hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. január 6. csütörtök   06:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lendületes zenei évkezdet a Cziffra György Fesztiválon és az emlékév eseményein


  Nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév 2022-ben, és a februári Fesztivál is hasonló élményeket kínál. Martha Argerich, Mischa Maisky, Vadim Repin, Szakcsi Lakatos Béla, Malek Andrea és a Hot Jazz Band – csak néhány név a felejthetetlennek ígérkező hangversenyek programjaiból. Jegyek kaphatók a Cziffra100.com oldalon.
  
  Már az újév első heteiben különleges szépségű zenével és híres szólistákkal jelentkezik a Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által létrehozott Cziffra György-emlékév és a hagyományos februári Cziffra György Fesztivál is.
  
  Az emlékév január-februári programjai:
  
  Az év Massimo Mercelli és Simon Izabella kamarakoncertjével indul. Az olasz fuvolavirtuóz igencsak eltérő stílusú alkotókat inspirált, mint Philip Glass és Krzysztof Penderecki, de szívesen emlékezett vissza a vele való közös munkára a nagy példakép, Jean-Pierre Rampal is.
  
  Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus minden koncertje igazi barokk ünnep és felfedezés is egyben. Az együttesek Vashegyi György vezényletével és nemzetközi szólistagárdával január 26-án a Zeneakadémián a szépséget és szerelmet ünneplik Rameau csodás operájának, az Adonisnak megidézésével, illetve egy kevésbé ismert, de jelentős, Magyarországon tevékeny zeneszerzőt, Gregor Joseph Wernert fedezhetünk fel szakértő bemutatásukban.
  
  Két igazi legenda érkezik Budapestre az Emlékév szervezésében, akiket bizonyára nem kell bemutatni: Martha Argerich és Mischa Maisky a bécsi klasszikától indulva vezetnek minket egészen César Franck kamaraművészetéig január 28-án a Zeneakadémián.
  
  Chopin és Liszt Párizsban szövődött barátságát idézi meg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Balázs János közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével. Chopin hatalmas szerzői életművéhez képest csak néhány művében kap helyet szimfonikus zenekar: ilyen a koncerten felcsendülő Nagy Polonéz, mely után Liszt két ismert műve, a Haláltánc és a Koronázási Mise hallható lesz.
  
  Cziffra György Fesztivál: 2022. február 14-27.:
  
  Az MVM kiemelt támogatásával megvalósuló Cziffra György Fesztivál több helyszínen is zajlik majd. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz bárest, bemutatkoznak fiatal művészek, kiállítások is színesítik a programot, valamint átadják a Fesztivál rangos díjait is.
  
  Robert Schumann zongoramuzsikája rajongóinak ajánljuk Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestjét a Zeneakadémia Solti termében. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig lemezsorozatot indított.
  
  Cziffra György életműve többek közt azért egyedi, mert a komponált és rögtönzött zene harmonikusan megfért benne egymás mellett. Káel Norbert zongoraművész szólóestjén nagy szerzők művei a jazzbe hajló rögtönzések mentén kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében február 20-án.
  
  A romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel a Zeneakadémián: nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev gordonkaművésszel közös kamarakoncertjén többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el a három művész tolmácsolásában.
  
  A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott –legendásan. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival, együtt tisztelegve a zongoraművész emléke előtt február 25-én a MOMKultban.
  
  A 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, egyben a Cziffra Fesztivál különdíjasa, az olasz Giovanni Bertolazzi ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében február 26-án délelőtt.
  
   „Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.
  
  A Fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és két zongorás versenyműve egy koncerten, egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzunk, ha zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek tituláljuk a Cziffra Fesztivál február 27-ei gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.
  
  Két kiállítás is nyílik a Fesztivál keretében. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást. A Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.
  
  A Fesztiválról és Emlékévről:
  „Cziffra György szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. Ezt idézzük fel évről évre a Cziffra Fesztiválon. Boldog vagyok, hogy idén is kiváló művészek fogadták el meghívásunkat első szóra. Nagy öröm számomra, hogy mindig új és megismételhetetlen, igazi fesztiválprodukciók jönnek létre a mesterre emlékezve. Hálás vagyok támogatóinknak, hogy mellettünk állnak, és ismét lehetőségünk van segíteni fiatal tehetségek indulását.” (Balázs János művészeti vezető)
  
  Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően és a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 belga    abbie cornish    kill whit hate    blu-ray    petter carlsen    sajnos batár    redneck zömbiez    fonogram    bonobo    dr. melancholia    bleeding through    alien weaponry    garbage    avatarium    skip the use    october file    continoom    bal-sagoth    solar scream    tunneleffekt    ingrowing    club ’68    artus társulat    bookmarks    kirk hammett  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!