hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
hírek   2022. január 3. hétfő   16:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tarolt a hangszerpiac a járvány alatt


  2020 emberemlékezet óta a hangszergyártók- és kereskedők legjobb éve volt, amit az előzetes várakozások szerint 2021 még felül is múlhat. Csámpai Károly, a Mezzoforte Hangszeráruház ügyvezetője naplót vezetett a koronavírus-járvány kirobbanása óta arról, hogy milyen hangszerek és hangtechnikai eszközök iránt nőtt meg a kereslet. Statisztikája szerint a gitártermékek értékesítése kiemelkedően emelkedett, de erős növekedést tapasztaltak a stúdiótechnikában is. Mint mondta, a trend hátterében az áll, hogy a járvány idején sokan hobbit váltottak, másoknak a zene segített átvészelni ezt az időszakot, de a mikrofonok minősége is felértékelődött a home office-ban.
  
  A tavaly márciusban kirobbant koronavírus-járvány számos szektort térdre kényszerített, hiszen a bevezetett intézkedések miatt jóval korlátozottabbak voltak a lehetőségeink és az emberek jelentős része óvatosságból kevesebbet mozdult ki az otthonából, változtatott a szokásain. A szolgáltatóipar forgalma óriásit esett vissza, az éttermi, utazási, szállodaipari szolgáltatások, és például a szabadtéri felszerelések piaca amerikai adatok alapján 20–30%-os visszaesést szenvedett el a korlátozások miatt.
  
  A kialakult helyzetnek viszont voltak nagy nyertesei is. Ebbe a kategóriába tartoztak a hangszergyártók és hangszerkereskedők is, akik tavaly után idén is rekordforgalmat könyvelhetnek majd el.
  
  A gitár termékkör vitte el a show-t
  
  Csámpai Károly, a 32 éve indult és azóta is családi vállalkozásban működő hangszeraruhaz.hu tulajdonosa a pandémia idején naplót kezdett el vezetni arról, hogy milyen hangszerek, hangtechnikai eszközök iránt élénkült meg a kereslet, az eredmények pedig magukért beszélnek.
  
  A szakértő elmondta, szinte minden termékkategóriában emelkedést tapasztaltak tavaly 2019-hez képest, de a leglátványosabb növekedés a gitárok esetében volt.
  
  „Úgy látszik ez az a termékkör, aminek a beszerzését az emberek idő hiányában korábban a leginkább halogatták, a bezártság miatt viszont tudták pótolni az elmaradást. 2020 a stúdiótechnikában is erősödést hozott, amit nemcsak a zenészek kerestek, akik otthon szerették volna játékukat rögzíteni, hanem a podcasterek, youtuberek és marketingesek is, akiknek szintén több szabadidejük maradt felvételeket készíteni” – magyarázta a Mezzoforte vezetője.
  
  Ezzel kapcsolatban elmondta, sokan egyszerűen hazavitték a zenélést, sokan vásároltak például halk, elektromos dobfelszerelést, elektromos zongorát a kijárási tilalom idején. Tisztán látszik továbbá, hogy a bezártságban az emberek egy része új hobbit keresett, megváltoztak a szokásaik és ezért elkezdtek zenélni, ez segítette át őket a példátlanul nehéz időszakon.
  
  A hangtechnika visszaesett, a hangrögzítés erősödött
  
  Csámpai Károly a statisztikákat elemezve azt is elárulta, a hangszerkereskedésben is volt olyan ágazat, amely visszaesést produkált.
  
  „Mivel bezártak a klubok, nem lehetett fesztiválokat rendezni, sorra maradtak el a koncertek, a hangtechnika és hangosítás iránti érdeklődés is egyenesen arányosan csökkent. Ugyan az 5 százalékos visszaesés nem tűnik jelentősnek a számok tükrében, de ha azt nézzük, hogy maga az iparág 45 százalékot nőtt egy év alatt, akkor már érzékelhető az eltérés” – mutatott rá.
  
  Az első online magyar hangszerbolt vezetője megjegyezte, a hangrögzítés sokaknak lett fontos, megszaporodtak az otthoni hangstúdiók és az online videomeetinghez is fontos volt a jobb hangminőség, illetve a hitelesség, professzionalizmust sugalló, jó minőségben megszólaló és mutatós eszközök használata
  
  Az iparág fellendülésében továbbá az is szerepet játszott, hogy a korábbiaknál is népszerűbbé vált a vegyél hazait mozgalom. A magyar vállalkozók támogatása a hangszerkereskedésben is kölcsönösen jó üzlet, hiszen a termékekre van magyar garancia, van fizikai bolt, ahol ki lehet próbálni az eszközöket, és munkavállalókból is többet tudnak foglalkoztatni.
  
  Az eredményeket összegezve elmondta, a hangszergyártóknak és -kereskedőknek a legjobb éve volt a tavalyi, a hangszeraruhaz.hu 30 százalékot nőtt, amire 2021-ben sikerült még körülbelül 8 százalékot ráhúzni, bár mivel a termékek ára kb. ugyanennyit nőtt, ez nem annyira növekedést jelöl, mint inkább a 2020-as év forgalmának a megismétlését, korrigálva az áremelkedéssel.
  
  A kiszámíthatatlan 2021–2022-es év
  
  A járvány azonban óriási áruhiányt és áremelkedést is hozott, amely kihívás elé állította eddig is és még ezután is kihívás elé fogja állítani a kereskedőket. Az elektronikai eszközök piacán a chiphiány okoz gondot, ami egyformán érinti például a digitális zongorák, de például a diktafonok, hangkártyák ellátását. A gyártási lánc egy-egy láncszemének a kiesése, visszaesése a teljes gyártási időt hatványozottan meghosszabbítja.
  
  Például a hangszedőgyártók ideiglenes, pár hónapos bezárása, vagy egy másik alkatrészgyártó Covid-intézkedései következtében a lefeleződött teljesítmény (két hétig a munkavállalók egyik fele ment dolgozni, rákövetkező két hétben a másik fele – hogy egy esetleges fertőzés esetén ne a teljes brigád essen ki a munkából) egy komplett hangszercsalád gyártási idejét nyújtotta meg akár duplájára. Volt olyan gyártó, aki egy komplett széria gyártását leállította, hogy csak a leginkább keresett termékekre fókuszáljon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Kelemen Barnabás egy különleges hangszert szólaltat meg csütörtökön este a Müpában
A Telltale kiadta vadonatúj „Monster” című kislemezét
A SeeYouSpaceCowboy bemutatja új albumát, a „Coup De Grâce”-t
Megjelent a Cloud Nothings új albuma, a Final Summer
Meghallgatható a Red Handed Denial új dala, az One More Night
Új emo banda robbant be a színtérre: az unpeople bemutatkozik debütáló EP-jével és a ´going numb´ című friss dalával!
Stílusok találkozása a From Ashes To New - Blackout deluxe korongján
A Pierce The Veil egy Radiohead klasszikust bányászott elő
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 eric bana    budapest    grave maker    lies    editors    badacsony    one man army and the undead quartet    yellow spots    battlecross    olimpia    waco jesus    no doubt    szexhead    radikális amputáció    steve carell    bleeding through    pecsa    eradication    kukovecz gábor    the sherlocks    laár andrás    symphony x    war of ages    pál utcai fiúk    tommy emmanuel  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!