hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2021. július 21. szerda   09:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kodály Művészeti Fesztivál 21´
2021. július 19 – 30. Kecskemét

  Július 19. és 30. között a régió egyik legjelentősebb kulturális az eseménye, a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál várja az érdeklődőket olyan művészekkel, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész. A fesztiválon idén először Kodály Pontot hoznak létre, amely a közösségi zenélést és találkozást helyezi előtérbe.
  
  A fesztivál a következő időszakban a tervek szerint megújul. Az intézmény új ügyvezető igazgatója, Barta Dóra elmondta: „Kodály Pont. Pont Neked. A szlogen mögött a kulturális kapcsolatteremtési lehetőségek egy új formája jelenik meg. A cél egy korszerű közeg megteremtése a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett. A Kodály Pont fesztiválunk névadójának álmát testesíti meg „Legyen a zene mindenkié!” (Barta Dóra, Hírös Agóra ügyvezető igazgató)
  
  A Kodály Pont az Agóra előtti Deák Ferenc téren kerül kialakításra. Ez a Pont lesz az a hely, amely valóban mindenkié, ahol néhány percig bárki zenélhet, műfajtól s amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül, és aki nem tudja a zene univerzális nyelvén megfogalmazni-kifejezni gondolatait, az elmondhatja élőszóban is a zenével kapcsolatos élményeit, emlékeit, benyomásait. A Kodály Művészeti Fesztivál programjainak időpontjaival összhangban, 2021. július 18-30-ig működik majd a Kodály Pont a nap minden órájában, ekkor várja mindazokat, akik szeretnék megmutatni tudásukat vagy megosztani gondolataikat. A nagy előzetes érdeklődésre való tekintettel garantált, hogy minden nap 18.30 és 19.30 között vitalitással lesz teli a Deák Ferenc tér középpontja.
  
  A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.
  Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.
  
  Az elmúlt évtizedekben a közreműködők között a zenei élet olyan kiválóságai szerepeltek, mint az Amadinda Együttes, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Bartók Vonósnégyes, a Kodály Vonósnégyes, a Debreceni Kodály Kórus, a Jyvaskyla Gyermekkar (Finnország), a Jánosi Együttes, a Budapesti Vonósok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Trió Lignum. Olyan kiváló szólisták léptek fel, mint Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Gulyás Márta, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Király Csaba, Rohmann Imre, Lantos István, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Wiedemann Bernadett és Rost Andrea, nemzetközi hírű finn Wagner énekes Kirsi Tiihonen, Keren Hanan izraeli zongoraművész, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével, a modenai Gruppo Amarcord operatársulat, Muzsikás együttes, Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, FINN IFJÚSÁGI VONÓSZENEKAR , Sebestyén Márta, SEOUL KODÁLY SINGERS (DÉL-KOREA), Mariland Children’s Choir és az Angelika Leánykar, Vigala Singers (Anglia), Kaláka együttes, Wishful Singing (Hollandia), Netherlands Youth Choir (Hollandia), Columbus Children´s Choir (USA) , VOIX DE VIVRE (ANGLIA) , KECSKEMÉTI CITY BALETT, RÁNKI FÜLÖP. Természetesen, a kecskeméti együttesek és művészek is rendszeres szereplői a Fesztivál hangversenyeinek.
  
  Mozart életét mutatja be Simon Izabella zongoraművész és zenésztársai különleges délutáni kosztümös koncertje gyermekek részére, Mozart a varázsló címen. Elhangzanak Mozart ismert műveinek részletei az Ifjúsági Otthon udvarán július 21-én szerdán 17.30-kor.
  Az Otthon mozi a fesztivál alkalmából műsorára tűzi a Verdi Traviata című operafilmet, amely július 21-én 20 órától tekinthető meg.
  
  Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész dalestjén Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei szerepelnek, az Evangélikus templomban a művészt Gráf Zsuzsa kíséri zongorán. Július 22-én csütörtökön 20.00 órától.
  
  A Duna Művészegyüttesegy különleges produkciót hoz a Hírös Agórába Elmúlt időkből – Bartók&Folk címmel július 25-én vasárnap 20.00 órától. A táncszínházi előadás létrehozásának szándéka egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt a megszólaltatni, táncra fordítani a ’gyűjtemény’ egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz nemzetközileg elismert Szent Efrém Férfikar. „Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!” – írják az alkotók.
  
  A Sárik Péter Trió Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncert repertoárjában a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangaznak el, Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival a trió remek zenészeinek előadásában. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar együtt adja elő az Örömódát a hallgatókkal július 27-én kedden 20.00 órától a kecskeméti Főtéren. Esőhelyszín: Evangélikus templom.
  
  A Piarista Templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsoron kortárs szerzők gondosan válogatott művei szerelnek, melyekből három bemutató lesz: Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter egy műve. A különleges koncertre július 28-án szerdán kerül sor este 20.00 órakor.
  
  Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes, népdalénekes számos formációban bizonyította különleges tudását, művészi érzékenységét, ezúttal Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én az Evangélikus templomban.
  
  A fesztivál zárókoncertjén a Nagytemplomban Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész lesz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendége Hámori Máté vezényletével. A művészt a trombita Paganiniének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában. Hatalmas öröm, hogy 2021-ben Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztiválon lép fel.
  A fesztivál részletes programja és jegyek itt.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. szeptember 29.
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában (Papp László Budapest Sportaréna)
Balkan Fanatik - A legszínesebb 20 év (A38 Hajó - Budapest)
2022. október 12.
Tommy Castro & The Painkillers (USA)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Időfázisok | Az Év Grafikája díjazottjai 1996–2021
Benjamin Britten hátborzongató operáját mutatja be a Fesztiválzenekar
Sinkó István: Jelenségek
Végtelen művészi lehetőségek - Interaktív kerekasztal-beszélgetés a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonban
Cziffra100 programok a Szentendrei Teátrumban
A legnagyobb olasz városokba kaptak meghívást a Cziffra György-emlékév programjai
11. Groteszk Triennálé | Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás
Tízezer Nemes Nagy Ágnes-kötetet kapnak a fiatalok
 kiemelt 
Tommy Castro & The Painkillers (USA)
  
A 30

Alter Bridge - The ‘Pawns & Kings’ Tour
Godsmack: Budapesten az amerikai rockbanda
A Budapest Parkban tartja egyetlen 2023-as koncertjét a Kispál és a Borz
Kowalsky meg a Vega jubileumi nagykoncert
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csempészek    timur bekmambetov    bedlam    dan fogelman    wamp    chaoswave    jonny greenwood    angelina jolie    gábor andrás    jesse eisenberg    sucker punch    resistance    decaying incest    szelíd teremtés    soulburners    helia    dennis lehane    mr. big    deák bill blues band    jaded heart    audun kleive    mitch & mitch    atticus    infected mushroom    washington dead cats  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!