen új volt.
  A covidon néhány hete átesett, Kossuth-díjas énekes, szövegíró heteken át, napi edzéssel készült fizikailag, hogy végig tudja állni a közel 3 órás fellépést. Az 1978-ban alapított, egykori Hobo Blues Band egyik tagja sem vett részt a koncerten. Fiatal zenészeket válogatott maga mellé, a saját bevallása szerint exhibicionista, nem művész emberünk, aki 1968 óta van a pályán. Azóta több, mint 6000 fellépés, 52 lemez, 10 könyv és 6 színpadi mű van mögötte.
  Most is hű volt nagy kedvenceihez, akik hatást gyakoroltak rá. Megjelent a koncerten Pilinszky, József Attila, a Rolling Stones, Jim Morrison, Ginsberg és Viszockij neve is. Azt vallja, tovább kell adnia az ő munkásságukat is, amellett, hogy magából is hozzátesz az előadásaiban.
  A cím kettősségét részben a jelenlegi, számára aggasztó társadalmi változásokkal magyarázza. A kultúra hanyatlását, a virtuális világ térhódítását, a moralitás eltűnését és a gyűlölködést nagyon nehezen viseli, úgy érzi, a munkája nem ért semmit. Fülig jár a szeretetben mégis, mert a mikrókörnyezetében, illetve a rajongóitól rengeteg pozitív érzelmet kap. Többször is nyilatkozta, hogy őt a közönsége védte meg, és a tőlük áradó szeretet segítette a gyógyulását is.
  A koncert prológja is erről szólt, illetve egy megható emlékezés volt a nemrégiben elhunyt zenésztársairól: Baksa-Soós János, Kóbor János és Póka Egon képe jelent meg a kivetítőn. Az első szám, a Halál apa blues, nekik szólt.
  
  Elhangzott Hobo első szerzeménye, 1968-ból, amit a Metró klubról megjelent újságcikkre reagálva írt, és még sosem adta elő: a Lakájdal. Természetesen nem maradhatott ki a Vadászat dupla albumról A fattyú, a Mesél az erdő, A vadászok kivonulása és a Hajtók dala sem, ami előtt viccesen elmondta, hogy indultak vele az X-faktorban, de kiestek az előválogatón. Nem rejtette véka alá, mit gondol a mai tehetségkutató műsorokról.
  Nem volt igazi csapatós rock and roll. A klasszikus Lakoma, Gazember, Torta, Ki vagyok én? és Országút blues megtáncoltatta a közönséget, de az új dalok inkább politikai színezetet hoztak. Kisember, Circus Európa, Az új Magyarország, Hashajtó sajtó célja elsősorban a vélemény alkotás volt, nem a szórakoztatás. Feleségének is vallott gyengéd érzéseiről, Az oroszlánszelidítő vallomása a balerinának című számában, ami alatt Eigner Márta fotója volt végig kivetítve. 30 éve alkotnak egy párt.
  
  A szülinapra való tekintettel, torta is érkezett, amit maga Smuck Andor adott át, mert a koncert elején Hobo hiányolta, hogy bezzeg Bangó Margit koncertjén megjelent. Így teljesüljön minden kívánsága. Az édességről írt szerzemény volt a következő nóta, természetesen.
  Hobo többször is kérte, hogy világítsák meg a közönséget, hogy mindenkit láthasson, és a koncertet is félbeszakította, mikor látta, hogy a kidobók egy félmeztelen randalírozót kivezetnek az első sorból. Rossz emlékeket ébresztett a szabadság szerető énekesben, aki igyekezett térdig járni a szeretetben, ezért a Hetedik című József Attila verset a közönség között sétálva énekelte el.
  A Viharban születtem, ami helyet kap egy speciális előadásban az új dupla lemezen is, barátaival kiegészülve kelt újra életre. Charlie, Presser Gábor és Kóbor János strófái playbackről szóltak. Meckynek ez volt az utolsó munkája- mondta Hobó, akin látszott a meghatódottság és a gyász.
  A fő műsor 32 dala után, természetesen várta még vissza a közönség, amit nagy örömmel fogadott, de azt kérte, legyenek tekintettel hajlott korára. Ennek ellenére a Johnny B. Goode lendülete még belefért, aminek ritmusa megmozgatta a közel 10.000 embert.
  
  Az áttekintés jól sikerült. A nagy lázadó leghiggadt, inkább már véleményt alkot, értékel, elszámol. A pályája egy kerek mondat, aminek a végére most odabiggyesztette a pontot. Hiába 77 éves, fog még új mondatot is kezdeni. Tele van tervekkel. 31 dosszié címmel a rendőrségi anyagaiból készít színházi estet, monodrámát egy utcazenészről, és vágyik egy olyan dokumentumfilmre is, amiben a számára fontos személyek szerepelnek. Az életkor ezek szerint valóban csak egy szám…


Kulcsszavak:
  hobo 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó előadók: 

Hobo Blues Band

 kapcsolódó cikkek: 

Hobo- Vadászat 40

HOBO Vadászat 40

„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony

44. HOBO karácsony - „Az ám, hazám”

HOBO 77 - Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
 kapcsolódó fotók: 

HOBO 77 - 2022. február 13. PAPP LÁSZLÓ ARÉNA - HOBO 77 - TÉRDIG A SZ*ARBAN, FÜLIG A SZERETETBEN
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the vices    beneath    sisters of mercy    the idoru    heroic    infection    ghostpoet    dr living dead    the slot    confronto    the lightning thief    holy moses    30y    instant    the silver shine    anasztaszija makarenko    editors    honeyball    péterfy bori love band    nicia    mr2    the devils blood    papp lászló aréna    lord     daniel craig  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!