hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
hírek   2021. szeptember 13. hétfő   06:35
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Indul a FONÓ SELECTION „Válogatott zenék, amik megmozgatják a szívünket”
2021. szeptember 14-18. Fonó

  „Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a sajtó, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők.
  
  Több lemezbemutató koncert és jubileum, de kisebb, csendesebb formációk is alakítják a Fonó Selection idei arcát. Színpadra lép a Petrás Mária trió, új lemezét mutatja be a Magyar Banda és a Tárkány Művek, adatközlő vendégek érkeznek Magyarlapádról. Vizeli Máté Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásokkal című most megjelenő albumát játssza zenésztársaival a Fonó színpadán. Idén 20 éves a Nigun, akik ezt a közönséggel együtt meg is ünneplik egy jubileumi koncerttel. Balogh Melinda kvartettben érkezik és fellép a Meybahar duó, a Dresch Mihály duó és az idei Fonogram-díjas, nemzetközi toplistás Ötödik évszak is, ahogyan megismerhetjük az Ephemere duót és találkozhatunk a Romafest Gipsy Dance Theatre-rel is a fesztivál programjában. A négynapos minifesztivált csütörtökön és pénteken napközben szakmai program egészíti ki, amely a zeneipart megmozgató aktuális kérdéseket, kihívásokat panelbeszélgetéseken vitatja meg a meghívottakkal, résztvevőkkel.
  
  20 éves jubileumát ünnepli a Nigun. A Párniczky András gitáros vezette formáció európai jazz zenekarként egyedülállóan, a közép-kelet-európai zsidó zenét tartja eredőjének. Zenéjükben a spirituális erőt hordozó hagyomány, és a modern jazz olvad egységgé. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a „klez-jazz” írja le, milyen irányban gondolkodnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa. Legutolsó lemezük, a Live inem Fargfabrik nagy sikert aratott a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.
  
  Lemezbemutatóra készül többek között a Magyar banda, akik a nyár folyamán hozták ki első lemezüket a Fonónál 12 Betyár címmel. Albumuk témája a rögtönzés, a szabad variálókészség, amely nem csak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhető. E zenei szabadság egyik legszebb szimbóluma a betyár, amely a dalokban is több helyen felbukkan és a lemez címét is innen kölcsönözték az alkotók.
  
  Szintén új lemezét mutatja be a Tárkány Művek friss felállása, akik népzenei témákat vegyítenek jazz, blues elemekkel, vagy fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. A zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek népköltésekkel, és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.
  
  Vizeli Máté és zenésztársai, Surján Péter és a Góbé Folkside Bartók 44 duóját játszották lemezre az albumon megmutatva a népzenei forrásanyagokat is, amelyeket Bartók a műveknél felhasznált. A Zeneakadémia Népzene tanszékén oktató Vizeli Máté klasszikus iskolát is végzett az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, kevés nála szakavatottabb, képzett zenész-népzenész akad, aki ezekhez a koncertrepertoárban egyre gyakrabban szereplő művekhez újabb adalékot, kulcsot tud adni. Az összeállítás a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok forrásanyagaival. A műsor különlegessége, hogy ezt az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani, ezen kívül a sok alapvetően énekes és szóló hangszeres felvétel zenekari feldolgozásai, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra. 
  
  Színpadra lép még az elmaradhatatlan Ötödik évszak, az idei év talán legsikeresebb világzenei formációja, akik nemcsak a World Music Charts Europe nemzetközi toplista elimerésében részesültek, hanem itthon is rögtön első (!) megjelent lemezükkel Fonogram díjat nyertek el.
  
  A RomaFest Gipsy Dance Theatre 2001-ben alakult Marosvásárhelyen. A cigány kultúra képviselőiként műsoraikkal nagy sikert arattak Európa számos országában, Ázsiában és Amerikában egyaránt. Az együttes jelenlegi vezetője és koreográfusa, Szántó Attila, tizennégy éves korában került kapcsolatba a RomaFest csoporttal, később koreográfus lett és számos nemzetközi fesztiválon vett részt. 5 évig dolgozott a híre, kanadai Cirque du Soleil társulattal, majd 2012 -ben visszatért Romániába. Az általa vezetett RomaFest együttes számos fesztivált, oktatóórát és tánctábort szervez szorosan együttműködve a romániai roma közösséggel.
  
  A Fonó Selection fellépő formációi között szerepelnek még olyan kiváló zenészek, énekesek, mint Petrás Mária, aki trióban érkezik a fesztiválra, velünk lesz még Isabella Caussanell és Orbay Lilla az Ephemere duóval, Dresch Mihály, vagy Szlama László, érkeznek adatközlő vendégek Magyarlapádról és természetesen nem marad ki a táncház sem a programból.
  
  Egy szóval, a Fonó Selection olyan mint ez az év volt: tele nagy amplitúdókkal, sokszor kiszámíthatatlansággal, de egyben alkotó energiával is, elmélyüléssel, gondolkodással, teremtéssel. Látogassanak el minél többen együtt gondolkodni, zenében feloldódni a Fonóba!
  
  Szeptember 14.
  19:00 Petrás Mária Trió (Petrás Mária - Kiss Krisztián - Nyíri László)
  20:00 Magyar Banda: 12 betyár lemezbemutató
  22:00 Táncház a Magyar bandával (védettségi igazolványhoz kötött)
  
  Szeptember 15.
  19:00 Magyarlapádiak és Örökül Magyarlapádról - lemezbemutató koncert
  21:00 Tánctanítás - magyarlapádi táncok
  21:30 Táncház a magyarlapádi zenészek és táncosok közreműködésével
  (védettségi igazolványhoz kötött)
  
  Szeptember 16.
  10:00 Szakmai délelőtt a digitális zenei piacról
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
  
  19:00 Meybahar duó
  20:00 Dresch Mihály duó
  21:00 Ötödik évszak
  
  Szeptember 17.
  10:00 Szakmai délelőtt a zenei piac aktuális kihívásairól, lehetőségeiről három panelbeszélgetésben
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
  
  19:00 Balogh Melinda Quartet
  20:00 Vizeli Máté: Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásanyagokkal (lemezbemutató)
  21:00 Tárkány Művek lemezbemutató
  
  Szeptember 18.
  19:00 Ephemere duó
  20:00 Nigun 20
  21:00 Romafest Gipsy Dance Theatre
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rock of ages    past perfect    mózes réka    nova prospect    another dawn comes    kill ferelli    the devil came on horseback    sarke    dark angel    jamie chung    rózsakő    newsted    parway drive (aus)    lochnesz    arctic monkeys    subsonica    penélope cruz    i exist    skull fist    brasnyó antal    mission impossible ghost protocol    induction    hobo blues band    coen    zinfield  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!