hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2022. február 1. kedd   06:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kovács Gergely zongoraestje
2022. február 4. 19:30h, Zeneakadémia Nagytermében

  Az MVM Koncertek Zeneakadémia-bérletének idei első hangversenyén Kovács Gergely, a 2021-es Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik és közönségdíjasa lép fel teljesen új műsorával. A koncerten Maurice Ravel, Liszt Ferenc, Alexander Szkrjabin és Szergej Rahmanyinov művei hangzanak el.
  
  Kovács Gergely Junior Príma-díjas zongoraművész a feltörekvő zongorista generáció egyik legkiemelkedőbb alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Zongoraművész majd Zongoraművész-szólista mesterdiplomát szerzett, jelenleg a Doktori iskola DLA hallgatója. Kovács Gergely ezúttal egy tőle nem megszokott repertoárt tűzött programjára. Ravel élete egyik legnehezebb szakaszában írt öt tételes műve a Miroirs, mely egy-egy látvány tökéletes megfestése a zenén keresztül. Liszt Spanyol rapszódiája erre reflektál, hisz Ravel is a spanyol zene csodálója volt, ez a Miroirsban is fellelhető az Alborada del Gracioso tételben. Szkrjabin második szonátája a szerző első, Chopin hatását tükröző korszakában született, a Szonáta-Fantázia címet viselő két tételes mű. A koncert második felében az orosz vonalat folytatva Rahmanyinov második szonátájának első verziója hangzik el, melyet a szerző 1913-ban vetett papírra. Bár a darab bemutatója nagy sikert aratott, Rahmanyinov 18 évvel később átdolgozta, mert úgy gondolta, túlzásba esett, és egy egyszerűbb verzió került ki a keze alól. Azonban a két verziót összehasonlítva kiderül, hogy az első sokkal eredetibb és érzelemdúsabb, rendkívüli technikai nehézségei ellenére is sokkal többen tűzik műsorukra a zongoristák közül.
  
  Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Zeneakadémia-bérletében Berecz Mihály, Palojtay János és Balázs János szólóestjeit hallgathatják meg az érdeklődők 2022-ben.
  
  2022. február 4. (péntek), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
  Kovács Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
  
  Ravel: Miroirs, Liszt: Spanyol rapszódia
  Szkrjabin: 2. gisz-moll szonáta (Szonáta-fantázia),
  Rahmanyinov: b-moll szonáta, op. 36 (1. verzió)
  
  A 2021-es Liszt emlékév – és a zongoraverseny miatt is – jelentős részben a mester műveit játszottam koncertjeimen. Ezzel semmi baj nem volt, hiszen nagyon közel áll szívemhez, de 2022-ben mindenképp válogatott zeneszerzők műveit szerettem volna műsorra tűzni.
  Olyan kompozíciókat válogattam össze, melyeket évekkel ezelőtt már volt alkalmam előadni, viszont kifejezetten rossz élmények fűződnek hozzájuk. Volt, hogy versenyekről estem ki velük, illetve nem voltam elégedett az előadásukkal. Úgy éreztem, hogy sok idő elteltével eljött az ideje, hogy megváltoztassam ezeket az emlékeket, és összeraktam egy válogatott sorrendbe eme darabokat, melyek mind a szívem csücskei.
  Ravel Miroir (Tükröződések) című ciklusa változatos képeket fest elénk a természetről és különböző karakterekről. Liszt Spanyol rapszódiája a szerző Ibériai félszigeten tett turnéjának állít emléket, Szkrjabin második szonátája pedig a Chopin által inspirált korszak gyöngyszeme, melyet Beethoven Holdfény szonátája ihletett. Rahmanyinov b-moll szonátája az egyik legnehezebb műve, át is dolgozta 18 évvel később, mert a korban senki nem akarta műsorára tűzni.
  Különleges zenei utazásra invitálom a kedves nézőket és hallgatókat, melyben megelevenednek életünk különböző érzelmei és helyzetei.
  Kovács Gergely
  
  Jegyárak: 2.000- 8.000 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a félszemű    edward norton    bws     redneck zömbiez    thirty seconds to mars    morgan freeman    semmiből a semmin Át    jubileum    rihanna    szántó faszi    brian de palma    hanggai    kinkiez    black breath    könnyedén    nanowar of steel    gazember lászló    equilibrium    lóci játszik    extrema    eluveittie    the 69 eyes    winterborn    szin    kontroll csoport  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!