hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2020. augusztus 31. hétfő   04:42
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egy hét múlva Indiktion koncert budapesten
A Szent Efrém Férfikar ezúttal a Pro Musica Leánykarral énekel együtt

  Egy hét múlva, 2020. szeptember 4-én, pénteken 19.30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az Orientale lumen sorozat keretében a Szent Efrém Férfikar a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykarral ad közös koncertet. A koncert időpontja nagyon közel esik a keleti egyházban az új egyházi év kezdő napjához, az Indiktionhoz, ezért a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveket idéznek majd föl az előadók. 2020 első felének bezártsága után valóban újrakezdés ez az őszelő, ami reményt hordoz, így a felhangzó imák, motetták, liturgia részletek a bizakodást, a jövőbe vetett hitet hirdetik. Többek között Bortnyansky, Rachmaninov, Boksay János, Kodály, Kocsár, Holst, Lotti, Martini, Victoria és Palestrina művei is felcsendülnek majd.
  
  Szeptember elseje a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év, az Indiktion kezdő napja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a naphoz. „A szeptember 4-i műsor egyedi az Orientale történetében, hiszen soha nem fordult még elő, hogy eddigi 36 hangverseny nem valamelyik nagy ünnep tematikájához kapcsolódott, hanem a bizánci újévkezdés, az indiktion időszaka inspirálta. A rendhagyó év indokolja ezt, s mi most próbálunk a szükségből erényt kovácsolni.” – nyilatkozta Bubnó Tamás, a férfikar művészeti vezetője.
  
  A hangverseny első szakaszában három nagy mester műveit énekli a Szent Efrém. Dmitry Bortnyansky, az ukrán területen született, Mozart-kortárs komponista a karácsonyi vecsernye híres énekét dolgozta föl, melyből az öröm, az ujjongás, a bizalom árad. Utána Rachmaninov híres Op.31. sz. Liturgiájának részlete szól, szövege ős-keresztény könyörgés a szentháromság irgalmáért, majd Boksay János száz éve komponált liturgiájának három részlete csendül föl ószláv nyelven.
  
  A Pro Musica Leánykar a legjelentősebb egyházi géniuszok népszerű remekműveiből – Lotti, Martini, Victoria és Palestrina – énekel motettákat, majd a 20. század jeles mestereitől – Kodály, Kocsár, Holst – következnek zsoltárfeldolgozások és jól ismert Mária-énekek. Érdekes megfigyelni, hogy a többszáz év távlatában alkotó mesterek eltérő zenei nyelvezetén miként sejlik át mégis az imádkozó ember azonossága, s az egyházi zene korokon átívelő egységes indíttatása.
  
  Az ortodox naptár szerint augusztus 28-án ülték meg Nagyboldogasszony ünnepét (nálunk ez aug. 15). Ez a legnagyobb Mária-ünnep, mely Szűz Máriának a földről az égbe való átköltözését, átlényegülését hirdeti. Bubnó Márk szólójával a görög-bizánci melodiárium egyik kincse hangzik fel: az úgynevezett 8-hangú sztichira, egy nagy lélegzetű, negyedórás egyházi-ária, mely végigvonul mind a nyolc egyházi hangnemen. Végül a két együttes közösen adja elő Franz Biebl, majd Szergej Rachmaninov Ave Maria-ját, búcsúzóul pedig – a hagyományoknak megfelelően - a közönséggel közös énekelve csendül fel egy Istenszülőhöz szóló fohász.
  A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában.
  Az 1986-ban alakult, Európa Nagydíjas, Magyar Örökségért díjas Pro Musica Leánykar a világ egyik vezető énekkarának számít. A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc - díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta - díjat és 2000-ben Kossuth - díjat kapott.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 égi kávéház    chronosphere    cillian murphy    jón thor birgisson    paul giamatti    jon oliva    conjurer    remorse    heights    vulture industries    milking the goatmachine    víg mihály    30 perc vagy annyi se    hemlock    panic! at the disco    horibillies    paul greengrass    holy man’s glory    sherlock holmes 2    uli jon roth    infected rain    fallujah    sick of it all    carpathian forest    gasometer  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!